ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Stabilt och välorganiserat VSK

Med solen i pannan och den Grönvita sjalen knuten runt halsen begav vi oss från Stora torget till Solid Park Arena. Med en solid 3-1 seger i Skellefteå ryggen var vi mycket förväntansfulla. Ett Grönvitt hav gick taktfast. En busschaufför tog begeistrat ett kort, ett flertal boende gjorde samma sak, från sina fönster. Sångerna ekade. Euforisk känsla. Tittade ner på mina armar, gåshud.

Väl på plats dämpades stämningen en aning. Gott om folk men inte fullsatt. Matchen drog igång. Inget jättetempo, ingen match som får igång en publik. Men väl ett stabilt VSK som dominerade spelet från minut ett. Tsouka var ett monster s(tenhård i duellerna, Roy Keane-blick och en suverän cross som friställde Dogge vid dennes 3-0). Simon Johansson och Jonas Hellgren ägde mittfältet. Douglas Karlberg slet, vann dueller och tog sig ständigt runt på sin kant. Många förtjänar beröm, hela laget agerade mycket stabilt och välorganiserat. Gästande Akropolis lyckades inte åstadkomma en enda målchans.

VSK vann med 3-0 mot en på förhand tippad toppkonkurrent. Det var dessutom i underkant. 4-0 låg närmare till hands än 3-1.

Vis av tidigare år borde jag inte ta ut något i förskott. Men flera detaljer i spelet gör mig nästan tvungen. Som jag nämnt ovan stabiliteten, man höll tätt bakåt. Det föregående säsongerna präglades ofta av det motsatta. Bra spel men ihåligt försvar och många insläppta. Därutöver bredden, i skadade lagkapten Berishas frånvaro gick Robin Blommé in och svarade för en prickfri insats. Likaså bidrog inhopparna med skärpa. I synnerhet hade Nushi ett lyckat inhopp.

Sist men inte minst måste ju Karwan Safari nämnas. Nummer 10 gjorde ingen superinsats sett till spelet men nätade dubbelt. En stensäker straff och ett riktigt klassavslut fram till 2-0. Det kommer ge honom självförtroende, betänk också att han nyligen kommit tillbaks från skada. Stabilitet, bredd och spetsspelare är tre viktiga ingredienser hos topplag. Alla tre finns i hög grad hos VSK. Det bådar mycket gott.

Fortfarande med solen i pannan och den Grönvita sjalen runt halsen tog vi oss från Solid Park Arena. Efter en i alla avseenden stabil insats var vi mycket nöjda.

Eftermiddagens topp 3

Douglas Karlberg
Ettrig, stark i duellerna och ständigt farlig. Kom runt på sin kant kontinuerligt. Orsakade straffen och satte spiken i kistan via sitt 3-0. Matchens lirare.

Marschen
Magiskt. Fick lite av samma känsla som när man ser Bruce Springsteen eller Håkan Hellström på Ullevi. Stämningen, allt folk bredvid, framför och bakom. Centrala Västerås blev för en halvtimme en Grönvit bild och ljudkuliss.

Tor Arne Fredheim
VSK har i honom fått en organiserad, engagerad och rutinerad tränare. En Mister som dessutom får sina spelare att leverera. Sådant ska inte underskattas. Det bästa som hänt klubben på många år.

Facebook Comments Box