ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904: VSK Fotboll – Säsongen 2017 så som vi minns denANNO 1904·MÅNDAG 1 JANUARI 2018·36 MINUTERläst 97 gångerNu har det gamla året precis lämnat oss och det nya står för dörren. Det är precis nu, dagarna efter nyårsafton vi ska ta oss tiden att blicka tillbaka på det gamla året och summera. Vad är det vi vill minnas, vilka är höjdpunkterna och vilka är de mörka dalar som också funnits. Våra liv består av många minnesvärda stunder och det finns tjogvis med händelser att vända tillbaka till. Men som alla vet, ingen tillbakablick är så viktigt som den som vi nu ska göra –
den med fokus på VSK Fotboll. Så här ger vi er, VSK Fotboll 2017 – minnenas kavalkad i ord och bild, noga utvalt av oss på ANNO-redaktionen. Som alltid motser vi era kommentarer och inte minst era egna favoritminnen från den gångna säsongen.

Silly 2017

In: Nikola Durovic, Calle Svensson, Alexander Lundin, Alex de Carolis, Louay Chanko, Carl Ekstrand-HamrénUt: Adrian Alvarez, Tomas Grandis, Lucas Ohlander, Sebastian Forsberg, Peyman Alkoyun, Erik Biselius, Jakob Andersson, Linus Sjöberg, Oliver EkrothVi minns ogärna mardrömshösten 2016 där VSK inför sommaren flåsade serieledarna BP i nacken bara två poäng efter för att sedan rasa ihop totalt under hösten och till slut hamna på en synnerligen oglamorös femteplats. Många kände nog att det behövde rensas i truppen för att få plats med nyförvärv som skulle ta upp VSK 2017 – året då det skulle ske. Och det gjordes flera tuffa rensningar, spelare som Linus Sjöberg och Oliver Ekroth fick lämna trots att båda enligt uppgift ville vara kvar. Adrian Alvarez som gjorde en bra höst fick gå då klubben inte hade råd att behålla honom. Från Västerås IK värvades redan under sommaren 2016 Nikola Durovic, men var spelklar först inför denna säsong. Som traditionen numera bjuder presenterades Karwan Safari strax innan jul som klar för VSK 2017. Karwan har varit en av de viktigare spelarna sen han anslöt inför hösten 2015. Ett av villkoren för att Karwan skulle skriva på var att klubben lovade att värva ytterligare tre spetsspelare, så att avancemanget till Superettan skulle kunna bli verklighet. Ett lite märkligt löfte till Karwan kan man tycka då föreningen egentligen inte hade ekonomi till att uppfylla ett sådant åtagande. Vi får komma ihåg att detta var innan vigge-pengarnas tid. Några tre spetsvärvningar blev det inte, den enda som kan få det epitetet var Calle Svensson som presenterades i januari 2017. Calle har spelat i Superettan och presterat bra i Norrettan hos Bissarna. Du kan läsa vår berättelse om Calle här. Från Örebro SK lånades mittbacken Carl Ekstrand-Hamrén in. Han var nog tänkt i Manager Mjällbys huvud som en ordinarie mittback som skulle ersätta Oliver Ekroth, så gick snacket i alla fall. Kom och gick gjorde Oscar Danielsson från Franke som lämnade klubben innan säsongen börjat. Lolo Chanko som har internationella meriter från allsvenskan värvades in till klubben på transferfönstrets sista dag. Han hade sin knäskada men trodde själv att han skulle ha en god chans att komma tillbaka och det pratades om att han skulle kunna bli spelklar till mitten av vårsäsongen. Det skulle behövts för att lösa bristen på defensiva mittfältare i truppen. Ett stort avbräck var att båda bröderna Häll under försäsongen blev långtidsskadade och som det sen visar sig missar hela säsongen. I kalkylen var nog båda tänkta som startspelare om de varit friska och kunnat träna. VSK införde i praktiken öppet hus för landets alla klubblösa spelare och en mängd hoppfulla besökte Parken under perioden november till mars. Den enda provspelare som spelade till sig en plats var Alex De Carolis. Han visade vilken fin vänsterfot han har i träningsmatchen mot Arameiska där han gjorde försäsongens snyggaste mål.

Samtliga levande varelser i mellansverige var inför sillysäsongen helt eniga om att VSK var tvungna att värva en förstakeeper till laget för att bättra på chanserna till avancemang 20017. Alla minns debaclet hösten 2016 med målvaktskrisen som slutade med att Boris Ljevar stod i mål. VSK med Manager Mjällby i spetsen letade letade länge och väl efter en målvakt men hade svårt att hitta någon. Han var inte ensam. Faktum var att målvakter var en bristvara i hela Svealand och VSK var i gott sällskap med flera lag i Superettan att jaga målvakter och som VSK då tvingades konkurrera med. Till slut föll valet på Alexander Lundin med Allsvenska meriter från Falkenbergs FF. Även om Lundin kanske inte riktigt var det Manager Mjällby sökte var det nog den bästa målvakten han kunde hitta för den budget som fanns.

