ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan 2022: xG/xGA omg 1-15

Halvtid i Superettan och det är dags för en ännu härlig statistiskt genomgång om hur Superettan har sett ut under första halvan av årets säsong. Först ut är en analys av Expected Goals och hur det har sett ut för lagen. Som vanligt kommer underlaget från WyScout. För den som undrar hur bra xG är som modell rekommenderar vi denna artikel.

Expected points

Expected points är en modell som utgår Expected goals och sannolikheten att det skulle blivit mål och delar ut poäng i respektive match utifrån det. Om det är 50% chans att ett lag skulle vunnit och 25% chans på oavgjort så får laget 50%x 3 p samt 25% x 1 poäng, dvs 1,75 poäng.

Expected points Superettan 2022 omgång 1-15

Det finns några intressanta avvikelser i tabellen, topplaget AFC Eskilstuna skulle ligga näst sist ut utifrån hur xG och xGA sett ut under säsongen. Även Norrby IF har en kraftig avvikelse, som borde enligt xG/xGA varit uppe i toppen och slagits. Men i övrigt så stämmer tabellen ganska hyfsat. Vi får lov att återkomma till Norrby/Eskilstuna och titta djupare varför de avviker som de gör, för VSK ligger laget där de borde göra. Anmärkningsvärt är att ingen i ÖFK gjort mer än ett mål dock.

Expected goals

Superettan 2022: Expected goals omgång 1 – 15

BP och HBK har tillsammans varit de två lag som skapat högst expected goals med drygt 29 i xG, det är högt och ska jämföras med rekordet i Superettan som sattes 2019 av Varberg Bois med 61,28 xG och med förra årets 50 xG där VSK skapade högst av alla lag. Sämst har Östersunds FK med sina 11,5 xG, om de fortsätter i denna stil kommer de slå bottenrekordet som Ängelholm satte 2015 med blotta 24,03 xG över hela säsongen, tillsammans säsongen 2016 är det enda gångerna lag haft under 30 xG. För ÖFK kom 22% av deras xG i premiärmatchen då de hade 2,63 xG mot Skövde, men sen dess har de alltså bara haft mer än 1 xG i en endaste match (AFC).

För VSK så ligger laget femma i xG tabellen, endast mot ÖIS, Norrby och Öster låg xG under 1, högst xG var det mot J-södra då laget kom upp i 3,17 xG och har ytterligare sex matcher där man haft över 2 i xG. Tyvärr har inte utfallet blivit som xG utan laget har presterat lite sämre än xG och det har resulterat i att poängen uteblivit, i matcherna där VSK haft över 2 i xG har VSK blott tagit 8 poäng (LBOIS, IKB, DFF, JSIF, AFC, ÖFK, BP).

Expected goals against

Hur ser då Expected goals against, dvs målchanserna lagen har släpp till?

Expected Goals against Superettan 2022 omg 1-15

Återigen hittar vi Halmstad som det lag som har lägst xGA, även Öster och Norrby har lågt xGA med sina 16. Det är intressant att Norrby har så pass lågt xGA men det finns också en negativ avvikelse gentemot denna modell.

Sämst i serien är AFC Eskilstuna som har släppt till ett xG på hela 32,53 vilket är är anmärkningsvärt högt för deras tabellplacering, men så finns också en kraftig avvikelse positivt på hela sju mål. Det bör sägas att rekordet sett till en hel säsong på hög xGA är 65,17 xGA som Syrianska satte 2019 när de åkte ur.

Tyvärr har VSK ett anmärkningsvärt högt xGA på hela 29,43, som jämförelsevis så är det bara Mjällby och Syrianska som kommit över 60 xGA på en säsong, de sämsta lagen brukar ligga runt 50-55 xG. VSK kommer behöva jobba på att släppa till färre målchanser.

Expected goals vs Expected Goals Against

Bilden ovan visar hur lagens xG och xGA är fördelat, i grafen vill du att ditt lag ska vara så högt upp till höger som möjligt, medans så långt ner till vänster är dåligt. Det går att utläsa som att HBK är det lag som lyckats bäst följt av Öster och BP som ligger rätt nära varandra. ÖFK är det lag som har sämst kombination och ligger i botten, sen är det som sagt överraskande att AFC har en sådan dåligt utfall. VSK tillhör. För att visuallisera det ytterligare kan man dela grafen i fyra kvadrater och göra följande slutsatser.

Avvikelse gentemot xG/xGA

När vi kollar på vilka lag som totalt sätt har störst avvikelse gentemot både xG och xGA hittar vi AFC Eskilstuna i toppen, det skiljer alltså 19 gjorda och insläppta mål. Detta förklarar varför AFC hade varit ett bottenlag enligt Expected points. Det är en anmärkningsvärd hög avvikelse och då statistik har en tendens att jämna ut sig finns det helt klart högst risk i AFC.

Negativt finns det en nästan lika stor negativ avvikelse i Norrby med sina 12,4 färre gjorda och fler insläppta mål, det är klart att så stor skillnad får en påverkan på deras tabellplacering. Men det kan också finnas en uppsida här. Jämför med Östersunds FK som har ett lågt xG och högt xGA, men ändå presterar i paritet expected goals modellen, då har man mycket och göra.

För VSK så är den totala avvikelsen inte så stor, en skillnad på blott 2 mål över 15 matcher är inom en standard avvikelse.

Expected Goals är en modell där standardavikelsen ligger på 7,3 xG sett till hela säsongen, dvs att 68% av lagen skulle ligga inom +-7,3 xG. Detta skulle vid denna tidpunkt motsvara 3,65 xG. I grafen nedan har jag lagt in var standard avvikelsen skulle ligga i enlighet med +- 3,65 xG/xGA i form av röda fyrkanter.

Avvikelse gentemot Expected goals

Sex lag har båda sina värden inom en standard avvikelse och ytterligare sju har antingen xG eller xGA inom en standard avvikelse. Det som är intressant är hur stor avvikelse det är på lagen som sticker ut extremt, AFC har alltså en avvikelse gentemot xGA som är större än 3 standard avikelser, det är extremt och vi pratar om att endast 0,1% av lagen är här normalt sätt, samt att de har en positiv avvikelse även på xG med över 2 standard avvikelser, endast 2,2% har i en normalfördelning detta utfall. Med tanke på att statistik har en tendens att jämna ut sig så är det mer troligt att AFC kommer få en sämre utfall under andra halvan. Detsamma gäller även NIF som inte har lika extrem negativ avvikelse, men det är troligt att det kommer jämna ut sig åt det positiva hållet.

Slutord

Det ska bli intressant och se om trenden i AFC och Norrby kommer fortsätta, jag personligen tror att det är för stor avvikelse att den ska hålla i sig och att det kommer jämna ut sig lite. Däremot tror jag att när säsongen summeras att deras negativa respektive positiva avvikelse kommer vara kvar, men inte lika starkt avvikande som just nu.

För VSK är jag mest orolig för defensiven, det är bra att vi släpper in färre mål än förväntat. Men det är ohållbart att ha så högt xGA. Jag sitter inte på några svar exakt vad VSK behöver göra, men det kanske är bättre defensiva pjäser som gäller för att ordna till detta.

Facebook Comments Box