ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

16. Västerås

Många i sociala medier försöker tippa VSK, den gemensamma nämnaren är att vi alltid hamnar längst ner med ”16. Västerås”. Jag har förstått att det är många som stör sig på detta men tycker det är ganska positivt även om jag inte håller med. Anledningen är att det kommer sätta mindre press på VSK om dåliga resultat skulle hända. Alla är inställda på att det kommer bli en tuff säsong och målsättningen är att hålla sig kvar. Skulle förväntningarna vara mittenlag kan fallet bli hårt.

Med det sagt har jag ändå blivit mer optimistisk för varje dag som går. Vi har kvar stommen i vårat lag och jag tycker samtliga spelare från fjolårets elva skulle kunna starta i något annat lag i serien. Försvaret med våran högerkant är riktigt bra, det kommer göra att vi kommer vinna matcher och plocka poäng. Förhoppningsvis tillräckligt mycket.

Vårat spel från förra året sitter kvar och många spelare är inkörda i det sedan förra året, har ett väldigt högt förtroende för ledarstaben med Karlsson/Rubin i spetsen. Både att hitta spelare och få till spelet. hög press och man/man, tror många lag kommer få en obehaglig överraskning över hur jobbigt det är att möta VSK.

Tror vi kommer se flera spelare i VSK ta ytterligare kliv, dit räknar jag så klart ynglingarna Max Larsson och Patric Åslund men även Alex Douglas, Simon Gefvert och Jabir Abdihakim Ali. Såg inte Jabir ut att ha tappat 10 kg under vintern? Sprang med en lätthet mot Sirius som jag inte sett tidigare.

Många har oroat sig för vårat mittfält, men utifrån dominant Patric Åslund har varit och den otroligt fina potential Marcus Linday har visat har jag gått från att vara fundersam till väldigt hoppfull. Snarare att jag undrar hur fd Ligue 1 spelaren Mathéo Ahlinvi ska kunna peta dem. Jag har svårt och se att spelare som många har önskat se i VSK likt Sabovic (DIF) och Magashy (AIK) som har svårt och få speltid i deras klubbar, faktiskt skulle vara startspelare i VSK med tanke på hur spännande firma Åslund/Linday sett ut.

Det har pratats mycket om våran ekonomi, den är faktiskt ganska bra. Jag skulle gissa att vi har runt 12 miljoner i eget kapital där det mesta är likvida medel, vi gör förmodligen en vinst trots att vi budgeterade med en förlust på 1,5 miljoner samt att vi utöver detta fått in 6-7 miljoner från försäljningen på Lagerbielke. Marknad går som kanon och de hinner inte ens hantera alla sponsorer som vill sponsra VSK.

Jag skulle gissa att när säsongen kommer summeras så innan spelarförsäljningar så kommer VSK inte ha minst ekonomi i serien. Oavsett var vi spelar 2025 så tror jag att vi har goda chanser till stora försäljningar efter säsongen som kommer kunna gör att klubben utvecklas ytterligare.

Till detta så kommer det en nykomlingseffekt som vi egentligen bara har nytta av i år, det är att vi kommer in med spelare som är bättre än vad de får i lön. När kontrakts ska förlängas med spelare som visat att de håller nivån så kommer VSK tvingas betala helt andra löner. Snittlönen för en spelare i Allsvenskan är runt 100.000 kr och jag är tveksam på om vi ens har spelare som får hälften så mycket. Vi har enkelt kvalitetsspelare för en väldigt billig peng just nu. Säg att Åslund har 20.000 kr i lön, vi skulle behöva ge fem gånger så mycket för en spelare av hans kvalitéer.

Den andra nykomlingseffekten utöver en billig trupp så sker det en ekonomisk injektion i truppen. Det är inte omöjligt att truppen fått 10 miljoner till i budget, vi får se på årsmötet om några veckor. Men jag tror få av bottenlagen från förra året har fått samma storlek av injektion i sin spelarbudget. Jag tror också att även om GAIS förmodligen har en större budget än VSK, tittar vi på antalet kronor så får vi förmodligen en större ökning av spelarbudgeten än dem. Min tes är att vi kommer öka mer på publikintäkterna och sponsring än vad GAIS gör från förra året.

Jag har hört ett rykte att våran spelarbudget inte är så låg, utan ska vara i paritet med vissa andra etablerade lag i serien. Men där skulle jag gärna vilja se de faktiska siffrorna och vilket år man jämför med innan jag ser det som en sanning.

Tittar man på vad andra lag som förmodas vara i botten så har många tappat fler tongivande spelare än oss, men samtidigt inte plockat in några jättenamn. Återstår och se vad som kommer hända sista två månaderna av fönstret. Det är inte så att man blir mörkrädd när man går igenom vissa lags trupper just nu.

När det kommer till nyförvärv så kommer VSK värva med ett par bra spelare till, men jag är inte övertygad att de kommer gå rakt in i elvan då den är väldigt bra i mina ögon. Just nu skulle jag vilja se en vänsterytter och en mittback till. En vänsterytter skulle nog ha störst chans att göra skillnad då jag tror en till bra central mittfältare kommer ha svårt att peta någon.

Försäsongsresultaten hitils tycker jag inte spelar någon större roll, sen 2016 har jag analyserat försäsongsresultat och ofta konstaterat att de två första matcherna är då flest skräll resultat sker, speciellt kring lag som DIF och AIK. Vet inte hur många gånger Vasalund gjort bra ifrån sig mot AIK i första träningsmatchen för att sen ändå vara skit. Eller att BP slår något storlag för att sen åka ur samma år.

Jag kan inte garantera att vi inte åker ur, men jag har svårt och se att vi kommer vara en slagpåse. Tycker utifrån varifrån vi kommer att vi ändå har goda chanser att hålla sig kvar.

16. Västerås.

Kanske, men jag tror vi kommer överraska. Men låt dem tro att vi är skit, dess hårdare blir deras fall. Jag tror på ledarna och spelarna kommer göra riktigt fina resultat i år.

//HL

Facebook Comments Box