Försäsongen

Dalkurd (b) 1-5
Arameisk-Syrianska IF (h) 5-1
Assyriska FF (b) 2-0
Akropolis (b) 4-1
BK Forward (b) 1-1
Hammarby U21 (b) 1-1
Sandvikens IF (h) 0-2
Eskilstuna City (h) 4-0
Skiljebo SK (b) 2-1
IK Brage (b) 2-1

Matcherna under försäsongen blandade och gav, men till skillnad mot försäsongen 2016 åkte VSK på några förluster mot seriekonkurrenter. Dock kändes det som VSK mörkade kvalitéerna i laget och startade sällan med bästa manskapet. Nytt för i år var att VSK fick möjlighet att åka på träningsläger till Portugal. Enligt spelarna var det fantastiskt och det ska nog inte underskattas hur viktigt det kan vara att få chansen att köra dubbla pass och få en bra känsla i laget inför premiären.

På upptaktsträffen utsågs VSK som solklara favoriter att vinna serien bland de övriga tränarna i Div 1 Norra. IK Brages tränare sa att ”VSK skulle jogga hem serien”, det skulle senare visa sig att det skulle bli precis tvärtom. Alla VSK:are som sett genrepet mot IK Brage borde nog så här i efterhand tagit fasta på vad som hände i den matchen. VSK var i allt väsentligt utspelat. Brages knappa seger speglar inte alls matchbilden. Den matchen visade det sig i efterhand speglade väl vad som komma skulle. Oavsett eventuella tvivel om vad laget stod efter genrepet var det nog få av oss som var oroliga. De flesta av oss var nog övertygade om att i år skulle det ske. VSK Fotboll skulle avancera till Superettan.

Hemmapremiären mot Assyriska

Efter fem månaders väntan var det återigen dags att dra igång Norrettan. I år fick VSK inleda serien först av alla genom att möta Assyriska hemma på skärtorsdagen. Den stora snackisen före matchen var hur mycket publik som skulle dyka upp. Vissa såg en risk i att matchen låg på skärtorsdagen då många åker bort över påsken och att det skulle inverka menligt på publiktillströmningen. Alla farhågor kom på skam, det blev en riktig grönvit propagandadag för VSK på alla sätt och vis. Flygplan i skyn. Folkets Marsch blev en folkfest och hela 5627 stycken letade sig till Solid Park Arena för att se VSK spela ut Assyriska efter noter och komfortabelt vinna med 3-0. Matchen gav nog de flesta ett tydligt bevis på att det luktade avancemang i år.

Bortapremiären mot Team TGÄven om bortaföljet inte blev lika stort som premiärmatchen 2016 mot just TG så letade sig ändå ett 50-tal supportrar till björkarnas stad för att se VSK vinna med betryggande 2-0. Segern var odiskutabel och precis som i premiären fungerade alla lagdelare som de skulle och så här långt såg laget oslagbart ut.

Bakslag i jakten på Superettan

Vad skulle kunna stoppa VSK-tåget efter två betryggande segrar? Svaret visade sig vara en sandåker kallad Brunna IP i södra Stockholm. VSK fick möta Arameiska-Syrianska på den nyligen upprustade arenans invigningsdag. Planen var bedrövlig bortom beskrivning och att spela på konstgräsplanen 100 meter därifrån som Brage fick göra två veckor tidigare gick inte för sig då man sedan länge planerat invigningen av arenan just den här dagen. Fler tecken på motgång fanns tidigt.

VSK-supportrarna i de två bussarna behövde en icke schemalagd pisspaus på vägen som gjorde att matchen han starta innan bussarna kom fram. VSK saknade inte chanser att ta ledningen. Men Arameiska överraskade VSK precis som man överraskat Brage två veckor tidigare med att spela helt utan respekt för det namnkunnigare motståndet. Arameiska spelade väldigt fysiskt för att inte säga hårt framförallt på mittfältet och VSK fick svårt att ta tag i bollen och skapa ett eget spel. Det bar sig inte bättre än att Arameiska tog ledningen och uppförsbacken blev än brantare när VSK fick Mattias Benker utvisad strax innan paus.

En frilägesutvisning som han var tvungen att ta, annars hade det nog ganska säkert blivit 2-0. Även i andra halvlek hade VSK bra med chanser och kvitteringen hängde i luften, trots en man mindre. Men i den intensiva jakten på en reducering gjorde Arameiska 2-0 i matchminut 96. Känslan efter matchen var nog hos många att hade inte Benker blivit utvisad och planen bara varit lite bättre så hade VSK vunnit. Tråkigt nog blev detta också Micke Gustafssson sista match i VSK. Han skadade sig på nytt och insåg till slut att kroppen inte håller för spel på elitnivå. Hans vinnarskalle hade behövts i vissa matcher längre fram i serien.

Vi får återigen tacka Micke för allt hans krigande för VSK genom åren. Matchen på Brunna kommer annars inom supporterkretsar bli ihågkommen för att en polis tappade koncepten och helt oprovocerad började spreja pepparsprej på publiken på supporterläktaren, efter en mindre skärmytsling mellan matchvärdar och några VSK-supportrar. Veckan efter debaclet på Brunna spelade VSK ut Umeå FC fullständigt hemma på Parken. Filip Tronêt gjorde ledningsmålet i mitten av andra halvlek och allt såg bra och stabilt ut. Sett till matchbilden borde VSK egentligen haft 3-0 mot men deras målvakt storspelade och gjorde ena fantomräddningen efter den andra.

