GENOMGÅNG: Vad hände i omgång 4 – Div 1 Norra

Då var det dags att summera den gångna omgången i Div 1 Norra. Många spännande matcher och intressana resultat bjöd denna runda på. Sett ur VSK-ögon var omgången lyckad i att båda Södertäljelagen tappade poäng tillsammans med Akropolis. Så här i början är serien inte alls vad vi trodde den skulle vara – men det är ju lite av charmen med fotboll.

Här är så genomgången – håll till godo

Västerås SK – Rynninge IK: 1-0
VSK lyckades bärga segern som vi förutspått men det satt nog hårdare åt än någon kanske trott innan matchen. Vi borde inte blivit förvånade, Rynninge IK är ett homogent lag som sliter för varandra. Det man inte har i spets tar man igen med energi och taktik. Rynninge gjorde det bra mot ett VSK som tycktes gå på 75% i den här matchen. Laget gjorde det man var tvungen att göra men ingen kan var nöjd med hur anfallsspelet utvecklades sig under matchen. Vi tar tacksamt emot de tre poängen och blickar framåt mot söndagens holmgång mot SFC som definitivt kommer kräva något helt annat av VSK om segersviten inte ska brytas.

BK Forward – Arameisk-Syrianska IF: 4-1
Även i denna match fick vi rätt i vårt tips om hemmaseger. Forward satte högsta fart direkt efter avspark och dominerade denna match från början till slut. Stor segerorganisatör med ett hattrick var vänsteryttern Josef Ibrahim. Forward spelar ett kompakt spel där man är svåra att ta sig igenom. På mitten har man fått in Kevin Johansson som utmärker sig på sin centrala mittfältsposition. Vi får se om Forward lyckas behålla sitt momentum och bärga fler segrar. Just nu tycks man väldigt svårslagna. I segerintervjun anger Josef att han ser VSK som den svåraste matchen men tillägger snabbt att som BK Forward spelar just nu kan man slå alla lag. Vi ger honom rätt i den analysen. Lagen i Div 1 norra är härmed varnade för Forwards kapacitet, ingen underskattning borde vara möjlig efter deras inledning på säsongen.

FC Linköping City – Akropolis IF: 0-0
I den här matchen trodde vi på bortaseger. Vi trodde nog att det berömda Akro-maskineriet skulle rulla igång och mala ned Linköping och därmed bärga lagets andra seger. Tji fick vi. Resultatet skrevs till 0-0 men skulle lika gärna kunnat vara 1-1 eller tom 2-2, oavgjort är dock rättvist sett till chanserna. Som vanligt var Akro duktiga på att försvara sig mot Linköpings frejdiga anfallsspel. Men när det kommer till att anfalla är man trubbiga och osynkade. Faktum är att man bara gjort 2 mål på fyra matcher, det måste sägas vara underkänt om man aspirerar på topplaceringar. Avsaknaden av skyttekungen Sosseh är stor. Det finns ingen i laget som klarar av att göra något vettigt med bollen när man kommer in i straffområdet. Än är det ingen kris i laget men om man ska vara med där uppe måste man hitta ett sätt att göra mål så man vinner matcher, annars riskerar denna säsong att bli ett rejält bakslag för klubben som ska ta revansch för sin snöpliga kvalförlust i fjol. Linköping är å andra sidan ett piggt lag med fina spelare som vet hur man lirar boll. Man är relativt samspelta och har hyfsad spets framåt även om man inte har någon uttalad striker som stänker in massa mål. På högerkanten har man speedkulan Levon Pachajyan som springer förbi de flesta, sina 34 år till trots. Efter att ha sett den här matchen kan vi konstatera att få lag kommer slå Linköping City på deras hemmaplan i år.

Team TG – Karlslunds IF: 2-1
Även i denna match prickade vi in rätt tips då vi gissade på hemmaseger. Siffrorna skrevs till 2-1 efter att Team TG haft ledningen med 2-0. Efter att gått mållös de tre första matcherna kunde fjolårets skyttekung Timothy McNeil göra säsongens första mål när han satte 1-0 mot Karlslund och Chennoufi utökade sedan till 2-0, Karlslund reducerade sedan till 2-1 genom Adam Bolin och börjar jaga reduceringsmål. I slutminuterna skadar sig en TG spelare när han får en smäll i huvudet och olyckligtvis har man då redan gjort alla sina tre byten. Genast får Karlslund ett par vassa chanser men efter en idiotspark i straffområdet får Hultqvist sitt andra gula och blir utvisad. TG bärgar till slut en rättvis seger för. Man förde matchen mestadels även om det fanns bra chanser åt båda håll och göra fler mål.

