ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Seriepremiär: Allt vi kräver är stenhårt jobb till sista sekund

Det är något särskilt med en seriepremiär. Närmare ett halvårs längtan och förväntningar kokar ner till 90 minuter fotboll. Nu är det på riktigt – igen. 

Innan avspark lever drömmen och alla dörrar är öppna. Vi tillåts själva bedöma hur bra vi är i år och ingen kan säga att vi har fel. Inför årets seriepremiär har vi dessutom sensationella cupframgångar som spär på hybrisen. Det här kan gå hur långt som helst… Eller så åker vi ur? Ingen vet. 

Samtidigt som längtan efter fotboll är stor skapar den publiklösa fotbollen i pandemins spår en själlös och ovärdig inramning. Kvällens premiär mot hittepålaget AFC Eskilstuna hade kunnat bli en riktig folkfest, men inte ens i den bästa av världar hade det kunnat bli ett hett mälarderby eftersom AFC för det första inte har några fans och för det andra inte har någon trovärdig förankring i Eskilstuna. De bästa spelarna från staden spelar ju trots allt i Grönvitt. 

Förhoppningsvis är ändå premiärmotståndaren tillräckligt intressant för att väcka liv i en trupp som tappat fart efter cupsemin mot BK Häcken. För även om det inte är en utslagsserie eller ödesmatch i första omgången så kommer varje poäng att vara viktig. Vi har inte råd att sova oss igenom serieinledningen. Ska vi få en bra placering krävs det att vi ger allt direkt. 

I de intervjuer vi gjorde med spelare under Svenska cupen var det tydligt att de själva tyckte att det var motivation och hårt arbete som låg bakom framgångarna. Simon Johansson beskrev det som att de gått ifrån någon form av försök till tiki-taka till ett rakare och snabbare spel med hög press och full fart. Hårt jobb och jävlar anamma är helt enkelt en av de viktigaste ingredienserna i den nya spelidén. 

Även David Engström var inne på samma sak och menade att VSK behöver jobba stenhårt och slita för varandra till sista sekund. Enligt bägge spelarna är detta en viktig del av det som är lagets nya ”identitet”. Och så här långt har det funkat långt över förväntan. 

Men sen är det ju det här med premiärer. Sportsligt är det ofta i premiärerna de riktiga skrällarna inträffar. Det kan bero på att flera lag är oprövade och svårbedömda men också att de kommit olika långt i sina förberedelser. Vi som följer VSK Fotboll har på försäsongen sett laget slå ut Malmö FF, Halmstad BK, Gais och Degerfors IF ur Svenska Cupen. Vi vet vad laget kan. Grönvitt kan slå alla lag i Sverige. Men i en premiär kan allt hända och det enda vi egentligen kan kräva är vad Engström utlovade, stenhårt jobb till sista sekund.

Så här kommer det tyvärr inte se ut på Parken ikväll.

Facebook Comments Box