ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: GIF Sundsvall – en första genomgång

Då var turen kommen till att upprepa proceduren från förra hösten då vi gick igenom alla våra nya motståndare i Superettan. Till nästa säsong är det i dagsläget 6 nya motståndare i serien, om ÖFK inte får rätt om elitlicensen i högre instans. Vi får se bekantskaper som det var länge sen vi stötte på och några favoriter i repris, vi tänker då på Umeå FC. Skön mix av lag och orter där alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2019. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om klubben. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

Eric Björkander är försvarsspelaren som startade matcher i Allsvenskan för Mjällby redan som 18-åring. Inför säsongen 2016 anslöt han till Sundsvall och har sen 2017 varit bofast i A-laget och allt som oftast startspelare som mittback. Han har omgärdats av transferrykten sedan förra hösten, i somras och inte minst nu. Klubben har avfärdat flera bud redan varav ett ska ha kommit från hans gamla klubb Mjällby. Det kan mycket väl bli så att klubben säljer Eric som har ett år kvar på kontraktet, men då ska de ha bra betalt. Just nu är han värd väldigt mycket för klubben som den kommande försvarsgeneralen laget behöver inför nästa år i en tuff SE-serie.

Alexander Blomqvist köptes loss av Giffarna inför säsongen från Trelleborg som just då åkt ur AS. I Alexander fick klubben en spelande mittback som tillsammans med Björkander lär bilda ett solitt mittlås om de blir kvar i klubben.

Juan Ciercoles värvades från spanska Badalona inför säsongen 2018. Han är ffa defensiv mittfältare men kan spela på de flesta defensiva positioner. Han har bland annat agerat mittback och vänstermittfältare i årets serie. I Juanjo som han kallas har klubben en extremt erfaren och kompetent klippa i sin centrallinje. Juanjo spelade i princip allt denna säsong, dock gjorde hans 11! gula kort att han var avstängd tre matcher. Nu är han under kontrakt och klubben får bara hoppas att han vill stanna kvar, när nu flera av hans landsmän lämnar Sundsvall.

Omar Eddahri har inte spelat mycket i år på grund av diverse skador. Han kom tillbaka i slutet av säsongen och gjorde ett antal inhopp. Förhoppningsvis är han pigg och kry till nästa säsong. Omar lär behövas längst fram med sin målfarlighet.

Truppen

Klubben har just nu 13 kontrakterade spelare och man verkar anse att de ska vara ryggraden i nästa års trupp. De med utgående kontrakt tycks man släppa, väl medveten om att man inte har råd att behålla dem. Om klubben kan behålla ovan nämnda spelare har man en stark centrallinje som få om något lag i Superettan kan matcha. Enligt Sundsvalls Tidning kommer nu omsättningen dras ned från 53 miljoner i år till 36 nästa år. Det blir ett ”stålbad” enligt klubben och spelarbudgeten halveras.

Utöver de spelare man har under kontrakt kommer man nu fylla på med lokala förmågor men också värva utifrån som är mer av spets. Det är förstås i skrivande stund oklart om man kan behålla ett antal spelare som andra klubbar rycker i. Det är också oklart hur kontrakten ser ut med nedflyttningsklausuler.

Klubben behöver nu först se till att skaffa sig en tränare, så att man kan börja slipa till truppen och få ut de man inte vill ha kvar och börja värva nytt.

Klubben

Med en budget på 36 miljoner som inte innehåller intäkter för spelarförsäljningar kommer GIF Sundsvall automatiskt räknas som ett topplag i nästa års Superetta. Enligt våra kalkyler brukar lag som omsätter mer än 30 miljoner ha goda chanser till avancemang. Detta sagt, att ramla ur och ställa om innebär alltid ett kaosår innan man är i ordning igen, anpassat kostymen och spelat ihop ett nytt lag.

Giffarna har som ambition att vara ett lag på övre halvan av tabellen och jobba med att konsolidera föreningen, för framtida satsningar mot Allsvenskan. Det är sannolikt en klok strategi. Vi har sett alldeles för många klubbar som kraschat i Superettan och åkt ur igen eller knappt klarat sig kvar.

Vi är dock skeptiska till ordförande Hans Sellings argument där han konstaterar att 36 miljoner inte ska räcka till avancemang.

”Sedan vore det fantastiskt om vi presterade ännu bättre och gick direkt upp till Allsvenskan, men det är orealistiskt att sätta det som mål med vår nuvarande ekonomi”. 

Frågan är hur mycket pengar GIF Sundsvall måste omsätta för att gå upp? Omsättningar över 30 miljoner i SE leder historiskt till avancemang i ca 50% av fallen. Sundsvall gick upp med 35M i omsättningen 2014.

Det märks att ordföranden inte vet vad han pratar om. Det är andra gången nu på kort tid han säger saker som har liten eller ingen relevans i den verkliga världen. Förra gången var det att Sundsvalls kommun var njugga mot föreningen gällande kommunalt stöd, när det i själva verket visar sig att de snarare ligger i topp i den ligan.

Frågan som kanske istället ska ställas är om en budget på 36 miljoner är realistisk. Styrelsen har så klart kollat på när Sundsvall senast åkte ur Allsvenskan 2012. Året efter i Superettan omsatte man knappa 36 miljoner och även året efter när man gick upp igen.

Sundsvalls budget nästa år ska alltså ge 36 miljoner i intäkter utan spelarförsäljningar, vi får bara hoppas att de lyckas. Att man gjort det historiskt är ingen garanti för att man gör det nästa år. Normalt brukar klubbar som ramlar ur AS ha intäkter första året i SE före spelarförsäljningar på 20-27 miljoner.

Vi får hoppas på det bästa men det finns helt klart en risk, det är mycket pengar för ett SE-lag och omställningar är erfarenhetsmässigt ofta smärtsammare, dyrare och tar längre tid än man tror. Det vore inte bra för klubben att komma och tigga pengar i sommar igen när man inte har likviditet till löneutbetalningar. Vi hoppas på det bästa.

Arenan

GIF Sundsvall spelar på NP3 Arena som ligger en kort promenad från stadens centrum. Arenan är från början av 1900-talet men byggdes om nästan exakt 100 år senare till sin nuvarande form. Kapacitetsmässigt tar arenan 8 000 och man spelar sedan 2004 på konstgräs.

Som vi minns har VSK i närtid besökt arenan när vi i vintras var där för träningsmatchande. Förutom en skön seger konstaterade vi att arenan är trevlig och vi ser så klart fram emot ett nytt besök och en ny seger.

Facebook Comments Box