ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Spelare med Västeråsprofil som VSK kan värva för Superettan

 

VSK är inte klara för Superettan men redan är spekulationerna i full sving vilka spelare som kan vara aktuella för att ansluta till VSK nästa år för spel i *****ettan. Till sportbladet säger ordförande Andreas Dayan att alla fd VSK spelare är något de tittar på då man vill bygga ett lag med Västeråsprofil. VLT var inte sena att plocka upp den bollen och ringde direkt Diego Montiel för att fråga hur han ser på framtiden. Tja – eftersom nu klubben börjar prata om det och likaså lokaltidningen får vi inte vara sämre.

Nedan har går vi igenom alla de spelare höge upp med något slags förflutet i VSK eller Västerås. Vi spekulerar också i sannolikheten att en värvning skulle kunna bli av. Som ni kommer märka har vi inte tagit med Buya och Vigge, till och med vi kan ibland visa ett stråk av realism i det vi tänker och skriver.

Diego Montiel Örgryte IS (utgående kontrakt)

Diego spelade med VSK en match 2012 och drog sedan vidare till BPs akademi för ytterligare förkovran. Han återvände till VSK hösten 2014 och var en stor anledning till att VSK lyckades klara sig kvar i Div 1 Norra. Inför säsongen 2015 lämnade han VSK för Dalkurd i Superettan. Han stannade där två säsonger och gick sedan till Sirius i Allsvenskan. Väl där lyckades han bara få några inhopp och hösten 2017 valde han att gå till Gefle IF som han med ett gäng inplockade spelare under tränare Poya lyckades rädda kvar i Superettan. Faktum är att han gjorde något av en succé i Gefle som gärna ville behålla honom men inte hade råd. Istället hamnade han i Örgryte och där har han i år befäst sin position som en av seriens bästa spelare och rankas nog allmänt som den bästa mittfältaren som regelmässigt blir utsedd till matchen spelare. Idag skrev VLT att Diego Montiel är på VSKs radar, men tyvärr är han för bra för VSK och kommer spela i minst Allsvenskan nästa år. I våra ögon är det en helt osannolik värvning.

Hampus Finndell, Djurgårdens IF (kontrakt 2021)

Hampus Finndell har kallats den största talang som BP haft. Han anslöt dit från VSK i tidiga tonåren och såldes sedan till Gröningen i Holländska ligan. Inför den här säsongen återvände han dock och då till Djurgårdens IF i hopp om att ta en startplats. Det har inte blivit någon speltid för Hampus i år i Djurgården och han skulle kunna vara ett alternativ för VSK inför nästa år. Det är dock oklart vilken nivå han håller och om han verkligen kan konkurrera om en starttröja. Något som talar emot ett lån (lär vara det som är aktuellt) är att om vi förstått det rätt så bor familjen just nu i Stockholm och inte Västerås och då är kanske inte ett lån till Västerås känns lika lockande.

Sixten Mohlin, Dalkurd/Malmö FF (utgående kontrakt)

Sixten spelade våren 2015 i VSK som inlånad målvakt från Malmö FF men konkurrerades ut av Danne Svensson och lämnade sedan VSK under sommaren för vidare öden och äventyr. Vi vet inte relationerna där men idag är han förstemålvakt i Dalkurd och gör det ändå relativt bra. Om Dalkurd åker ned till Superettan kan han mycket väl bli kvar där. Vi uppfattar inte att han riktigt håller för att spela i Allsvenskan så om Dalkurd blir kvar kanske han får vara andrekeeper bakom någon mer erfaren. Han kanske inte vill det och kan då hamna i någon SE-klubb.

Markus Danielson, Djurgårdens IF (kontrakt 2020)

Markus (mittback) var med och tog upp VSK i Superettan 2010 och spelade kvar i VSK 2011. Efter degraderingen gick han till Sundsvall där han spelade fram till i år då han hamnade i Djurgården. Han har varit given i backlinjen i DIF trots att många på förhand  trodde att han skulle få nöta bänk. Det känns helt osannolikt att han till nästa år skulle återvända till VSK.

Marcus Degerlund, IFK Göteborg/Hammarby IF (kontrakt 2021)

Degerlund lämnade VSK 2016 för Bajen efter att haft ha svårt att ta en startplats i VSK:s Div 1 lag. Väl i Bajen gjorde han något av en succé förra året och startade majoriteten av matcherna i Allsvenskan och ansågs vara en riktig påläggskalv. Med ny tränare i Bajen har det i år varit svårare att ta en startplats. Han var under våren utlånad till IK Frej där han var en bärande spelare för dem. I sommarfönstret lånades han så ut till IFK Göteborg och avtalet innehåller också en utköpsklausul om IFK skulle vilja köpa loss honom. Det verkar inte bli verklighet för trots Blåvitts knackiga spel har Marcus inte fått starta en endaste gång under sommar och höst. Marcus är en fullt möjlig värvning för VSK givet hans nuvarande status, där vare sig IFK eller Bajen tycks vilja ha honom. Han är en ung lovande spelare som behöver få speltid på den nivå han är just nu, vilket är Superettan. Frågan är nog snarast om Marcus vill spela i VSK.

