ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan 2020 – Expected Goals

Nu är Superettan färdigspelad och det är dags att börja bryta ner säsongstatistiken. Utmaningen är dock var ska man börja, men vi får börja med expected goals och ser var det tar oss. Som vanligt så all statistik hämtat från WyScout.

Ett problem i år är dock att WyScout analyserat alla matcher förutom en, Degerfors-Norrby från inledningen av säsongen. Där har vi gjort ett antagande, där vi utgår från skottstatistiken och tillderar 0,11 xG per skott vilket är snittet vad ett skott. Det gör att Degen där får 1,21 xG och Norrby 0,77 xG. Detta är kanske inte helt rättvist men det bästa vi kunnat göra av situationen

Expected goals totalt

Superettan 2020 expected goals (WyScout)

Föga förvånande finns det en stark relation mellan antalet mål och xG, men det finns några avvikelser.

Akropolis IF – Här har de överpresterat med hela 9 mål, en stor anledning till detta är Nicola Vasic som hade xG 5,01 men gjorde 9 mål innan han drog till Serie B och Regina. Men även Rajamoahn med 6 mål och 3,81 xG är en spelare som bidragit till denna över prestation.

GIF Sundsvall – Skytteligavinnaren Pontus Engblom med sina 20 mål är en viktig spelare, men han har också presterat i paritet med sin xG som ligger på 19,43. Överprestationen hittas hos spelarna runt om kring honom, förmodligen är det så att Engblom drar åt sig så mycket bevakning av försvararna att det blir lättare för andra att göra mål och därmed en överprestation per xG.

Ljungskile SK – Nu gjorde Ljungskile minst antal mål i serien, de hade även lägst xG men även om de gjort alla mål som förväntat sig så hade de ändå gjort minst antal mål i serien. Men med xG 32,7 och en underprestation med 8,7 är det procentuellt hela 27%. Det är utspritt på flera spelare och ingen enskild spelare ska bära hela ansvaret.

Umeå FC – Även Umeå underpresterar kraftig, över 20% men hade likt Ljungskile men hade ändå inte klättrat i tabellen över antalet gjorda mål. Laget har helt enkelt kommit för få målchanser och det är flera spelare som underpresterat även om det finns undantag som Wikström som gjort 4 mål och har ett xG på 2,46. Men kändisar från Norrettan likt McNeil gjorde bara ett mål över hela säsongen, visserligen sparsamt med speltid bara 1100 minuter men målchanserna gav bara 2,3 xG, Bbakka gjorde bara 2 mål på sina 930 minuter och hade ett xG på 2,2. Skyttekung i Norrettan ger inte automatiskt samma status i Superettan.

Västerås SK – För vårat kära VSK så slutade det med 43 mål och en underprestation med 3,15 xG. Förra året hade VSK 41 mål och en liten överprestation på 0,25 xG. Om vi tittar på enskilda anfallare så går det inte att lasta någon enskild spelare för underprestationen utan det är ett kollektivt ansvar med några undantag. Prodell gör 7 mål och har ett xG på 5,6 och Tronêt som gör 6 mål och har xG 4,89. Karwan Safari fick inte lika mycket speltid i år men gjorde 6 mål, utifrån speltid så ligger han på samma nivå som förra året 0,4 mål per 90 minut men förra året så presterade han i paritet med xG och i år fick han 7,59 xG men och en underprestation med 1,5 xG där en missad straff utgör hälften.

Spelare med högst xG

Här fanns tidigare spelarstatistik, men efter att blivit uppmärksammade på att flera spelare i GAIS, Degerfors och Norrby inte stämde har vi tagit bort det. Felet låg i att WyScout felaktig summerade statistiken och gjorde att flera spelare fick högre xG och mål än vad de borde ha haft.

Expected goals against

Superettan 2020 – Expected goals against (WyScout)

När det gäller hur mycket expected goals against xGa är det ett mått hur högt xG motståndarna har haft i matchen. Här hittar vi flera intressanta avvikelser.

Halmstads BK – Att Halmstads BK som bara släppte in 18 mål skulle ha ett lågt xGA på 26,61 var förväntat, men det är imponerande att överprestationen är på hela 26,61. Det är en diff på 35%, vilket är en imponerande prestation.

Ljungskile SK – Kanske ännu mer förvånande är att LSK hade seriens näst lägsta xGA, men släppte in hela 16 mål mer än förväntat. Var tredje mål borde statistiskt inte skett.

GIF Sundsvall – För att vara ett lag som ändå var med och tampades ett tag om uppflyttning så har GIF Sundsvall en anmärkningshög avvikelse mot xGA, med 48 insläppta så var det över 10 mål mot förväntat utfall. Det finns anledning i vinter att fundera på vad som är orsakerna till detta.

Västerås SK – I fjol så hade VSK en positiv avvikelse på xGA på hela 13 mål, i år så är det motsatta och över 7 mål sämre än förväntat utfall. Skillnaderna i år är att laget gått över till trebackslinje och att Berisha bytts ut mot Engström. Tsouka och Persson lämnade och in kom Tähti. På pappret skulle detta gett en ännu bättre defensiv, men har alltså presterat sämre än förväntat. Statistiskt har man gått från 53 xGA till 36 xGA vilket ska vara en rejäl förbättring men resulterade i fyra fler insläppta mål. Det finns anledning till att dyka djupare i dessa siffror i en senare analys.

Några lag som har kraftigt överpreseterat är GAIS och Akropolis som har 9 respektive 8 färre insläppta mål än förväntat. Det tåls att fundera på om backlinjen är bra och hur förändringar kommer påverka spelet,.

Slutord

Det är vanskligt att se Expected Goals som en sanning, man måste se det som en modell som indikerar något. I nästa analys ska vi titta på form och även titta på hur xG utvecklat sig över säsongen för lagen.

Facebook Comments Box