ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK vill vinna division 2: ”Lättare i år än nästa år”

På annandag påsk (18/4) är det dags för nästa hemmapremiär. Då spelar nämligen VSK Fotbolls damer mot Bele Barkarby FF i division 2. Anno 1904 ringde upp Grönvitts huvudtränare Lisa Hellenberg för att ta ett snack om den kommande säsongen.

Mycket har hänt sen förra året och säsongen i division 3. VSK Fotbolls huvudtränare Lisa Hellenberg har precis gått klart Svenska fotbollsförbundets UEFA B-utbildning och laget har värvat tretton nya spelare. Samtidigt har VSK fått behålla de flesta spelarna från förra säsongen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är FQDhn9lXoAUNO4Y-879x1024.jpg
Lisa Hellenberg, VSK Fotbolls huvudtränare.

Det har hänt mycket på ett år. Vad är annorlunda i jämförelse med förra året vid den här tiden?

– Vi har lärt oss en hel del. Jag vill fortfarande att vi ska vinna alla matcher och göra bra resultat men det handlar också om en viktig lärandeprocess. Även om man är bäst vinner man inte alltid alla matcher, men i längden når man framgång, säger Lisa Hellenberg.

Hur har förberedelserna varit i år?

– Känslan inför säsongen att vi har en mycket bättre utgångspunkt. Vi har en bredare trupp och har haft möjlighet att spela fler träningsmatcher. Förra året blev det bara en och sen drog serien igång. I år har vi spelat sju träningsmatcher och även om vi haft lite blandade resultat satsar vi mot toppen av serien, säger Lisa Hellenberg.

Ni har gjort väldigt många nyförvärv. Hur har truppen förändrats?

– Vi har fått in mer rutin. Vi har haft ett väldigt ungt lag tidigare och det är nyttigt att få in spelare som har mer rutin och erfarenhet både när det gäller livet på och utanför planen, säger Lisa Hellenberg.

Hur kommer det sig att det blev så många spelare från IFK Västerås?

– Dom valde att lägga ner sitt damlag och jag tror att vi värvade totalt fem spelare som spelade med dem förra året. Det kan skapa lite oro när man tar in en så stor grupp från ett annat lag men det har gått väldigt bra, säger Lisa Hellenberg.

Varför har ni anmält ett lag till division 4?

– Vi är drygt 30 i truppen och har tre målvakter. För att alla ska få den matchträning och speltid som krävs för att utvecklas och hålla motivationen uppe har vi anmält ett lag i division 4, men alla spelare är aktuella att starta i division 2 och det finns inget internt A och B-lag. Alla konkurrerar om platserna, säger Lisa Hellenberg.

Hur har ledarsidan förändrats?

– Vi har en ny assisterande tränare, Lotta Hjalmar, med lång erfarenhet av distrikts- och klubblag. Dessutom är Jonna Böckert ny som målvaktstränare. Det är ett bra och starkt team, säger Lisa Hellenberg.

VSK har spelat mot sju lag från division 1 och 2 och vunnit tre matcher. Är du nöjd med försäsongen?

– Jo, jag är nöjd men det har varit lite blandade resultat. I första matchen visste vi att vi skulle försvara oss mycket och det blev en tuff match och förlust 5-2. Sen dess har det blivit bättre och bättre.  Vi gjorde en bra match mot divison 1-laget Upsala IF trots att vi förlorade med 0-1. Samma lag slog Gideonsberg med 2-1 i seriepremiären några dagar senare, säger Lisa Hellenberg.

Vad är den sportsliga målsättningen med årets säsong?

– Vi vill så klart vinna serien men målsättningen är att på två år ta oss upp till division 1. Om det blir i år eller nästa får vi se, säger Lisa Hellenberg.

Inför nästa säsong ska sex division 1-serier bli tre. Det innebär att betydligt fler lag än vanligt kommer att flyttas ner i division 2. Hur påverkar det era möjligheter att gå upp?

– Egentligen förändrat det inte våra ambitioner alls. Däremot kommer det nog ta ett par år innan serierna är i ordning med rätt lag i rätt serie. 2023 kommer det vara ett gäng före detta div 1 lag i div 2 som kanske är mycket bättre än topplagen i div 2.  Det gör ju också att serien i år borde vara lättare att vinna än nästa år, säger Lisa Hellenberg.

På måndag är det säsongspremiär. Hur känns det?

– Vi möter ett förväntat topplag men det är ändå svårt att bedöma hur svårt det blir. Vi vet inte riktigt var vi står. Det här blir nog en av årets tuffaste matcher och ett starkt stöd på läktaren är viktigt, säger Lisa Hellenberg.

ANNO 1904 TIPSAR: Tre nyförvärv att hålla koll på!  

Nyförvärvet Elma Alisic gjorde 17 matcher för BK30 i division 1 norra Svealand 2019.

21-åringen Elma Alisic började sin fotbollskarriär i Ekeby BK (Hallstahammar), men har även hunnit spela i BK30 och Eskilstuna United. Även om hon inte har några allsvenska meriter så har hon fått sitta på bänken i några allsvenska matcher och har dessutom spelat två landskamper för det Bosniska landslaget. Alisic har tidigare spelat både mittback och mittfältare. I VSK förväntas hon ta plats på innermittfältet och bli en av lagets viktigaste spelare i år.

Högeryttern Louise ”Lollo” Johansson är som gift med herrlagets lagkapten inte bara en av lagets kändaste spelare utan även en viktig ledare som bidrar med rutin och kreativitet. Lollo har tidigare spelat i BK30 men kommer senast från IFK Västerås.

16-åriga Jaquline Jessen började spela fotboll i Surahammar för bara två år sen. Hon kommer till VSK från Romfartuna och beskrivs som en målvakt med extremt stor utvecklingspotential. En blivande stjärna!

Alla lag i division 2 mellersta Svealand: Avesta AIK, Bele Barkarby FF, Enköpings SK, Gideonsbergs IF 2, Gimo IF, Hällbybrunns IF, Norrby SK, Råsunda IS, Västerås SK, Östervåla

Premiär 18 april, VSK Fotboll- Bele Barkarby FF, 18:00 Iver Arena

Läs mer om VSK Fotbolls damer

Facebook Comments Box