ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Silly Season, ta allt med en nypa salt

Silly Season rullar på som bäst just nu och nu i ett par dagar har det flugit rykten kring VSK, man måste ta alla dessa rykten med en nypa salt. Jag brukar vara ganska noga med att skriva att om jag inte vet med säkerhet att det är ett rykte, rykten behöver nödvändigtvis inte vara sanna men oftast kan det finnas en viss substans i dem men man bör läsa allt med ett kritiskt öga i dessa tider.

En effekt under Silly Season är viskningslekseffekten, när någon hör något och återberättar det till nästa person så tolkar den in något och så blir det något helt annat den återberättar till tredjepart. En sådan sak har hänt på Anno när vi skrev att det var Slovenien som en spelare skulle till, men det var Slovakien Burke lämnade till. Det kom från spelaren själv i fråga via en person emellan men ändå blir det lätt förvanskat.

Sen är 75% av alla silly nyheter just nu placerade av spelares agenter för att skapa intresse för en spelare. Typisk grej är att agenter gärna försöker få till provspel på en nivå högre än vad spelaren egentligen hör hemma på, tex man får spela i en klubb som VSK för att kunna visa klubbar lägre ner i systemet att här finns det minsann intresse.

Agenter som förhandlar om förlängningar eller kontrakt med en klubb vill också gärna måla upp en bild om hur många andra klubbar som är intresserade av en spelare för att driva upp lönen. Det finns ett par spelare i VSK genom åren som haft agenter som gjort precis detta för att veckan efter så har klubben presenterat en förlängning. Agenter kan också släppa nyheter för att hålla sig på god fot med journalister, det är en utmaning.

Många tips säger också att spelare x är klar för en klubb. Det är oftast inte sant när det gäller VSK, kontraktet skrivs oftast på samma dag som spelaren presenteras. Däremot kan man vara överens om detaljerna. För två år sedan var en spelare så gott som klar för VSK tills hans pappa som nyligen köpt ett hus fick reda på den låga lönen och spelaren fick allt leta sig vidare till en annan klubb, istället fick vi Freddy.

När det kommer till VSK är min uppfattning att nästan alla rykten nuförtiden kommer från spelarhåll och inte klubben, det är antingen spelaren själv, anhöriga eller dess agent som ryktet ursprungligen kommer ifrån nio gånger av tio. Någon gång då och då kan det oftast av misstag komma något från VSK eller andra vägar.

Så vad tror jag om alla namn som nämnts den senaste veckan? Tror säkert det finns substans i alla rykten, men jag tror också samtliga rykten är överdrivna. Sabovic och Seger är inte klara för VSK, då hade de presenterats vid det här laget. Men klart är att det finns säkert intresse från antingen klubben eller spelare. Det kom inte från tomma intet men var två personer i kedjan vilket gör att viskningslekseffekten blir påtaglig.

Att en provspelare som Victor Fors varit och tränat med laget behöver inte betyda någonting. Det brukar brännas av ganska många provspelare innan någon blir erbjuden ett kontrakt. Att Tuttoallsvenskan får reda på det kommer så klart från en agent eller person i spelarens närhet för att skapa intresse.

Expressen påstod att VSK visat intresse för Jake Larsson, det är ju inte omöjligt så är fallet. Men att sådant läcker ut kan lika gärna vara gamla nyheter och nu vill agenten väcka lite intresse bland klubbar i Superettan att slå till.

Så när ni läser silly nyheter ta det för vad det är, silly.

//HL

Facebook Comments Box