Tio minuter efter att Filip nätat kvitterade UFC oväntat och fastställde slutresultatet till 1-1. En otroligt snöplig poängförlust mot ett Umeå som inte hade mer än 2-3 chanser på hela matchen. Känslan där och då var nog att det absolut inte kändes rättvist att VSK tappat fem poäng på de inledande fyra matcherna, när de i själva verket borde ha gått rent med den minsta lilla tur. IK Brage ångade på som tåget och var obesegrade efter fyra omgångar. Avståndet upp till serieledning kändes långt väldigt tidigt i serien, även om resonemangen gick att Brage skulle börja tappa längre fram och VSK skulle komma igång på allvar.

Konsten att kunna vända matcher

Sen hände något som inte brukar hända VSK. Två matcher i rad hamnade laget i underläge för att sedan vända på matchen och vinna. Historiskt sett brukar det inträffa i någon enstaka match under en säsong men i år skulle det bli ett rekordår när det gäller att vända underlägen. Borta mot Enskede gjorde Enskede ett snöpligt ledningsmål inför ett stort följe av VSK-supportrar.

VSK jobbade sig sakteliga in i matchen och i andra halvlek tog man över och målen började trilla in. Till slut vann VSK matchen med 3-1 efter ett snygg avslutande mål av Dennis Persson. Veckan efteråt var VSK storfavoriter hos spelbolagen i hemmamatchen mot Sandviken. På matchdagen sjönk oddset dramatiskt på VSK. När det sedan upptäcktes att en person som varit utpekad i en matchfixningsskandal befann sig på Parken under matchen började spekulationerna om en läggmatch bland fansen florera.

Vi ska komma ihåg att det här var bara några veckor efter att AIKs målvakt blivit kontaktad av just den utpekade personen för att fixa en match. Nu befann han sig på Parken samma dag som oddset på VSK sjunkit rejält. Det fanns dock andra förklaringar till att oddset sjönk. Det var helt fel att VSK skulle vara stora favoriter när Karwan, Filip och Robin hade skadeproblem och inte startade, Karwan skulle senare komma att hoppa in i andra halvlek. Från VSKs sida var det en riktig skitmatch och givetvis, som att det vore en naturlag var fd VSK-spelaren Marcus Hägg bara tvungen att göra mål mot på sin forna klubb. Matchen går in i matchminut 90 och det står fortfarande 1-0. Delar av publiken hade redan gått hem i missnöje över hur uselt VSK spelade. De som var kvar var inte gladare men de fick uppleva något som bara kan beskrivas som tidernas vändning i VSK Fotbolls historia. På en nickskarv i straffområdet gör Dylan Kosik 1-1 i 90:e minuten.

Medans Sandvikenspelarna ser rejält uppgivna ut springer Dylan resolut och plockar upp bollen från nätmaskorna och sprintar sedan snabbt mot mittplan för att lägga den på mittpunkten och få igång spelet igen. Någon minut senare på övertid slår Calle Svensson en magisk krossboll till Dennis Persson som löper frenetiskt på vänsterkanten och trots två täckande Sandvikenspelare skjuter han bollen förbi dessa och rakt ovanför deras målvakt in i mål. VSK har vänt matchen från ett säkert nederlag till seger bara på någon minut. Ingen kan tro sina ögon över det inträffande. De flesta är i chock. Glädjescenerna som sedan utspelar sig sitter nog fortfarande fast på allas näthinna.

Veckan efter miraklet på Solid Park skulle VSK åka till Karlstad. Visserligen var Filip/Karwan tillbaka i startelvan men istället saknas Jonas Hellgren på mitten och Robin Blommé var fortfarande skadad. Alla vet vis av tidigare bortamatcher mot CU att de sällan är lätta att möta och om man till äventyrs lyckas vinna är det med uddamålet.

Programenligt inleddes matchen med en kalldusch när Claes Nyman gjorde 1-0 redan efter fem minuter. Han är en av seriens snabbaste yttrar och orsakade stora problem för VSK i den här matchen. Han skulle lätt kunnat göra några baljor till med ett uns större skärpa i avsluten. VSK har förlorat kampen om mittfältet och är tillbakapressade. Särskilt många målchanser har man inte heller men maken till effektivitet har nog de tillresta supportrarna aldrig sett vare sig förr eller senare. Ingen, oavsett lag, kan nog riktigt förklara hur det gick till men på något sätt lyckas VSK slå in fem bollar och vinner matchen med 5-1. Resultatet speglar absolut inte matchbilden. CU var i långa stunder det bättre laget och pressade VSK som svarade med kontringar, så effektiva att man sällan skådat något liknande.

Carlstad Uniteds tränare såg väldigt nedstämd ut på presskonferensen och kunde inte begripa hur de kunde förlora med 5-1 med tanke på hur matchen sett ut. Årets straffmål görs av Karwan Safari i den här matchen när han vid ledning 4-1 lobbar in straffen mitt i mål över målvakten som går ned mot ena stolpen. För oss som är VSK:are väcks hoppet igen om avancemang till Superettan efter den här typen av matcher. VSK gör egentligen en ganska dålig match men vinner ändå vilket tillsammans med vändningen mot Sandviken bådar gott för framtiden. VSK ligger tvåa i tabellen, tre poäng ned till trean Sollentuna men har fem poäng upp till IK Brage. Fokuset på snacket just nu är hur VSK ska kunna komma ifatt dalarnas näst bästa lag.

