ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan 2021: Expected Goals analys omgång 1-5

Efter att det har spelats fem omgångar är det dags att börja titta lite djupare i Expected Goals statistiken och se vad vi kan hitta för roligt.

Expected Goals

Expected goals Superettan 2021 omg 1-5

VSK har sjätte högsta Expected Goals (xG) med sina 7,28 men underpresterar med hela 2,28 mål totalt och borde alltså gjort två mål fler än vad det faktiska utfallet har varit. Men VSK är i gott sällskap hela 12 av 16 lag underpresterar just nu mot xG och det är egentligen bara Landskrona BoIS som har en kraftig överprestation på 2,96, nästan hela tre mål fler än förväntat, men så har de också lägst xG så. Lite förvånande så är det Norrby IF som underpresterar mest gentemot xG, hela 4,55 skiljer det sig mot utfallet och de borde gjort fyra mål mer. Även Brage sticker ut som ett lag som borde gjort tre mål fler. Kraftiga avvikelser kan vara en tendens på att ett lag haft otur, men också likaväl att de är dåliga. Om denna tendens sitter i om fem omgångar så kan vi nog avgöra om det är otur eller om de helt enkelt är dåliga.

Expected goals against

Tittar vi på hur lagen har fått chanser emot sig så ser det ut som följande.

Expected Goals Against Superettan 2021 omg 1-5

Värnamo och AFC är de två lag som släppt till minst chanser och har ett xG under 4 vilket är riktigt bra, dessutom har de presterat bättre än förväntat. Men det är också bara tre lag som underpresterar gentemot xGA, nämligen Örgryte, Vasalund och Falkenberg, det är värt och notera att de är de tre lag som släppt in flest mål också så där finns det anledning till oro. Faktum är att VSK är det lag som överpresterat bäst gentemot xGA, hela 3,47 och det är bara GAIS och Trelleborg som överpresterat lika mycket. Återstår och se om fem omgångar om tendens håller i sig. Men det är många lag som har väldigt bra defensiv, även AFC bör nämnas som ett lag då de bara släppt in 2 mål än så länge.

Expected goals – Expected goals Against

Expected Goals gentemot Expected Goals Against

För att lättare få en bild hur mycket xG ett lag har skapat och fått emot sig så visualiserar bilden ovan hur de står sig mot varandra. Ett lag som ska vara så högt uppe som möjligt och så långt till höger som möjligt för att vara ett lag som skapar många chanser och täpper till få chanser.

Det är egentligen inget lag som sticket ut positivt i både xG och xGA, däremot ser det inte bra ut för Akropolis som har en låg xG och en hög xGA. Norrby stycker ut som ett lag med hög xG och medel xGA samt även Värnamo fast med låg xGA och sen medel xG.

Över och underprestation gentemot xG/xGA

Över och underprestation gentemot xG/xGA

Bilden ovan visualiserar hur olika lag över och underpresterar gentemot xG och xGA, ett lag som överpresterar både offensivt och defensivt finns i övre högra hörnet och de som underpresterar finns längst ned till vänster. Ett bra lag kan överprestera över tid, medans det i många fall jämnar ut sig över 30 övergångar så kan det här vara ett sätt att se var det kan börja svänga i olika riktningar.

Landskrona, Giffarna, Helsinborg och Värnamo är de lag som överpresterar både offensivt och negativt, det är inte troligt att en så krafit överprestation som Landskrona har kommer hålla övertid och det bör vara lite oroväckande deras supportrar.

På den negativa sidan hittar vi Örgryte, Falkenberg och Värnamo, med tanke på att Värnamo ändå är ett topplag så finns det möjlighet för dem att lyfta i tabellen.

Det finns flera lag likt VSK som har en krafitg överprestation i antingen xG eller xGA för att sedan ha en kraftig underprestation i det andra mätvärdet. Det kan lätt bli att det lossnar och lagen helt plötsligt börjar göra mål men det kan även bli det motsatta att de börjar släppa in fler mer förvånat så det kan gå i många olika riktningar.

I grund och botten är det ändå alltid positivt med en överprestation, det är ett tecken på kvalitet.

I nästa analys som kommer senare kommer det handla om hur xG/xGA har skapats, anfall, kontringar eller fasta situationer.

Facebook Comments Box