ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Sommar-Sillyn är i full sving

De senaste dagarna på Silly Season har varit riktigt intensiva. Det händer mycket i flera klubbar och Anno-redaktionen har varit tvungna att leta sig från solstolarna och plita ihop en sammanfattning på vad som sker i Norrettan. Då andra klubbars företrädare läser Anno kommer vi inte avslöja alla namn som vi vet men som ännu inte läckt ut kring VSK:s värvningsarbete. Det är en svår balansgång att veta men inte skriva men vi vill inte sumpa eller ge konkurrenter eller klubbar i serier ovanför några idéer om vad som är på gång i VSK.

Västerås SK

Det är nu helt klart är att Rinor Nushi och Birahim Sarr lämnar klubben. Hade båda spelarna varit friska hade de varit givna i höstens VSK men nu är det som det är. Det lär inte vara några problem att hitta en ny klubb för dem men för VSK blir det för stor risk att ha nyligen skadade spelare som viktiga kuggar i startelvan. Klubben behöver hitta spelare med bra skadehistorik.

Det har funnits fler provspelare på plats på Parken senaste veckorna än de som figurerat i lokalpressen. En spelare som provspelat är en kompis till Ravy Tsouka som var och besökte honom i Västerås och fick då chansen och visa upp sig. Det är dock inte aktuellt att han får något kontrakt. Det har även varit en mittback och visat upp sig förra veckan men är inte kvar längre.

En amerikansk mittback Gabe Robinson är just nu i Västerås och visar upp sig, till VLT säger TAF att han är oskolad och högerfotat men verkar ändå inte vara helt avskriven. Gällande mittbackar så kom Calles skada sent in på vårsäsongen så värvningsarbetet har varit forcerat där. Vi får se om VSK lyckas hitta en värdig ersättare till Calle, det är långt ifrån säkert.

En annan provspelare som ytter är Japanen Keito Tonami. Han har huserat i danska tredje ligan och verkar snabb men frågan är om det räcker. Känslan är att av de tre provspelarna som varit inne denna vecka är han längst ifrån ett kontrakt. Ett intressant nyförvärv hade varit Stefan Ilic, som gjorde en bra säsong i Brage förra året och en av anledningarna till att de lyckades gå upp. Men han straffade bort sig själv från VSK genom att göra ett korkat uttalande att han skulle skrivit på för Syrianska om de vunnit mot VSK, Är inte VSK mer intressant än så kan han allt spela i Syrianska och öppna konto på Bet365.

Den sista provspelaren som varit i Västerås i veckan är Josue Alpha Camara – honom kan ni läsa mer om här

https://www.facebook.com/…/a.595196937334…/887973911390395/…

Carlstad United

Värmlänningarna har förstärkt med en fransk ytterback/mittback, oklart vilken nivå spelaren håller då den kommer från en franska fjärdeligan. CU säger själva att det är en hård och passningssäker spelare. Två spelare från Syrianska FC är på plats och provspelar nämligen Aziz Ada och Ramez Matti. Båda är unga och inte fått speciellt mycket speltid i Södertälje och hade inte SFC haft så mycket skador hade de nog inte spelat alls. Något som kanske är mer intressant är fd Brage-spelaren Memocan Elalmis som är på plats och tränar. Han var ordinarie i Brage förra året men fått sparsamt med speltid i år och lär hålla division 1 klass om han skriver på. Även om det delvis är okända spelare som CU nu testar ska man ta deras värvningar seriöst, de har visat att de är duktiga på att hitta guldkorn som andra missat.

Syrianska FC

Vana att köra fotboll på kredit spenderar nu klubben pengar som inte kommit in än. Som vi skrivit tidigare har de en andel i Saman Ghoddos som kommer säljas i sommar från ÖFK för runt 40 miljoner, vilket gör att Syrianska kommer kunna få flera miljoner vad de lider. Men med gambling i klubb-DNA:t sätter man så klart sprätt på pengarna innan de ens existerar i detta universum som vi andra lever i.

Så här långt har inga av klubbens nyförvärv skrämt luttrade VSK:are. En Japan som spelat i Montenegros högsta liga och det är ingen garanti för att vara en tongivande spelare i Norrettan, tex har Sandviken haft flera spelare från högsta ligor i balkanländer och det har inte varit någon dominans de kunnat erbjuda SIF. Kevin Bisse som spelade i klubben i fjol men som varit i AFC i år är nu tillbaka efter att fått 0 minuters speltid där under våren. Det är en ung kille som kan bli bra vad det lider men just nu är han Div 1 klass och dessutom matchotränad.

Däremot är Alegie Sosseh som köptes loss från Assyriska en riktigt bra central anfallare. Det är en spelare som vi vet kommer göra många mål men han saknar helt klubbhjärta och går alltid till högstbjudande. Just nu har han hunnit med att representera 14 klubbar under sin karriär, vilket säger en hel del om vad den gode Sosseh prioriterar här i livet och det är mycket möjligt svenskt rekord i antal klubbyten.