En målrik historia

Veckan efter flyger VSK upp till Luleå för att ta sig an IFK på den slitna konstgräsplanen. Matchen får beskrivas som säsongens kanske tråkigaste tillställning som slutade 0-0, vilket möjligen säger något om hur inspirerade spelarna var inför den här matchen. De var otroligt lojt på plan och ingen tycks vilja vinna trots behovet av poäng i jakten på serieledarna.Vi väljer att fokusera den målrika historien mot Akropolis hemma istället. Många trodde nog på förhand att matchen skulle bli jämn då båda lagen var tippade i toppen och gjort det bra under säsongen. Matchen var viktig för båda lagen. Om Akropolis vann skulle de passera VSK i tabellen och ytterligare göra livet surt för VSK i strävan mot toppen. Återigen inleddes matchen, precis som mot Carlstad med en tidig kalldusch där Akropolis tar ledningen efter 11 minuter på en hörna.

Till VSK:s smala lycka spelar Akropolis ett otroligt naivt försvarsspel och med en backlinje som ligger väldigt högt i planen. VSK har egentligen inga svårigheter att utnyttja ytorna som skapas bakom backlinjen och gör tre snabba mål innan halvtid. I andra halvlek utökar VSK till 4-1 innan Akropolis reducerar till 4-2 och ger matchen lite liv igen. Dylan sätter punkt på matchen då han gör 5-2 men Akropolis får återigen en hörna och kör exakt samma variant som på 1-0 målet och fastställer slutresultatet till 5-3. VSK ligger fortfarande tvåa i tabellen med tre poäng ner till trean Sollentuna och fem poäng till IK Brage.

En nykomling i toppen

Sollentuna som var nästa motståndare hade överraskat alla med sin inledning och låg ett tag tvåa i serien efter ostoppbara Brage. Inför matchen mot VSK låg man trea så det var två topplag som möttes på Sollentunas soldränkta plan. Inför matchen är börjar skadeläget bli ett problem för VSK. Filip missar tredje matchen i rad och ny på skadelistan var Boris Ljevar som gjorde att Dylan fick flytta ner i mittfältet och brorsan Allan fick starta som ytter. Efter att båda lagen stångat mot varandras försvar i 9o minuter slutar matchen 0-0. VSK gör verkligen ingen av sina bättre matcher men det är inte poängtappet eller bristen på mål som oroar den månghövdade VSK-skaran mest. Koyar Salimi blir tidigt skadad i matchen. Simon Johansson byts ut i halvtid, skadad och sedan blir Robin Blommé utbytt i slutminuterna med en befarad skada.

Allt detta sker veckan innan matchen mot IK Brage som är en av årets viktigaste matcher om VSK ska kunna ha kvar något av ambitionen att vinna serien i år. Med fem matcher kvar på vårsäsongen börjar skadeläget bli ett reellt hot mot att ens knipa kvalplatsen.

Ostoppbara IK Brage

IK Brage hade inför bortamatchen mot VSK bara tappat poäng i en enda match. De spelade oavgjort mot Vasalund några veckor tidigare. Laget hade varit förskonat från skador och kunnat starta med bästa startelvan i varenda match, vilket får ses som en stor förklaring till framgångarna. VSK har däremot stora problem med flera spelare småskadade. Boris missar återigen en match och Asmir får vikariera som defensiv mittfältare. Det är en ovan position för honom som egentligen är utpräglad mittback. Bragematchen är viktig, det tycker många och hela 4456 letar sig till Solid Park Arena. Problemet är att när VSK har mycket publik får många domare mental darr och tappar koncepten. Så skedd självklart i denna match. Domaren gör säsongens sämsta insats på Parken. VSK har största bollinnehavet men IK Brage sätter en frispark i slutminuterna i första halvlek och tar med sig en bra känsla in i omklädningsrummet efter att ha gjort mål på en av deras mycket få chanser. Brage kommer ut med stort självförtroende i andra och går till offensiv och gör relativt tidigt 2-0. Ett kort tag senare lyckas Asmir Sulicic bli utvisad efter att ha dragit på sig sitt andra gula kort. God natt för VSK som ändå lyckas reducera via Filip Tronêt. Matchen slutar 2-1 och få VSK:are kan klaga på resultatet som matchen utvecklade sig. I och med vinsten har Brage efter endast 11 omgångar 10 poängs försprång till tabelltvåan VSK. Det känns faktiskt som att de avgjorde serien där och då. Det känns hos de flesta supportrar som att VSK får fokusera på att behålla kvalplatsen på och på så sätt ta sig upp i Superettan. Problemet är dock alla skador och många vill bara att transferfönstret ska öppna igen så att VSK kan använda lite av sina pengar att fixa in förstärkningar.

