ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll: Våga vara modiga

Robin Blommé

Robin Blommé, foto: Henrik Lukkarila

VSK Fotboll har gjort klart med en ny tränare och hans arbete med att lära känna truppen börjar till veckan. De sportsligt ansvariga har haft fullt upp med att fixa allt med värvningen av tränaren och kan först nu ta tag i att börja bygga nästa års trupp, tillsammans med den nya coachen.

Det ska fattas många hårda beslut de kommande veckorna. Som brukligt vill man ha klart det mesta innan jul så att man kan ta lite ledigt. Värvningar under nästa år fram till att fönstret stänger brukar oftast vara kompletteringar och att man hittar något man inte kan säga nej till. Under kommande veckor ska truppen i allt väsentligt sättas.

Det första sportchefen måste bestämma runt är hur man ska hantera de spelare som har utgående kontrakt. Ska de få förlängt, i så fall hur länge och kanske viktigast, vilken roll ser man dem ha i klubben kommande säsong.

Alla kan inte vara kvar, då kan ingen ny komma in och klubben har dessutom signalerat att truppen ska bantas något. Det innebär konkret att några inte kan erbjudas nytt kontrakt.

Klubbens val att inte förlänga med Ilir Berisha var modigt. Att plocka bort lagkaptenen och en populär medspelare i omklädningsrummet måste varit ett tufft beslut. Samtidigt underlättades det av att man redan hade en fullgod ersättare klar som man hellre ville ha. Det kan till och med varit så, vi spekulerar här, att David Engström redan för ett år sedan signalerade hemkomst och att det var därför Ilir Berisha bara fick ett ettårskontrakt.

Men nu är det tuffare för sportchefen mfl. Om han väljer att inte förlänga spelare nu, är det inte klart vilka som kommer att ersätta. Det gör det förstås svårare, man vet vad man har, men inte vad man får.

Trots det uppmanar vi nu den sportsliga ledningen att fortsätta våga. Våga att förändra. Våga att tänka nytt. Våga att ta tuffa beslut för att klubben ska kunna växa sportsligt in i framtiden.

Att stå ut med osäkerhet är en dygd. Att nu tacka av spelare som man inte har ersättare för är förstås en prövning av ens tro på sig själv att lyckas med sitt uppdrag. Det är lätt att ta den enkla vägen här, men den kanske inte är den bästa för klubben.

Faktum är att det nu är dags för en total översyn av truppen, från de grönaste av juniorer till de mest ärrade krigarna.

Ska klubben kunna ta nästa steg sportsligt måste auran av div 1 ut ur truppen. Karaktärer måste in, sådana som kan bära spelet och som sticker ut, som är ledare. Juniorer och unga spelare måste ges chansen, de som inte ser några hinder utan bara möjligheter. Precis som hela Mjällbys trupp gjorde i år.

Det har sagts många gånger under året att nuvarande trupp har mer i sig. Det är säkert helt sant, men dessvärre är det inte gott nog. För att kunna ta nästa steg och nå en topp 6 placering, som är nästa säsongs mål, kan vi inte hoppas på att truppens fulla potential eventuellt kommer ut. VSK måste ha spelare, balans och rätt dynamik i truppen för att även dåliga dagar kunna plocka poäng. Truppens lägstanivå måste bli högre och högstanivån måste synas betydligt oftare än i år.

Det finns bara ett sätt att göra det på för att lyckas – våga förändra.

Nu sportsligt ansvariga har ni det tunga ansvaret att bygga rätt för nästa år. Det finns ingen mall att följa. Visst ska man tänka ut en övergripande plan för hur man vill att det ska se ut. Men sen när det kommer till enskilda spelare måste man följa sin magkänsla, vad känns rätt att göra? Följ den känslan och låt inte era tankar tala er till motsatsen. Det kanske blir ett enklare beslut då, men ni skjuter bara avgörande ställningstaganden framför er.

Var modiga nu och våga förändra för att ge klubben och tränaren de bästa förutsättningarna för att nå nästa års sportsliga mål.

Facebook Comments Box