I och med att Sosseh kommer in försvinner Ranegie från klubben, även om det inte är officiellt ännu. Vis av erfarenhet vet vi att klubben kommer att plocka in mellan 5-8 spelare i sommarfönstret. En av dem är ganska säkert Stefan Ilic som man lär erbjuda bra stålar för att sajna på ett kontrakt. Man behöver också bättre ytterbackar och en snabbare mittback. Vi lär se en strid ström av spelare ansluta till SFC kommande två veckor. Sen ska ju laget fixa en tränare också. Stackars Mattias Genc med noll tränarutbildning får nu leda träningar och ta ut laget till match. Inte optimalt och oschysst mot honom.

Assyriska FF

Som ni vet har Assyriska FF skulder hos kronofogden och med tanke på tabelläget lär det vara svårt och få nya sponsorer att börja duscha klubben i pengar. Sen när man vet att det endast var 131 åskådare som såg senaste hemmamatchen och därmed inga matchintäkter så inser man att klubben har en ekonomisk kris som är djup och lär bli allt djupare ju längre säsongen lider.

Med den kris som egentligen funnits sen i vintras är det inte förvånande att det ryktas att det varit struligt med löneutbetalningar under vår och sommar. Man tycks helt enkelt inte ha råd att ha kvar den trupp man har. Föreningen skyller dock försäljningar på att man sportsligt är i ingenmansland och därför säljer några spelare för att spara pengar. Men sanningen är att de bara är 1 poäng från kvalplats och det innebär att det måste vara akut ekonomisk kris när skyttekungen Alegie Sosseh säljs till Syrianska. Utan honom lär det bli svårt med målproduktionen i laget.

Sossehs transfer till rivalen i staden har dock retat upp andra spelare i laget och dagen efter Sossehs hädanfärd deklarerade Stefan Batan att han bryter med Assyriska, några timmar efteråt lämnar även David Durmaz och totalsågar den sportsliga ledningen i klubben. Det är nu inte bara en ekonomisk kris utan också en sportslig kris och en förtroendekris i klubben.

Herrar Batan och Durmaz aviserar att de tänker fortsätta spela fotboll, återstår dock och se vilka lag som kommer sajna dem. För Batans del kan det nog finnas en hel del klubbar som är intresserade medans Durmaz nog får leta sig neråt i divisionerna. Alla spelare som försvinner nu ska ersättas med juniorer är tanken. Som alla inser är det en väldigt riskabel taktik och rent krasst är det nog så att klubben har att börja förbereda sig för division 2 spel nästa år. Hur man än vrider och vänder på det som händer hos AFF nu är det ett gigantiskt misslyckade för klubbledningen. Som alla minns var man innan säsongen en av de största favoriterna till att vinna serien i år.

Nyköpings BIS

Bissarna verkar hittat formen på slutet av vårsäsongen efter att inlett årets säsong ganska knackigt. Nu har man börjat klättra i tabellen och man hade mycket väl kunnat vara ett topplag om man inte haft en stökig inledning med många röda kort och onödiga förluster.

Klubben har brutit kontraktet med mittbacken Jonathan Grant som varit långtidsskadad och kontraktet med mittbacken Noi Olafsson löper ut, vilket gör att det saknas mittbackar i truppen. Man har därför plockat in flera som har fått provspela på de positionerna. En av dem är Francis de Vries som är en Nyzeeländsk mittback som spelat i amerikanska/kanadensiska ligor. Vi vet sedan tidigare att Bissarna är duktiga på att plocka spelare från just USA och lyckades mycket väl med Baptiste och Roman Gall där den senare just sajnat för Malmö FF.

Filip Tägström är en provspelare som just nu tillhör GIF Sundsvall men kan tänkas lånas ut. Han har ännu inte fått göra sin allsvenska debut men fått spela en hel del landskamper fram till P17. Klubben letar även efter centrala mittfältare då Gruda och Holster är skadade och ingen tycks räkna med dem under hösten. Även en ytter/anfallare står på önskelistan då Tidjani Diawara också varit skadad. Det har även blivit klart att Lennart Johansson lämnar Bissarna då fotbollssparkandet inte går ihop med hans civila karriär och med bara fyra starter i år är det nog lätt att tappa motivationen och man har något annat som tar tid och kraft. Det är stor ruljans i Bissarna och det återstår och se vad de kan ställa upp med för lag när hösten står för dörren, det finns fortfarande en hel del bra spelare kvar i klubben.

Team TG

Det är klart att friskolan kommer tappa tre spelare. Mittfältaren Juuso Laitinen har redan lämnat och han var ordinarie under hela våren. Anledningen sägs vara att det är praktiska saker som jobb/lägenhet som inte fungerat. Hans frånfälle är ett klart avbräck för TG då man redan i vintras med ljus och lykta sökte mittbackar/mittfältare till sin centrallinje och till slut hittade just Juuso.

De två övriga spelarna är nog ingen större förlust för TG, Otto Eriksson lämnar men har mest fått göra inhopp och han är dessutom skadebenägen. Samma med ytterbacken Björn Holmgren som också fått sparsamt med speltid. TG har också mittbacken Filip från GIF Sundsvall på provträning, återstår och se vilken klubb han väljer till slut.

Facebook Comments Box