Skadeeländet skapar problem

Poängtappen i de senaste två matcherna har gjort att Umeå som har en match mindre spelad bara ligger en poäng efter VSK i tabellen. Trion Arameiska/Sollentuna/Akropolis är några poäng efter och flåsar VSK i nacken. Nu återstår tre viktiga matcher på vårsäsongen och VSK bör avsluta i god stil om man vill fira sommarvilan som två i serien. Den allmänna känslan är dock inte särskilt positiv. Det känns som att inför varje match är det många frågetecken om vilka som är tillgängliga för spel och de startelvor som till slut ställs på benen hade ingen inför säsongen ens kunnat drömma om skulle vara de som representerade VSK i dessa viktiga matcher. VSK tvingar använda alla friska spelare i A-truppen och bänken består nu ofta av 2-3 spelare med begränsad erfarenhet av Div 1. Först ut är Vasalund,som VSK förlorade snöpligt mot i kvalet i Svenska Cupen för några veckor sedan. Resultatet blev då 4-3 men lagen som möttes var B-betonade så några växlar på det resultatet kunde nog inte dras. VSK gör omflyttningar i startelvan för att få ihop en hyfsat slagkraftig elva. Calle Svensson får göra debut mittfältet när både Boris och Jonas är skadade. Vid sin sida har han Niko Durovic som gör sin första och enda start i serien. Hamrén kommer in i backlinjen och Koyar Salimi får ersätta Dylan som är nyskadad för dagen. VSK kanske gör säsongens sämsta halvlek och ligger under med 3-0 i halvtid. Skadeproblemen till trots, så här dåligt ska man inte spela på den här nivån. Förhoppningsvis fick sig spelarna en rejäl utskällning i paus av Manager Mjällby. I andra halvlek var spelet en smula bättre och när De Carolis reducerar till 3-1 tänds ett litet hopp. En hopp som växer sig starkare när Karwan sätter 3-2. Men trots intensiv måljakt och många chanser till kvittering slutar matchen med förlust. Umeå FC passerar nu VSK i tabellen och ligger två poäng före med en match mindre spelad. Nu börjar goda råd bli dyra för VSK. Nästa match mot Bissarna blir väldigt viktig och vinst där krävs och matchen efter det som just är mot UFC på bortaplan. I vårsäsongens sista hemmamatch väntar Nyköpings BIS, som efter en katastrofinledning på våren hittat formen och börjat plocka poäng. Man har och tagit sju poäng av nio möjliga sista tre matcherna och ska nu möta ett formsvagt skadedrabbat grönvitt lag utan självförtroende. Inför matchen fortsätter VSK att vara skadedrabbat men lyckas i alla fall få ihop en ordinarie backlinje. Fredrik Lundqvist får göra säsongens första start på mittfältet då Jonas och Boris är skadade och Niko Durovic som startade senast misslyckats. De Carolis får efter sitt stabila inhopp mot Vasalund chansen att visa vad han går från start, denna gång som vänsterytter. Att han startar på den positionen säger väl något om skadekrisen i laget, han var ju trots allt tänkt som back-up på vänsterbacken för Dennis Persson. Matchen blir inte den holmgång många luttrade supportrar befarat. VSK tar sig samman och efter 12 minuter gör Karwan Safari 1-0 och minuten senare gör Alex De Carolis 2-0 och även om bissarna lyckas reducera till 2-1 innan halvtid känns det aldrig farligt. När sedan Simon Johansson fastställer slutresultatet med ett skott utifrån till 3-1 kan en mycket efterlängtad och viktig seger bärgas. En match återstår nu på våren och det är mot tabelltvåan Umeå FC.

Returmötet mot Umeå

Umeå FC som ligger två poäng före VSK har en match mindre spelad och om man vinner mot VSK och Bissarna i hängmatchen kan man teoretiskt ligga åtta poäng före VSK inför hösten. Ett mardrömsscenario för VSK. Dessutom lurar Akropolis i vassen bara två ynka poäng efter VSK. Skadorna gör sig återigen påminda. Jonas, Dylan, Koyar och Allan missar alla matchen. Filip spelar halvskadad. Som tur är har transferfönstret precis öppnat och nyförvärvet Kevin Custovic 17 år får följa med på resan som reserv trots att det inte var tänkt att han skulle spela förrän tidigast till hösten. Boris Ljevar är visserligen tillbaka men på två positioner saknas viktiga spelare. Fredrik Lundqvist får återigen starta på mittfältet och De Carolis som gjort det väldigt bra de senaste matcherna startar återigen som vänsterytter. En tiotal VSK supportrar har letat sig upp till Umeå för att stötta laget och de kan på många sätt glädja sig åt det som händer på planen. Efter en mållös första halvlek tar VSK ledningen med 1-0 genom Simon Johansson. Filip får dock kliva av tidigt i andra halvlek och i och med det återkom han inte på planen något mer 2017. Kevin Kustovic ersätter och inleder sin karriär i VSK med att snubbla på bollen vid första bollkontakten. Han spelar dock upp sig och gör bland annat en mycket läcker tvåfotsdribbling som sånär leder fram till ett farligt avslut. Ynka tre minuter efter att Simon gjort ledningsmålet kommer kallduschen, Umeå får en straff efter att Lundin kapat Bbakka i straffområdet. Det är inget att säga om straffen men Simon Johansson borde inte drällt med bollen utanför straffområdet i sekvensen innan. Lagkaptenen i Umeå Ismail sätter straffen säkert bakom en chanslös Lundin. En stund senare kommer nästa käftsmäll när Da Silva nickar in ett inlägg från Bbakka och mardrömsresultatet är ett faktum, VSK förlorar matchen med 2-1. Det är just nu fem poäng upp till Umeå FC och Akropolis har dessutom gått om VSK som deprimerande nog ligger på en fjärdeplats. Nu står hoppet till att Bissarna ska plocka poäng av Umeå FC i deras hängmatch som spelas innan höstsäsongen drar igång.