Christopher Brandeborn, IF Brommapojkarna (okänd kontraktslängd)

Inför säsongen 2016 var Brandeborn och körde träningar med VSK men valde till slut att skriva på för BP som förmodligen erbjöd mer pengar och som vi förstod framförallt är ett stockholmslag och nära hemmet (Christopher har pluggat på Handels i Stockholm parallellt med fotbollen). Han gjorde succé både 2016 och 2017 med BP, men hade det lite tyngre med den Portugisiska tränaren som fick sparken i somras. Nu med ny tränare har han återigen fått förtroendet i BP och  startat de senaste fem matcherna. Vi tror inte detta är en omöjlig värvning, men knappast särskilt trolig heller med Christofers nyvunna förtroende hos BP:s ledning.

Daniel Gustafsson, IF Elfsborg (kontrakt 2019)

Daniel är en högermittfältare som spelade i VSK 2008 innan han lämnade för AIK och lånades ut till Väsby i Superettan och därefter i turordning gick till ÖSK och sedan Elfsborg. Har haft problem med att ta plats i startelvan under hösten i Elfsborg som ändå är ett bottenlag. Han skulle möjligen kunna vara aktuell för VSK. Utmaningen här är att VSK har ganska många kontrakterade kantspelare inför nästa säsong, Brian Span, Filip Tronêt, Emir Smajic och Douglas Karlberg. Det känns inte helt givet att vi ska plocka in en till spelare med förmodat höga lönekrav som långt ifrån säkert kommer konkurrera ut Dogge/Filip ur startelvan. Det är en möjlig men tveksam värvning.

Simon Lundevall, IF Elfsborg (kontrakt 2019)

Simon var både med om att spela upp VSK i Superettan och fortsatte året där på i Grönvitt. Han lämnade sen för Gefle IF där han spelade fyra säsonger i Allsvenskan. Flyttlasset gick sen till  Elfsborg där han nu spelat i fyra år. Simon är egentligen från Eskilstuna så det är en spelare som även AFC eventuellt kan vara intresserade av. Vi ser inte detta som en trolig värvning, han är fortfarande ordinarie i Allsvenskan och det lär vara flera klubbar i den serien som kan vara intresserade av hans tjänster och som kan bjuda över VSK om Simon nu ens skulle få för sig att flytta innan kontraktet gått ut.

Oscar Pehrsson, IK Sirius (utgående kontrakt)

Oscar spelade med VSK 2008 till 2012 och kom till Grönvitt som junior från GIF. Sedan 2013 har han spelat i Sirius efter att VSK inte haft råd att ha kvar honom. Han har följt Sirius på deras resa upp till Allsvenskan och har etablerat sig på den nivån. I år har han varit helt ordinarie sedan han kom tillbaka från en skada och har spelat bra. Det krävs förmodligen att Sirius ska åka ur för att denna värvning ska ens ha en minsta chans att vara aktuell. Om så sker är det kanske inte omöjlig men han lär vara en riktigt dyr värvning i sådant fall.

Aly Keita, Östersunds FK (kontrakt 2019)

Aly Keita vaktade burkassen i VSK 2012-2013 men lämnade sedan för Kerburan när VSK fick problem med ekonomin. Östersund snappade upp honom för spel i Superettan. Under tiden i Östersund har han mer eller mindre varit förstemålvakt trots att man flera gångar försökt ersätta honom med andra. Han gjorde stor succé med ÖFK i Europa league och som en efterföljd av det har han nyligen blivit uttagen till Guineas landslag. Trots allt detta var han nära en övergång till VSK inför 2017, så intresset att återvända till grönvitt finns där. Utmaningen här är främst att VSK har Anton Fagerström och det känns kanske inte som en position VSK har råd att lägga allt för mycket krut och kulor på, det finns viktigare hål att täppa igen.

