ANNO 1904

Allt du behöver veta om VÀsterÄs Sportklubb

VSK Fotboll 💚 Damfotboll – Äntligen Ă€r det dags

PÄ Ärsmötet i vintras fick dÄvarande ordförande Andreas Dayan frÄgan frÄn en medlem hur styrelsen ser pÄ att starta senior/juniorverksamhet pÄ damsidan. Andreas svarade dÄ att nÄgra sÄdana planer inte fanns. Strategin var istÀllet att lÄta de flicklag som nu Àr aktiva i VSK vÀxa upp och bilda stommen i ett framtida damlag. Utan att vara professorer i matematik kunde dÄ medlemmarna pÄ plats konstatera att det skulle ta ca 10 Är innan VSK Fotboll hade representation pÄ damsidan.

Det var en insikt som inte föll i sÀrskilt god jord hos mÄnga av de nÀrvarande. Det framfördes bland annat att det kÀnns helt otidsenligt att en elitförening och stadens största klubb Är 2019 inte har full representation för bÄda könen frÄn senior- ned till knattefotboll.

DÀr och dÄ vÀcktes ett engagemang hos nÄgra medlemmar att ta tag i den hÀr frÄgan, dÄ styrelsen uppenbarligen inte tÀnkte göra det.

I veckan pudlade sÄ styrelsen och meddelade helt plötsligt man nu avser att starta upp en damseniorverksamhet inom nÄgra Är.

Vad Àr det som har hÀnt kan man undra nÀr man för bara tre mÄnader sen sa att det kommer ta 10 Är innan vi har en sÄdan verksamhet pÄ plats?

Man kan vÀl börja med att sÀga att VSK Fotbolls styrelse vÀldigt gÀrna vill ha damfotboll men att det Àr en kÀnslig frÄga i VÀsterÄs. Det finns flera föreningar pÄ damsidan som traditionellt har haft om damfotbollen i staden. Om VSK skulle starta ett lag skulle sÄ klart mÄnga av de aktiva i de andra klubbarna vilja spela hos oss och dÄ i praktiken slÄ sönder dessa klubbars verksamhet.

SÄ gÄr i alla fall resonemanget hos VSK Fotbolls styrelse och den svekdebatt som skulle bli följden av att VSK kannibaliserar pÄ andra klubbar, Àr det man velat undvika, genom att lÄta frÄgan ligga i malpÄse.

Men nu har man alltsÄ tagit Ät sig av kritiken frÄn medlemmarna och sÀkert andra ocksÄ.

Vi pÄ Anno 1904 Àr stora anhÀngare av damfotboll i VSK och har tex i vÄra poddar framfört vÄra Äsikter. Efter Ärsmötet var vi upprörda över VSK:s svar och planerade dÀrför att i sommar, i samband med dam-VM, pusha frÄgan för ett grönvitt damlag. Vi planerade bland annat att ordna en foto-op med tjejer/damer i VSK:s matchstÀll, bara för att visa hur det faktiskt ska se ut, pÄ riktigt.

Vi hörde ocksÄ av oss till klubbchef Dayan och vÀdrade vÄrt missnöje med styrelsens strategi och lÀt meddela att vi som medlemmar pÄ nÀsta Ärsmöte kommer skriva en rad motioner i denna frÄga och se till att de har tillrÀckligt stöd bland medlemmarna för att röstas igenom. PÄ sÄ sÀtt tvingas styrelsen att ta tag i frÄgan, samtidigt som man inte har möjlighet att styra frÄgan sjÀlv, dÄ man mÄste följa det som stÄr i motionerna som medlemmarna beslutat om.

Andreas lovade att ta tillbaka frÄgan till styrelsen för fortsatt diskussion. VÄra samtal har varit trevliga och kreativa i att hitta vÀgar framÄt, dÄ alla i grunden tycker samma sak. Vi lovade Andreas att inte starta vÄr damkampanj om han sÄg till att jobba med frÄgan skyndsamt.