Sommarfönstret

In: Kevin Custovic, Josef Apkinar, Emir Smajic, Carlos Gaete Moggia, Ilir Berisha, Rinor NushiUt: Carl Ekstrand-Hamrén, Nikola Durovic, Lolo Chanko, Mikael GustafssonFörst in bland nyförvärven blev Kevin Custovic från IFK Västerås. En talang som har framtiden för sig. Även Assyriska FF har varit och ryckt i honom och VSK ska vara glada att ha sajnat ett långt kontrakt med honom. Han är egentligen offensiv mittfältare men i bristen på högerbackar i truppen fick han vikariera där stundtals under säsongen. En till junior Josef Apkinar ansluter från sen Syrianska IF, en ung ytter som har framtiden för sig.

Tre på förhand tunga nyförvärv presenterades för att ta upp jakten på främst Umeå FC och kvalplatsen. Emir Smajic som tidigare spelat i klubben som inte behöver någon närmare presentation. Ilir Berisha som äre en stabil mittback med erfarenheter från både Allsvenskan och Superettan. Carlos Gaete Moggia ansluter från ett norskt äventyr tänkt som defensiv central mittfältare. För att spetsa till det ytterligare framåt hämtas Rinor Nushi från AFC på lån. han är tänkt att ersätta Filip som ser ut att missa hela eller delar av höstsäsongen. Under uppehållet spelare VSK en träningsmatch mot Skövde AIK som huserar i de lägre regionerna i tabellen för Div 1 södra. VSK ställer upp med 4-4-2 med Karwan och Emir på topp och vinner enkelt med 3-1.

Höstpremiären

Begreppet #höstjakten myntades av driftiga supportar och nu skulle VSK jaga ikapp Umeå FC som har sex poängs försprång efter att man tack och lov bara spelat oavgjort mot bissarna. På förhand får man säga att det var en tupp uppgift, det återstod bara 12 matcher av säsongen.

Höstpremiären skulle vara mot Arameiska-Syrianska som likt VSK hämtat in ett gäng nya spelare inför hösten. På pappret såg det ut att vara en bra inledningsmotståndare och VSK hade som bekant revanch att utrkräva efter att förlorat mot dem på sandåkern i Brunna. Skadeläget i VSK-truppen såg helt ok ut. Jonas Hellgren var visserligen fortfarande skadad men samtidigt hade Carlos Gaete Moggia anslutit som central mittfältare. På papperet såg startelvan stark ut. Ett litet avbräck var att Ilir Berisha inte var spelklar då hans arbetstillstånd inte anlänt från ett vad det verkar sommarstängt Migrationsverk.

Det lovande spelet mot Skövde AIK var dessvärre bortblåst och Arameisk-Syrianska kändes som det bättre laget matchen igenom. VSK hade svårt att få till sitt spel och precis som på våren tog ASIF över mittfältet och styrde och ställde. På en frispark några meter snett utanför straffområdet slår Nahir Oyal från Arameiska bollen direkt på mål. Lundin ser ut att ha kontroll på situationen men bollen glider ur händerna på honom och in i mål. Nahir gör även Arameiskas andra mål när han i andra halvlek snyggt hittar det bortre krysset på VSK:s målbur. ASIF vinner odiskutabelt med 2-0 efter en blek insats av VSK där anfallsspelet lyste med sin frånvaro i den nykomponerade 4-4-2 uppställningen med Karwan och Emir längst fram. Man kan kanske säga att VSK med alla sina nyförvärv inte hunnit spela ihop sig inför matchen.

Det må vara sant men ASIF hade lika många nya på planen och de verkade veta vad de skulle göra. Den här matchen kom att bli Alexander Lundins sista match i grönvitt. Under resten av hösten är Danne Svensson återigen förstakeeper. Som lök på laxen vinner Akropolis sin match mot Assyriska och utökar poängavståndet gentemot VSK. Det gör även Umeå som tar en pinne borta mot Luelå. Nåväl, en eller två förluster kunde VSK ta och ändå ha chansen på kvalplatsen. Men nu gällde det att gå rent i resten av matcherna. Ett bra sätt att visa att man menade allvar med #höstjakten var att slå serieledarna i nästa match på bortaplan.

Serieledarna borta

Om spelet inte fungerade mot Arameiska så var det bländande mot IK Brage. Årets prestation får vi nog säga. Supportrarna på plats njöt av ett lysande spel där spelare som Jonas Hellgren och premiärspelande Ilir Berisha gjorde topprestationer. VSK spelade ut serieledarna i hela matchen och det var inte många chanser dalmasarna fick. Men fotboll är trots allt en sport där man måste göra mål och trots tjugotalet målchanser går bollen bara inte in i Brages mål.