Oliver Ekroth, Degerfors IF (kontrakt 2019)

Oliver gjorde succé med VSK 2015 som en tuff, snabb fysisk mittback. Han valde att lämna VSK för Norge till alla fansens förtret. Sejouren där blev dock kortlivad och han återvände sent till VSK inför säsongen 16. Han fick inte den bästa starten och var petad under hösten 2016. Efter säsongen letade han sig vidare till Kristianstad FC där han istället gjorde succé 2017. Det fina spelet resulterade i ett superettankontrakt med Degerfors och han har lyfts fram som en av de bättre mittbackarna i där. Vi vet att skilsmässan med VSK två gånger om inte blev så bra, men Oliver har bra relationer med flera spelare i laget. Han har kontrakt med Degerfors och lär inte vara aktuell för VSK.

Andreas Östling, GAIS (kontrakt 2019)

Den hårdföre mittfältaren som spelade i VSK mellan 2009-2013 innan han lämnade lunken i Div 1 för glamouren i Örgryte och Superettan. Han har senaste året spelat i GAIS där han inte varit helt ordinarie, senast i matchen igår mot Gefle IF kom han in i slutet av matchen. Det ryktas om att han trivs väldigt bra i Göteborg och är därför inte direkt aktuell för VSK. Med VSK:s ambition att gå upp i Allsvenskan behövs nog en mittfältare av lite bättre snitt dessutom. Det är en inte omöjlig värvning, men knappast särskilt trolig.

David Engström, Örgryte IS (kontrakt 2019)

David har spelat i VSK 2008-2009 men hade då problem att få speltid. Han tog den långa vägen till superettan via VIK, Moheda för att till slut landa i IFK Värnamo och Superettan 2014. Han spelade ett tag i BK Häcken i Allsvenskan men fick inte speciellt mycket speltid och valde att gå ner till Örgryte IS istället. Som mittback är han säkert aktuell för att återvända till VSK, om han nu är intresserad av att flytta hem. VSK lär se till att det finns en plats för honom. Det här är nog den troligaste värvningen och på en skala 1-5 sätter vi en 3:a för sannolikheten att den blir av. Om det ska bli verklighet måste han köpas loss.

Nicklas Backman, Århus (kontrakt sommaren 2019)

Nicklas Backman har aldrig spelat i VSK utan Skiljebo SK. Han har gjort sig ett namn i AIK och sen i Kina som fotbollsspelare, innan han landade i danska högstaligans Århus. Just nu är han ordinarie mittback och verkar inte ha några problem att hålla den platsen. Nicklas sa redan för flera år sedan att han kan tänka sig att spela i VSK på ålderns höst. Frågan är när ålderns höst inträder i hans liv (han fyller 30 om en månad). I det här läget  känns det helt osannolikt att VSK skulle vara ett alternativ för honom. Han har dessutom kontrakt till sommaren 2019 som han lär spela klart innan han funderar över sin framtid. Nicklas kanske skulle kunna bli aktuell om VSK går upp i Allsvenskan.

Pontus Engblom, Sandefjord (kontrakt 2019)

Pontus var utlånad från AIK till VSK 2009 och gjorde några riktigt bra insatser då. Idag spelar han i högstaligan i Norge hos Sandeford och är ordinarie i laget. Visserligen ser laget ut att åka ut högstaligan men han har kontrakt över 2019 och det skulle vara otroligt dyrt att köpa loss en spelare från Norge. Vi ser inte denna värvning som sannolik.

Slutsats

De allra flesta spelare med någon koppling till VSK eller Västerås som finns där ute och där uppe är rätt osannolika eller helt osannolika värvningar inför 2019. Det är möjligen Engström som skulle kunna bli aktuell för att köpas loss. Brandeborn, Gustafsson, Keita och Pehrsson skulle möjligen kunna vara aktuella men kommer vara spelare som har helt andra lönekrav än vad VSK egentligen har råd med i Superettan. För vissa av dem är det inte ens säkert att de tar en starttröja i VSK och kan därför sägas vara tveksamma av den anledningen.

VSK behöver först och främst bygga ett lag och inte en Västeråskoloni. Det måste vara vilka behov VSK har av spelartyper som ska styra rekryteringarna, inte vilka återvändare som finns tillgängliga för stunden. De återvändare som kommer komma är garanterat de dyraste spelarna men är samtidigt också spelare som VSK inte kommer kunna sälja vidare sen pga åldersskäl. Självklart är någon spelare välkommen tillbaka om de vill återvända till VSK. Men klubben kan inte stirra sig blind på tidigare klubbfärger när man ska bygga laget för Superettan och bortom. Det är alltid laget och dess behov som måste styra, inte vart man spelat tidigare i karriären.

Disclaimer: Angående kontraktstidens längd kan det finnas optionsår och klausuler som inte är offentligt kända och de tidsangivelser som vi listat kan därför vara felaktiga

Facebook Comments Box