ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Sommar-Silly 2018 avslutad

Så var sommarfönstret stängt och det har blivit dags och summera vad som har hänt de senaste dagarna. Visserligen kan klubbar med låneavtal fortfarande låna in spelare men lånespelarna brukar sällan göra några större avtryck på höstkanten. Undantag finns dock mot regeln, som Filip Troêt när han anslöt till VSK på sommaren 2015 på lån från Brommapojkarna.

Västerås SK

Det blev inga ytterligare nyförvärv till Västerås SK, många har hoppats på att en mittback skulle plockas in men VSK räknar med att Stefan Batan ska vara en tillräckligt bra förstärkning samt att man har flera backup-alternativ som är tillgängliga vid behov. Det är stenhård konkurrens i startelvan och det är faktiskt ganska svårt och veta hur VSK kommer starta, flera spelare konkurrerar på flera olika positioner vilket gör att det snabbt blir ganska komplext när den framtida startelvan ska analyseras i förväg.

Nyköpings BIS

Bissarna fick en liten slant när de sålde Kouakou till IK Brage och har fyllt på
truppen med flera spelare under sommaren. Som vi tidigare skrivit är vi alltid lite oroliga när Bissarna hämtar in sina amerikaner, nu blev ytterligare en klar, Coy Craft från Miami FCs andralag, en 21 årig anfallare som spåtts en ljus framtid men enligt SN.se haft svårt och slå sig in i MLS. Ytterligare en anfallare har anlänt, den 17-årige Alexander Alp som kommer från AIK. Bissarna själva säger att de inte brukar värva så här unga spelare men nämner honom som topptalang. Tillsammans med inlånade Ekin Bulut och Oscar Karlsson har anfallet i Bissarna breddats och kanske inte tappat så mycket spets ändå trots att Kouakou försvann. Till backlinjen har ytterbacken Sebastian Lindberg Gumpfer hämtats in, han har spelat i division 1 tidigare med Södertälje FK och bör ändå hålla hygglig nivå. Trots att Bissarna tappat en av seriens bästa spelare känns det som att de fått en bättre trupp och med alla spännande anfallsnamn så är det inte omöjligt att målproduktionen ligger på samma nivå men utspritt på fler spelare.

Syrianska FC

Från flera håll har vi hört att Syrianska har varit nära och värva en mittback, men av någon anledning lyckades man inte ro hem detta innan fönstret stängde. Uppenbarligen var det viktigare att stärka laget med en handfull yttrar. Ingen av de initierade fotbollskännare vi pratat med tycks förstå hur Syrianska resonerat med alla sina yttrar och avsaknaden av defensiva förstärkningar, det ska bli väldigt intressant och se hur det fungerar i praktiken. Det verkar som Östersund bara fick 35 miljoner för Ghoddos och den klausul som Syrianska hade var på 15% vilket gör att Syrianska kommer få runt 5,5 miljoner med solidaritetsersättning. Hur man än räknar på detta kommer det inte finnas mycket kvar av dessa pengar när säsongen är slut. Oavsett serie de spelar i nästa år lär de vara ett bottenlag. Vi minns hur Syrianskas sportchef sa till LT.se i vintras när han blev intervjuad om värvningarna som klubben gjorde. Han konstaterade att att klubben kommer få det tufft ekonomiskt om de inte går upp i år. Vi konstaterar för egen del att det är mycket möjligt att hela summan är spenderad redan då man tycks ha lånat pengar på försäljningen. Mycket talar faktiskt för det då försäljningen inbringade mindre pengar än många i rödgula laget hoppats på.

Assyriska FF

Föreningen har helt förutsägbart problem med ekonomin och flera spelare som Batan, Durmaz, Eliasson har lämnat samtidigt som laget varit skadedrabbat. Under transferfönstrets sista dagar var föreningen väldigt aktiv och värvade ytterligare två spelare utöver mittbacken Anton Agrest som vi tidigare skrivit om. Assyriska har haft problem med målvaktsfronten, om ni minns så signade de Ivo Vazgec under säsongen för att ersätta skadade Zoran Akovic, men Ivo glömde berätta om sin rattfylla som han åkt fast för någon vecka innan han skrev på för Assyriska. AFF sa att de skulle bryta kontraktet i höst. Nu har i alla fall en ny målvakts värvats från Södertälje FK nämligen Fredrik Eriksson. Han anslöt till från div 3 klubben IFK Haninge men stannade bara ett halvår innan han nu gick till division 1. Värt och notera att han varit skadad andra halvan av våren och med tanke på lagets skadeproblem återstår att se om det var ett klokt beslut. Då både Batan och Durmaz lämnat backlinjen har Assyriska förstärkt med mittbacken Emil Larnesjö som hämtas in från Värmdö IF. Återigen har man värvat en spelare som har haft skadeproblem under våren och han måste ses som en riskabel chansning med tanke på vilka mittbacksproblem laget har haft. Dock har har Emil erfarenhet från Division 1 Norra då han tillhörde Bissarna 2013-2015. Känslan är att Assyriska gett upp denna säsong och litar på att spelarna som många håller hög division 1 klass ska fixa kontraktet. Problemet är bara att en skadebenägen trupp har fyllts på med skadebenägna spelare, det finns en klar risk att laget kan åka ur.

