ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK:s fotbollssupportrar är en skara ovanligt olyckliga människor

Som alla som följt VSK Fotboll genom åren vet har det varit en lång ökenvandring sen senaste gången klubben spelade i fotbollens finrum. För att sammanfatta den tiden kan man säga att det varit över två decennier med sportsliga misslyckanden, satsningar som brunnit inne och misskötsel av föreningens ekonomi osv. De supportrar som ändå funnits vid klubbens sida genom dessa många långa år är av en viss tvingande nödvändighet ett luttrat släkte. Genom stormarna som varit har supportrarna lärt sig att närmast inta ett buddistiskt förhållningssätt till klubbens öden och äventyr. Alla motgångar, inte minst de senaste årens bärs med ett upphöjt lugn och en stoisk attityd. Den intressanta frågan är hur mycket psykisk skada har de supportrar som varit med genom åren tagit från raddan av upplevda förlustmatcher och avsaknaden av framgångar?

Som tur är går det att ge ett vetenskapligt svar på den frågan

I en riktigt begåvad studie har två brittiska forskare bett människor (varav vissa var fotbollssupportrar) att via en app på slumpmässigt valda tider beskriva hur de känner och mår just den minut då de kontaktas via appen. I appen får man rapportera sitt mående tex glad. Genom att kombinera geografisk plats, tid och resultat i fotbollsmatcher har man kunnat koppla ihop hur man rapporterar att man mår utifrån resultat i matchen. Fördelen med den här metoden är att man får människors omedelbara känsloreaktioner på tex en fotbollsmatch – inte hur man känner efter en vecka runt något som hände för 7 dagar sedan – det är ofta något helt annat. I studien har varje individ ett basvärde hur man känner sig normalt som är 0 – allt över eller under det avviker från hur man normalt känner. Totalt deltog 32 000 människor i studien.

Här är så resultaten – ni kommer att känna igen er

– Supportar är lyckligare timmen innan en match än vad de är normalt är (förväntningar)
– Supportrar vars lag vinner är glada framförallt den första timmen efter segern, sedan klingar glädjen sakta av och närmar sig normalläget
– Supportrar vars lag förlorar rapporterar starka känslor av ledsenhet första timmen efter förlusten och effekten håller i sig över ett antal timmar innan känsloupplevelsen återgår till normalläget. 
– Faktum är att man är dubbelt så ledsen första timmen vid en förlust som man är glad när ens lag vinner. 
– Effekten på känslolivet efter en oavgjord match är relativt svag och försvinner inom en timme.

Det blir ännu värre

– Om du ser matchen på plats rapporterar du dubbelt så starka känsloupplevelser jämfört med om du ser matchen hemma på tv. 
– Om ditt lag vinner och du är på plats är din lyckokänsla lika stark som du rapporterar om när du haft sex (som är den starkaste lyckoupplevelsen som det rapporteras runt i studien).
– Om ditt lag förlorar när du är på plats är ditt dåligmående lika starkt som den värsta upplevelsen du normalt rapporterar runt – ligga sjuk hemma i sängen.

Vad är då den känslomässiga nettoeffekten av att vara fotbollssupporter?

Författarna konstaterar krasst att det finns en tydlig negativ effekt på känsloupplevelser av att vara supporter. Det beror så klart på att en förlust känns så mycket mer än en vinst – och de flesta lag förlorar lika mycket som de vinner.

För oss supportrar till VSK Fotboll har de senaste 20 åren gett oss många förluster. Det är uppenbart att det påverkat vårt mående och vår psykosociala funktionsnivå på ett mycket negativt sätt.

Långvarig exponering av negativa känsloupplevelser är kopplat till
-depressioner
-substansmissbruk
-våld
-ångest
-stress
-försämrad utveckling av jobbkarriär
-osv

Vårt supporterskap kan dessutom ha gett oss hjärnskador som kan vara irreversibla (via epigenetiska mekanismer – googla det).

Nu förstår ni varför ni varit så nedstämda de senaste 20 åren

Författarna till studien konstaterar att vara fotbollssupporter är en mycket irrationellt beteende utifrån ett hälsoperspektiv då det i medeltal ger mer sorg än glädje.

Men som alla supportrar över hela världen vet. Att följa sitt lag handlar primärt inte om ens eget välbefinnande utan är så mycket mer än så.

Vi avslutar denna text med en tacksamhetens tanke till de fyra segrar vi sett i årets säsong och hoppas på några till – inte för att det spelar någon egentlig roll – vi är inställda på förluster, kriser och allmän misär – det kan bli 20 sådana år till – vi kommer alltid att stötta VSK.

Källa: https://www.niesr.ac.uk/blog/are-football-fans-irrational

Facebook Comments Box