SÄ med lite puffar frÄn diverse hÄll samt det faktum att VSK redan nu sannolikt tappar sponsring pÄ att inte ha en damverksamhet, har nu styrelsen tÀnkt om och satt fart i den hÀr frÄgan.

Faktum Àr att man gör det snabbare Àn vad vi tÀnkte skriva i vÄra motioner, dÀr avsÄg vi att ge klubben tre Är pÄ sig att ordna med detta. Med klubbens nuvarande plan ska det stÄ ett damlag redo om senast 18 mÄnader, för att kunna delta i seriespel 2021.

Det som hÀnder nu Àr att det kommer tillsÀttas tvÄ arbetsgrupper, en internt inom VSK och en extern grupp som tittar pÄ frÄgan. Den interna gruppen tittar pÄ vad som Àr bÀst för VSK och den andra pÄ vad som Àr bÀst för den lokala fotbollen.

VSK Àr som sagt oroliga för Àr att om de startar ett damlag kommer mer Àn ett lag i de andra klubbarna att försvinna dÄ spelare söker sig hit istÀllet, de vill man undvika, sÄ klart.

Just nu finns det tvÄ vÀgar framÄt som man kan tÀnka sig för att fÄ till det hÀr. VSK kan ta över ett existerande damlag, sannolikt dÄ spelandes i Div 1. För att det ska kunna bli verklighet mÄste sÄ klart alla parter vilja det och det kan sÄ klart ocksÄ bli en frÄga om ekonomisk ersÀttning.

Det andra alternativet Àr att starta ett nytt lag och börja i division 4. Det löser inte problemet lÄngsiktigt med att VSK fÄr över spelare frÄn andra klubbar dÄ de lÀr vilja spela i VSK, vartefter det laget klÀttrar i serien.

I veckan slÀppte VLT uppgifter om att VSK diskuterar med BK 30 om att ta över deras damlag. Det var uppgifter som Dayan kraftfullt dementerade pÄ mötet i mÄndags. Att Joacim Gunnarsson skulle vara huvudtrÀnare för ett sÄdant tÀnkt lag var ocksÄ ett pÄstÄende som saknar allt stöd i verkligheten, enligt Dayan.

Detta sagt Àr det vÀl inte omöjligt att det ÀndÄ blir sÄ att VSK kommer överens med BK 30 eller nÄgon av de andra klubbarna i staden om att flytta över damseniorlaget, dÄ det rimligen Àr den enklaste sÀttet att göra det hÀr pÄ. Historiskt sett har det ju visat sig att ingen av de övriga klubbarna med damverksamhet har de ekonomiska eller organisatoriska musklerna att bÀra en elitsatsning pÄ damsidan. VSK Àr i praktiken den enda föreningen i staden som kan kan bÀra en sÄdan satsning och lyckas.

Förhoppningen frÄn VSK:s sida Àr att damverksamheten pÄ sikt ska kunna ha ett lag som samlar de bÀsta lokala damspelarna i ett samlingslag likt Eskilstuna United.

Det finns ganska mÄnga stora frÄgor att lösa kommande 18 mÄnader. Det gÀller att hitta ett sÀtt att fÄ till laget med övriga föreningar med pÄ noterna. Tanken Àr ju att deras bÀsta spelare ska spela i VSK pÄ sikt. Sen Àr det sÄ klart en frÄga om hur det hela ska finansieras. DÀr mÄste VSK hitta nya partners som vill stötta en sÄdan hÀr satsning.

Men men, vi Àr glada att det nu kommer att bli av och att vi snart kan börja stötta vÄrt damlag med sköna ramsor frÄn lÀktarna.

Vi pÄ redaktionen Àr stora anhÀngare av att damfotboll nu ska bli till i VSK. VÄrt löfte till er lÀsare Àr att vi noggrant kommer bevaka frÄgan frÄn och med nu. Redan i sommar kommer ni kunna lÀsa om damfotboll pÄ vÄr sajt, Anno-style.

Facebook Comments Box