ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll och nya tränaren – hur tränarvalet påverkar det sportsliga arbetet

VSK Fotboll är på jakt efter en ny tränare. Enligt klubbens sportsligt ansvarige Ado Sadzaks uttalande till VLT är det i princip klart med en tränare, men att man avvaktar hur det går i sluttampen av serien innan något finaliseras.

Utifrån vad vi förstått står tränarvalet mellan Alexander Axén och Sollentunaduon i form av Christer Mattiasson och Rebaz Haz. Senast igår gick twitterkontot ”Tränarkarusellen” ut med att Sollentunatränarna var på väg att ta över VSK. Lite senare säger samma konto att en annan Superettaklubb också är intresserade av tränarduon, Brommapojkarna.

Vi vet från våra egna källor att tränarduon lämnar Sollentuna efter säsongen och att de, som Ado tillstår, har pratats vid under året vid upprepade tillfällen.

Gällande Axén har vi inga egna källor utan vi får förlita oss på vad som sagts hos Disco och Noah att det lutar åt VSK för Axéns del. Detta betyder inte nödvändigtvis att han är förstavalet för VSK.

Om vi betraktar tränarna utifrån erfarenheter och kunskap är det inte bara olika tränare VSK väljer emellan utan två helt olika spår och filosofi. Alexander Axén är en etablerad tränare på elitnivå som har varit uppe i hetluften i Allsvenskan. Han skulle vara ett stort namn för VSK men vill så klart ha riktigt bra betalt för sina tjänster.

Christer Mattiasson och Rebaz Haz är mindre kända och har betydligt mindre erfarenhet, även om Rebaz förra säsongen var assisterande tränare i Dalkurd. Möjligen är de ett lite billigare alternativ än Axén och hans assisterande, som ska fram vad det lider.

Av det vi har hört från folk insatta i Stockholmsfotbollen har Rebaz ett väldigt gott rykte och Dalkurd ska ha varit intresserade av att ha honom som huvudtränare i år, men han ska ha tackat nej och återvände till Sollentuna istället.

Utmaningen som VSK har är att det finns för lite erfarenhet i organisationen av vad det innebär att vara en elitförening i Superettan. Även om det sportsliga målet att hålla sig kvar tycks nås, så går det inte att blunda för att VSK bränner stora belopp på tränarbyten och dyra värvningar.

Det här kommer vara en av de viktigaste punkterna att lösa för styrelsen nästa år. Hur ska man få ut mer för pengarna som man satsar på spelare i truppen. Något måste göras, annars är snart pengarna slut och klubben får jobba utan marginaler i framtiden.

Kort sagt, sportslig kompetens måste in i klubben och det kan antingen ske i den sportsliga ledningen eller i form av en erfaren tränare med stort kontaktnät. Utifrån dessa resonemang skulle Axén vara ett tryggare val.

Nu säger källor till oss att Robin Blommé ska ta över det sportsliga arbetet i framtiden. Han kan mycket väl bli en synnerligen bra sportchef i framtiden, men är han redo för detta nu, på den nivå VSK befinner sig? Framförallt, har det sportsliga arbetet i år varit så pass bra att det ska internrekryteras? Om vi ska ha seriens yngsta och mest gröna sportsliga ledning, behövs rutin och erfarenhet på tränarsidan.

VSK behöver inte stirra sig blind på Axén, det finns gott om tränare med erfarenhet av Superettan och Allsvenskan som är lediga. Det viktigaste är att man hittar en tränare som vill och kan jobba med A-laget och med spelet utifrån den filosofi klubben har. Det måste bli ett slut på tränarkarusellen i VSK. Det är bara med mångåriga tränare som jobbar i harmoni med klubben som framgångarna kommer.

Det viktigaste nu är att VSK hittar en tränare som är rätt för klubben och det är en person med erfarenhet och en tydlig idé om hur klubben ska utvecklas sportsligt i framtiden. Nu får vi bara hoppas för klubbens skull att den kandidat som står och väntar i skuggorna är en person som just har en sådan profil.

Facebook Comments Box