ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Talanger – framtiden för VSK Fotboll

I vårt senaste poddavsnitt med VSK Fotbolls förra ordförande Anders Carlsson kom diskussionen in på hur man ser till att VSK ska lyckas i framtiden, med sin ekonomi och att nå sportsliga framgångar. Svaret är, menar Anders, att klubben får fram talanger som kan fylla de egna leden och sen säljas.

Anders Carlsson pekar i podden på att det faktiskt går att göra och att VSK faktiskt redan har gjort det en gång. När Anders tog över som ordförande 2005 fanns ingen akademi i VSK, den fick byggas upp från grunden.

Anders berättar att man gjorde medvetna satsningar på att få till en riktig elitakademi med modell från Brommapojkarna, man rekryterade även BP:s dåvarande talangutvecklare Jörgen Zetterström till VSK för dyra pengar, för att lyckas med detta. Mycket av den tid som Anders lade ned på VSK från 2006-10 var just på att få till en riktigt bra akademi i svensk toppklass. Det hårda jobben sen att träna lagen gjordes av duktiga ungdomstränare med Jörgen och Kalle Granath i spetsen.

I podden säger Anders att han efter några år som ordförande insåg att VSK aldrig skulle kunna konkurrera med andra liknande städer vad det gäller att få in sponsring till klubben. Med den insikten blev jobbet med ungdomsfotbollen ännu högre prioriterad. Det var, menar Anders, VSK:s enda sätt att få fram spelare som kunde säljas och då jämna ut de skillnader som fanns i intäkter mellan klubbarna.

Mätt i framgångar vill Anders lyfta fram att akademin fick fram spelare som sedan tagit sig hela vägen till landslaget. Där återfinns Simon Lundevall, Victor Nilsson-Lindelöf och Marcus Danielsson Andra duktiga spelare som kom fram under den här perioden var Daniel Gustafsson och Filip Stenström.

På ungdomssidan var VSK under de här åren efter BP och Malmö FF den klubb som hade flest spelare i ungdomslandslagen.

På frågan vad Anders skulle gjort om han varit ordförande den dag Viggepengarna dök in på kontot svarar han att han skulle se till att bygga upp en motsvarande ungdoms- och akademiverksamhet som VSK hade mellan 2006-10.

Men Anders poängterar att det inte bara har med pengar att göra. Det är också en fråga om inställning och ledarskap.

”Det måste vara ett elittänk i akademin från dag ett, en ”vi kan inställning” – vi kan slå AIK, BP, MFF – den inställningen fanns då och den måste finnas om man ska bli bäst och om man ska kunna utveckla spelare till toppnivå”

Här ger Anders ett talande exempel på vad som händer om man inte är beredd att göra jobbet (lyssna så får du höra).

Anders konstatera avslutningsvis att det var länge sedan VSK sålde en ungdomsspelare någonstans och att det måste börja hända något nu för att klubben ska kunna utvecklas framåt. Anders menar på att det går att göra och att han mfl har visat att det fungerar i praktiken.

VSK har inte någon tid att förlora i att få igång en riktig elitverksamhet som kan mäta sig med landets bästa.

För att höra vad mer Anders Carlsson har att säga – lyssna på podden

Facebook Comments Box