ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vad hade VSK varit med en överpresterande målskytt?

Vi dyker ner i statistiken och ställer oss frågan: Vad hade vi varit med en överpresterande målskytt, likt Isak Kiese Thelin eller motsvarande?   Statistiken är hämtad från Wyscout, Allsvenskan.se, och fotmob.com. Statistiksidorna säger ibland lite olika saker då de sannolikt räknar på lite olika sätt så därför har vi blandat lite från olika sidor.

Saker som talar för VSK

 • Flest avslut av alla lag (106). Nästa lag är Brommapojkarna tvåa på 94.
 • Näst flest avslut på mål av alla lag (38), bäst är Malmö FF på 40. (Halmstad sist på 12 på mål och totalt 13 mål..)
 • Tredje flest antal hörnor av alla lag (60), MFF leder på 64.
 • Flest straffar av alla lag tillsammans med Djurgårdens IF (3 st)
 • Flest ”Stora möjligheter”  av alla lag (28 stycken). Malmö FF tvåa på 26
 • Näst flest beröringar i motståndarnas straffområde (288), Häcken etta på 319.
 • Mest innehav på offensiv planhalva av alla lag.
 • Näst minst antal gula kort (9 stycken).
 • Fyra i expected Goals, och även fyra i expected goals against.
 • 2:a i expected Points-tabellen bakom ledaren Malmö FF.
 • Näst minst antal skott emot oss
 • Högst Challenge Intensity av alla lag (dueller, tacklingar och stoppande under motståndarnas bollinnehav)

Saker som talar emot VSK

 • Näst flest antal räddningar av alla lag. Bara Halmstad har fler. Våra motståndare skjuter PÅ vårt mål.
 • I xGOT(läs längre ner)-tabellen ligger vi näst sist.
 • Näst flest bollförluster av alla lag.

Lag som sticker ut i statistiken

Det är tydligt att vissa lag verkligen sticker ut. Halmstad är det mest tydliga exemplet. HBK är bland de sämsta på i praktiken allt, utom att på något magiskt sätt undvika att släppa in mål, och samtidigt göra mål. Halmstad har 12 skott på mål och har gjort 13 mål. Jämför med VSK som har 38 skott på mål med 3 mål.

Kalmar är också i all statistik ett bottenlag. Det var man även förra året, men överpresterade resultatmässigt.

Analys om VSK

Statistiken är väldigt tydlig. VSK är fantastiskt bra på nästan allt. Vi har en spelidé som verkligen fungerar statistiskt sett. Vi skapar chanser, vi är i offensivt straffområde, vi försvarar relativt bra.

MEN. Det är den sista kvaliteten som saknas. Både offensivt och defensivt.

Offensivt:

Vi skapar otroligt mycket chanser, men både antal avslut på mål i förhållande till totalt antal avslut, är alldeles för dåligt, men främst är det kvalitet på avsluten. Vi ligger tvåa i tabellen som räknar expected points utifrån expected goals, men ligger alltså näst sist i. den tabellen som baseras på xGOT, alltså hur många och med vilken kvalitet avsluten verkligen placeras inom målramen. Det var tydligt mot Värnamo. Vi har 21 avslut varav 2 på mål (plus en virket), och Värnamo har 9 avslut men hela 7 på mål! 

Defensivt:

Vi släpper till väldigt lite i stort. MEN, vi har samtidigt näst flest räddningar av alla lag. Vilket ju betyder att motståndarna träffar vårt mål! Sannolikt är det vårt höga spel som gör att motståndarna får bättre lägen att göra mål när de väl får lägen. Vårt offensiva spel riskerar att skapa en fejkad bild av att vi har ett större överläge än vad vi egentligen har, där återigen Värnamo hemma är ett tydligt sånt exempel. Bra spel, en riktigt bra målchans och några halvchanser, men spel mot ett mål. Sen sker ett misstag och vi blir straffade direkt.

Sitter det i huvudet eller är det bara så enkelt att vi saknar ett par riktigt vassa spelare. Sannolikt en kombination. Vi behöver ha bättre spelare i boxen. Vi är där men får inte till avsluten.

Sen måste vi minimera misstagen. Misstagen just nu är förödande, framförallt i den mentala situation vi befinner oss i. Gör vi misstag vid fel läge som mot Värnamo, så tvingas vi gå in i omklädningsrummet med ett underläge istället för 0-0. Ett lag som förlorat och hamnat i underläge i 8 tidigare matcher mår sannolikt bra av att ändå ha X i paus. Nu tvärtom. 

Vad vore VSK med Isak Kiese Thelin?

Vad vore VSK med en extremt het straffområdesspelare? En som överträffar statistiken i nästan varje match? Det är såklart extremt spekulativt, men min spontana gissning är att vi varit topp-5 efter 9 omgångar. Vi har skapat mängder med chanser i straffområdet men just avsluten har varit för klena. Avsluten går utanför eller för enkla för målvakterna att ta. En klasspelare hade satt många av lägena och också skapat den postiva effekt på målskyttet och ett lugn på planen, samt en stor stress för motståndarna.

xGOT
xGOT = expected Goals On target. För att du ska få utslag här räcker det inte med att du bara skjuter och får ett avslut, utan det måste träffa mål. Sedan beräknas xGOT utifrån vart på målet avslutet träffas. Stora målskyttar såsom t ex Robert Lewandowski, har en betydligt lägre xG men väldigt högt xGOT. Kvaliteten på avsluten är väldigt bra.

Facebook Comments Box