ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotbolls försäsong v7 – Statistik

För oss alla siffernördar är det dags att titta på hur försäsongen sett ut för VSK Fotboll fram tills dags datum. Vilka spelare är det som får förtroende från Kalle Karlsson och vad säger egentligen WyScout om VSK fotbolls skrällpoäng mot AIK?

Speltid

Under varje vecka denna försäsong är min plan att försöka sammanställa hur mycket speltid de olika spelarna har fått. Egentligen är det svårt att dra allt för stora slutsatser utifrån speltid, men visar ändå på vilka spelare som får förtroendet från Kalle Karlsson.

Om vi tar hänsyn till AIK-matchen så valde Kalle att ge spelare förtroende som fått mycket speltid under försäsongen. Det var ett stort frågetecken vilka som skulle starta mot AIK när det gäller Patric Åslund/Jaheem Burke, Daniel Ask/Olle Edlund/Martin Gambos samt Umit Aras/Alex Douglas. Det går så här i efter hand att konstatera att de spelare som fick chansen var de som fått mest speltid innan match. Det ska bli intressant och se om det fortsätter vara så mot Varberg BoIS eller om Kalle väljer att rotera. Det känns ändå väldigt ovisst på många positioner, jag skulle misstänka att Gambos/Ribeiro ändå kommer få chansen samt att både Burke/Aras är aktuella. Det skulle inte vara en dålig startelva nästa vecka.

Skytteligan

I och med målet mot AIK så klev Simon Johannson upp högst upp i interna skytteligan med sina två mål och ett assist, även Jabir föräras med en fin assist när han lätt petade bollen till Simon.

AIK – VSK

Nu har nog många bilden av att AIK dominerade kraftigt, men utifrån ett xG-perspektiv var det ganska snarlikt och VSK hade de bästa chanserna även om de var färre.

Det är ganska intressant att titta på xG-statistiken per spelare mot AIK, det läget som Simon Johansson hade var inte speciellt högt xG. Men samtidigt är det just avslut utanför straffområdet som är lite av hans styrka. Jabir hade två kanonlägen och väger man samman kommer han upp i 0,73 xG

I övrigt bland lagstatistiken så går det att se att VSK var aningen bättre i andel vunna dueller mot AIK, vi ska ha i åtanke här att mot Vasalund så var VSK ganska svaga och klart sämre. Det är nog så att det är lättare för ett sämre lag att gå in hårdare i duellerna när de är mer inspirerade än de bättre laget. I övrigt så hade VSK lite sämre passningsträffsäkerhet än vad de brukar, kanske inte så konstigt när man möter ett topplag i Allsvenskan. Det som är lite intressant är att VSK hade väldigt hög andel aktioner per minut, det är lätt att tänka att det sämre laget vill försöka dra ner på tempot men VSK gjorde inte detta utan snarare tvärtom hade ett högre tempo än vad de brukar ha.

Facebook Comments Box