BK Forward

Forward tappar en av seriens bästa anfallare till Degerfors nämligen Josef Ibrahim som förra hösten med BK Forward gjorde 5 mål men lyckades i våren öka målskörden till 12. Det ska bli intressant och se hur Josef leverar i Superettan då han förra våren tillhörde Syrianska men fick nöja sig med inhopp och lämnade under sommarfönstret till BK Forward och lyckats där vända på sin karriär. I affären med Degerfors lånar BK Forward in en 21-årig mittfältare nämligen Adrian Johanssons om haft svårt och slå sig in i laget, återstår och se om han lyckas få fart på karriären likt Josef i BK Forward. Bedömningen är ändå att Forward tappat en av sina bästa spelare och det kommer ha en påverkan på laget som bör vara lite sämre under hösten, ffa framåt.

FC Linköping City

Linköping som gjort en riktigt bra vår hämtar in hela fem nyförvärv inför hösten, men det handlar mer om att bredda laget. VSK-bekantingen Marcus Ytter som under våren spelat i Skiljebo och förra året i Assyriska har värvats in som ytterback, det får ses som en breddspelare i ett väldigt bra Linköping. Sen från AFK Linköping har tre unga spelare värvats, Die Le Veut, Mohamad Suleiman och Adam Samuelsson där de första två knappt fått sitta på bänken i division 2 medans Adam ändå fått blanda starter och inhopp. En mer rutinerad värvning är 28-årige Sebastian Starkenberg, mittback från FC Gute i division 2 men som har spelat division 1 fotboll med Motala AIF. Det är inga spetsspelare som hämtats in, men Linköping saknar så vitt vi vet U-lag och då behövs en större trupp för att säkra upp mot skador.

Karlslunds IF

Örebrolaget har tappat kantspelaren Deniz Yaldir till Turkiet, han har i princip varit given i startelvan så det är så klart ett tapp. Enligt klubben har de letat efter en innermittfältare och efter idogt letande har man nu lyckats värva Christoffer Katenda från Huddinge IF, en spelare som 2010 fick hoppa in i Superettan med Öster och har lite erfarenheter från Division 1 med Akropolis (2012) och Limhamn Bunkeflo (2013) men som de senaste säsongerna huserat i division 3 och 2. Det är dock också en spelare som tycks ha haft skadeproblem till och från de senaste åren. En annan förstärkning är Nabil Osman som återvänder till Karslund efter att spelat ett halvår i Nora BK. När han lämnade för Nora förra året hade han fått nöja sig med inhopp och får nog klassas som en breddspelare som dock KIF tror på då de inte ville att han skulle lämna för Nora. Den tredje spelaren in är 24-årige anfallaren Aaron Zahui som lånas in från AFC Eskilstuna. Han har var dock utlånad under våren till Eskilstuna City i division 2 och gjorde där inte ett enda mål så det lär inte vara någon startspelare. Det är tveksamt om något av dessa nyförvärv kommer göra någon större skillnad för Karslund. Den som ligger närmast att knipa en plats i startelvan är Christoffer Katenda då Karslund kör med tre mittbackar, övriga två får nog nöja sig med inhopp.

Akropolis IF

Akropolis har tappat den inlånade Ekin Bulut från Vasalund som skickats till Bissarna. Annars har Akropolis en bra anfallsbesättning med Vasic på topp så det lär inte vara någon större påverkan. Även Stefan Ostojic lämnar i anfallet fast för hårdsatsande Newroz FC som lär spela i division 1 nästa år. Den tredje spelaren som lämnar är Sebastian Larssons som går till Arameiska. Ett nyförvärv har hämtats in och det är 17-årige Fredrik Hammar från Brommapojkarna som är den mest spelade pojklandslagsspelaren i sin årskull. Det ska bli intressant och se om han kan ta en plats i Akropolis startelva som ändå är av hög kvalité. För att vara Akropolis så har det varit ganska lite aktivitet i fönstret, kanske har de gett upp chansen om kvalplatsen eller så har de upptäckt att de faktiskt inte har några pengar.

Skellefteå FF

Även bottenlaget Skellefteå FF har förstärkt inför hösten med en intermittfältare. Här blev det en 27-årig spanjor, Aitor Castro som gjort fem landskamper med Spaniens U20 landslag. Han har huserat i spanska tredjedivisionen de senaste åren och den borde rimligen vara bättre än division 1. De spanjorer som har hämtats in till GIF Sundsvall har spelat på samma nivå så det kan vara en spetsvärvning. Skellefteå har inte tappat några spelare och lyckats förstärka med en återvändare och sen med spanjoren. Om båda går in i startelvan kanske de kan börja klättra lite.

Umeå FC

Umeå har rensat ut lite i truppen, de tre spelare som blivit petade under andra halvan av våren har fått lämna, målvakten Viktor Göranzon återvänder till BP efter bara sex startade matcher, Tobias Sandström fick bara göra fem inhopp andra halvan av våren och Jerome Tibbling hade bara en start och ett inhopp på slutet. Det är dock inga spetsspelare som hämtats in, Tobias Stridman (19 år) lånas in från IK Sirius och kommer egentligen från Kiruna FF och verkar återvända till Norrland för studier. Vi tror inte att det är någon spetsspelare då han ändå fått nöta bänk några gånger i Sirius U19 lag. En spelare som hade lärlingskontrakt har nu blivit belönad med A-lagskontrakt, nämligen Victor Kamf och han har gjort 17 mål med deras akademilag i division 3 och är delad trea i landet just nu på att vara bästa skyttekung i förbundsserierna. Även Yoel Embaye 18 år flyttas upp som är en offensiv mittfältare, som även han öst in mål, hela 13 mål från mittfältet är en imponerande skörd även om div 3 Norrland håller ganska låg nivå. Nä, Umeå FC har nog gett upp årets serie och har börjat förbereda sig på nästa år genom att satsa på tre juniorer.

Facebook Comments Box