Nyköpings BIS – Skellefteå FF: 2-0
Det märktes från start att Skelleteåspelarna bestämt sig för att det här var matchen det skulle ske – man skulle ta sina första poäng i årets serie. Man pressade Nyköping högt upp och skapade oreda hos Bissarna med tufft spel och rätt attityd. I halvlekens mitt fick dock Bissarna en straff sedan Fredrik Holster rivits ned. Sin ovana trogen slog man inte straffen bättre än att målvakten räddade den och 0-0 stod sig halvleken ut. I första minuten i andra halvlek slår Leo Englund i Skellefteå en boll i insidan av stolpen – så nära var SFF att få grepp om den här matchen. Istället får Bissarna en ny straff som nu förvaltas rätt. Lite senare gör den notoriska målskytten Christian Koukou 2-0, han har gjort mål i varje match i år. Han tvingas senare utgå pga sträckning i låret. Det borde oro ledningen i Bissarna för framtiden då Christian gjort alla utom ett av Nyköpings mål i år. Skellefteå gav på intet sätt slaget tappt utan kämpade hela matchen för att komma ikapp. Men man har inte alltid den kyla och kvalité som hade behövts. Nyköping håller relativt lätt undan till årets första seger efter tre oavgjorda matcher. En eloge till SFF som verkligen försökte denna match.

Carlstad United – Umeå FC: 3-1
Vi trodde eller kanske snarare hoppades att denna match skulle sluta oavgjort men det ville inte fotbollsguden vad det verkar. Annars inledde UFC matchen klart bäst och redan i tredje minuten gjorde Alexis Bbakka 1-0. Umeå-laget fortsatte att dominera i halvleken och det var lite ologiskt att kvitteringen kom 2 minuter innan halvtidsvilan på straff. I andra halvlek kom ffa Umeå ut som ett nytt lag, en sämre kopia av sig självt jämfört med första halvlek. Man lät CU ta över matchen och fick slå ifrån sig när Carlstad kom i anfall efter anfall. Man släppte till två mål bakåt i andra halvlek. Inget av målet såg ut att vara särskilt svåra att värja sig emot med lite mer resolut försvarsspel. Tränare Jeglertz i Umeå konstaterade med en viss bitterhet att laget gav bort matchen i andra och att man inte kan hålla på så här och spela fotboll i 45 min och sen strunta i det de följande 45. Carlstad ligger nu på andra plats i tabellen två poäng bakom VSK efter en gedigen arbetsinsats där man tar tillvara på sina lägen.

Assyriska FF – Syrianska FC: 2-2
Det kändes som att oavgjort i denna match nästan var givet på förhand. Båda lagen och fotbollsexperterna i Södertälje var överens om att inget av lagen hade råd med ett oavgjort resultat då avståndet till VSK då skulle bli allt för stort för att lätt hämta igen. Matchen inleds lite trevande men där Syrianska tar ett visst initiativ. Försvaret i AFF inklusive målvakten verkar ha drabbats av stora skälvan i inledningen och man släpper till flera onödiga chanser. SFC gör snabbt två mål där Assyriskas försvar agerar mer än lovligt passivt. Deras U15 killar hade gjort det bättre i detta läge.

Som tur för AFF får man snabbt en straff som man efter viss möda kan använda för att få in en kvittering (målvakten räddar bollen som studsar ut till straffskytten som kan slå in den i mål). Reduceringen är startskottet till en fin period för AFF som trummar på och tar över mittfältet och skapar flera heta chanser, inte minst Aly på vänsterkanten. Andra halvlek ser inledningsvis ut som den första med AFF som anfaller. Det ska dock dröja till 87:e minuten innan man får in kvitteringen och då är det faktiskt ett självmål av Ranigie som lyckas slå in bollen i mål efter ett inlägg. Matchen slutar 2-2 och nu börjar goda råd bli dyra för båda klubbarna som är 7 respektive 8 poäng efter VSK. Syrianska måste vinna nästa match mot VSK för att inte tappa för mycket mark i tabellen. Ytterligare ett Södertäljederby kan läggas till handlingarna, ett som såg två förlorare i det oavgjorda resultatet.

Sandvikens IF – Sollentuna FF: 3-4
När lagen möttes på försäsongen vann Sollentuna med klara 3-0. Men det var då det – innan Pelle Olsson fått ordning på Sandvikens försvar. Alla hade nog bilden av en målsnål histiora där 0-0 eller 1-1 var förhandstipsen. Fel fick vi alla. Vi har inte mycket information om vad som hände i denna match men det måste varit full fart framåt i båda lagen, allt annat är svårt att tänka sig när det blir 7 mål i en fotbollsmatch. Efter matchen när tränarna ska försöka förklara vad som hände skyller man på den nylagda konstgräsplanen som orsak till målkalaset. Två spelare, en i respektive lag är värda och lyfta fram då de har utvecklats i år jämfört med i fjol. Namir Alispahic i Sandviken har nu gjort fyra mål på tre matcher, detsamma gäller Kalle Ramsell i Sollentuna. Båda har redan nu efter fyra omgångar matchat eller överträffat fjolårets målskörd. Intressant nog gjorde Kalle Ramsell sitt tredje frisparksmål i år, hans högerfot är något alldeles extra.