Få hade nog på förhand räknat med seger mot de suveräna seriesegrarna och oavgjort sågs nog som ett mycket bra resultat det med. Då från ingenstans i den 88:e minuten lyckas Stefan Ilic göra mål på något som från början inte ens är en ordentlig chans och en orättvis förlust är ett faktum. Akropolis och Umeå FC vinner naturligtvis sina matcher och nu har VSK helt plötsligt tio poäng upp till Umeå FC och sju till Akropolis IF med tio matcher kvar och 30 poäng att spela om. Nu är verkligen goda råd dyra.

Mardrömmen fortsätter

Trots förlusten mot Brage var snacket veckan efter hur bra VSK hade spelat mot serieledarna och att Carlstad skulle bli en mumsbit på hemmaplan om de bara fortsatte spela på samma sätt som mot serieledarna. VSK mönstrade nästan exakt samma startelva med enda skillnaden att unge Custovic fick chansen som högerback. Matchen börjar bra när VSK får en straff tilldömd efter att Smajic blivit nedriven i straffområdet. Karwan gör något som han inte brukar göra med straffar, missar. Eller snarare, målvakten räddar straffen. Strax efter det kommer Carlstad i ett anfall, Calle Svensson har bra koll på Oscar Lander som kommer i full fart på högerkanten men ser också att linjedommaren vinkar för offside och hela VSK försvaret stannar upp.

Problemet är att huvuddomaren går emot linjedomaren och låter spelet fortsätta. Lander kommer helt fri och kan enkelt sätta bollen i mål. I andra halvlek är Karwan Safari hårt uppvaktad i en situation med tre Carlstad-spelare. Trots det lyckas ändå sätta den i krysset, en stark prestation. Under sin tid i Norrettan har Karwan gjort hela 10 mål bara mot Carlstad United, han måste vara lite av ett spöke för dem. Senare i halvleken söker Uchenna Ike sig in i straffområde, faller i en närkamp och blir liggandes kvar medans bollen är i spel. Han visar för domaren hur ont han har. VSK-försvararna lämnar honom i fred och fokuserar på att försvara sig mot andra spelare. När Uchenna sedan upptäcker att det är inläggsläge reser han sig snabbt och obehindrat upp och nickar in bollen i mål sina svåra smärtor till trots bara 10 sekunder tidigare.

Han är också förmögen att fira målet trots att han var färdig för att bli utlyft på bår för vidare transport till sjukhusakuten. Två märkliga mål gör att Carlstad U vinner matchen.VSK har inte vunnit en enda match av höstsäsongens tre spelade. Avståndet uppåt växer. Umeå spelade oavgjort mot TG i derbyt och Akropolis vann föga överraskande mot Enskede. Som att det inte var nog passerar både Assyriska och Carlstad U VSK i tabellen. VSK återfinns nu på en inte alltför smickrande sjätteplats. Med åtta matcher kvar att spela är VSK lite otippat bara 8 poäng från bottenstriden och hela 11 från kvalplatsen till Superettan. IK Brage har tagit hela 20 poäng mer än VSK. Mardrömshösten fortsätter i oförminskad styrka.

Segersviten

Efter tre raka förluster ger VSK upp försöket med 4-4-2 och återgår till 4-3-3 när laget ska möta Nyköpings BIS. Emir Smajic är tänkt att spela vänsterytter men skadar sig på uppvärmningen och Rinor Nushi får chansen istället. En annan spelare som får chansen är Alex De Carolis då Dennis Persson är avstängd efter att samlat ihop tre gula kort. Det är en spelsugen Alex som går ut på plan. Bland annat slår han en perfekt hörna som Ilir Berisha bara behöver sätta pannan på, 1-0 är ett faktum. Senare i matchen hittar hans känsliga vänsterfot Rinor, planens minsta spelare, med en ny perfekt slagen hörna. Nushi är helt omarkerad när han nickar in 2-0 som också blir slutresultatet. När det är uppenbart för alla att VSK inte kommer att nå kvalplatsen rasar också intresset för fotbollen i Västerås. Endast 856 personer hittar till Parken när Sollentuna FF står för motståndet.

Efter en tung start på hösten lossnar det ordentligt för VSK i den här matchen. Karwan Safari gör hattrick och en assist i en match som slutar med promenadseger för VSK. 5-0 står det på tavlan när matchen är över. Veckan efter vankas Vasalund i en ny hemmamatch. Vasa har som vunnit över VSK två gånger denna säsong, dels i serien men även Svenska cupen är nu indragna i bottenstriden och behöver alla poäng de kan få för att inte riskera att åka ur. De kämpar hårt men den här dagen är VSK för starka och vinner med 2-1 i en välspelad match. Assyriska som har gjort en bra höst står för nästa motstånd denna gång i Södertälje. VSK har fått upp ångan nu och vinner matchen komfortabelt med 4-0. Smolk i segerbägaren blir det i och med att Dennis Persson efter en timmes spel måste bäras ut på bår med svåra smärtor. Det visar sig att han fått en fraktur i foten och kommer missa resten av säsongen.

Samtidigt som VSK vunnit den ena matchen efter den andra har Umeå börjat förlora sina matcher och helt plötsligt ligger VSK trea i tabellen med åtta poäng upp till Akropolis. Då fem omgångar återstår och Akropolis är en av motståndarna kan en glimma hopp skönjas igen om att kunna knipa kvalplatsen. Men i och med den här matchen är målet med #höstjakten uppnått. Vi har gått ifatt Umeå FC. Tyvärr har som sagt Akropolis gått starkt under hösten så det är till liten hjälp att VSK nått sitt mål.

Även om publiken inte hittade till Parken har VSK börjat få upp målproduktionen så här i slutet av säsongen. Rinor Nushi gör en hattrick i 5-2 vinsten mot Luleå. Han växer vartefter in i laget och hittar sitt spel på vänsterkanten. Det är många VSK fans som allt mer börjar uppskatta honom och hans spel. Inte minst för att han visar kämparglöd i matcher där flera andra spelare tycks gå på halvfart. Efter Luleåmatchen är han tillsammans med självaste Karwan Safari de två spelare som gjort flest mål i VSK under hösten, båda har 5+1 i protokollet.

Sista halmstrået

Efter fem raka segrar väntar Akropolis IF på bortaplan. VSK måste vinna matchen för att ha en teoretisk chans på kvalplatsen. Matchen flyttas till Grimsta och konstgräs vilket borde öka VSKs chanser ytterligare att bärga tre poäng. Men nu börjar skadorna ställa till det igen. Ilir Berisha missar matchen och olyckligtvis är även Robin Blommé skadad, vilket innebär att Benker får vikariera som mittback. När så även Dennis Persson saknar blir backlinjen tunn. Utöver detta saknas också Boris på mittfältet. Första halvlek ser bra ut och grönvitt är det klart det bättre laget och pressar på. Akropolis har svårt att skapa någonting överhuvudtaget. Men som så många gånger förr den här säsongen kommer kallduschen när Akropolis minuten innan halvtidsvilan lyckas peta in bollen till 1-0. Det är ett moraliskt förödande mål och VSK tappar energi i andra halvlek och spelar inte alls lika bra som i första, Akropolis lyckas också göra 2-0 vilket sedan blir slutresultatet. Med det resultatet är det bara för klubben, spelarna och supportrarna att ge upp drömmen om Superettan för 2017.

Sista matcherna

Nästa match var betydelselös för VSK, men viktigare för Enskede som måste vinna för att inte åka ur Norrettan. Från Enskedes synvinkel får de en mardrömsstart när VSK gör ett tidigt ledningsmål och får bra kontroll på matchbilden. Enskede hittar energi i andra halvlek när VSK mest ser ut att vilja rulla boll och lyckas till slut kvittera i den 88:e matchminuten på en frispark som slås rakt i krysset. Därefter blir det fullt ös framåt i slutminuterna från Enskedes sida. Deras målvakt väljer att kasta ut bollen till sig själv och dribblar upp på mittplan och hänger kvar nära VSK:s straffområde, där varenda motståndare just nu befinner sig. I matchminut 95 hamnar sen bollen hos en ensam Enskedespelare som bara har Danne mellan sig och målet och kan avgöra matchen.

Men han agerar fel och försöker passa till en medspelare som står helt fri med öppet mål. Men Jonas Hellgren lyckas bryta passningen med stortån och Danne räddar bollen. Lagkamraterna i VSK skriker åt Danne att Enskedemålvakten befinner sig på villovägar och han skjuter bollen långt in på Enskedes planhalva där Karwan Safari plockar upp den och springer längs med deras målvakt som desperat försöker hinna tillbaka till mål. Karwan placerar enkelt bollen i mål och skjuter Enskede ur Norrettan.I sista hemmamatchen för året har motståndaren Team TG inget och kämpa för då de säkrat kontraktet. VSK har återigen problem med skador och räknar vi med Filip är det fem ordinarie startspelare som missar matchen. TG tar ledningen på en hörna men VSK lyckas för femte gången i år vända en match där de legat under.

Måste vara något av rekord i modern tid. Inför årets sista match mot Sandviken som är helt betydelselös finns ändå en busslast med supportrar på plats. Hela sju VSK-spelare borta av olika anlendningar. VSK spelar mot ett Sandviken som måste ta poäng för att inte riskera åka ur. VSK går in i halvtidsvilan med en 1-0 ledning efter att Simon gjort mål på volley och inte mycket talade för att matchbilden skulle förändras. Men som så många gånger förr, motivation slår klass och i andra halvlek sätter Sandviken fart och gör i mitten av halvleken två snabba mål. I slutminuten gör de även 3-1 som blir slutresultatet och därmed fixar sig Sandviken kvar i Norrettan 2018.Det var fotbollssäsongen 2017 i ord och bildEn säsongsgenomgång är inte komplett utan att man analyserar vad som gick bra och vad som gick dåligt. Men det tänker vi inte göra här utan spara till senare tillfällen. Då ska vi gå igenom och belysa orsakerna till debaclet.

Vi har redan nu en radda orsaker som vi ser bidrog till att det gick så här. Mer om det kommande veckor. Nu hoppas vi att vi mentalt kan vila från 2017 års säsong och blicka framåt mot det här årets seriespel. Vi vet alla hur det kommer att sluta, precis, VSK går upp i Superettan. Frågan är bara om vi går rent eller om vi ska tillåta oss att tappa några poäng. //Redaktionen

Facebook Comments Box