ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Silly Season 26/2-18

Tiden rusar iväg och trupperna i Div 1 Norra börjar växa fram och ta slutgiltig form inför premiären 1 ½ månad bort.

Efter att många klubbar letat mittbackar har nu toppklubbarna hittat sina och känslan är nu att det är VSK, Akropolis, Assyriska FF och Syrianska FC som är toppkandidaterna i årets Div 1 N. Nyköpings BIS lurar i vassen och ser ut att få till ett slagkraftigt lag också.

Västerås SK

Mycket tyder på att Ravy Tsouka ska presenteras för VSK inom kort. Allt praktiskt ska vara fixat och nu och vi har redan förberett presentationsartikeln. VSK har letat upp en annan fransman Birahim Sarr. Om Sarr är hög Superettan nivå, vilket är kravbilden har VSK fått väldigt bra trupp. Det vi såg i helgen i matchen mot Brage då Bira spelade i 90 minuter ger väl oss blandade känslor inför honom. Men, men vi får se om han hittar in i truppen och spelet. TAF var nöjd i alla fall.

Skadeläget är som det är. Viktiga spelare som Karwan, och Carlos är inte tillgängliga riktigt än men är på god väg tillbaka. Just nu är det nog bara Filip som det är ett frågetecken på sikt hur länge hans konvalescens ska bli. Han har om vi förstått det rätt varit med på träningar och sprungit i tennisskor, förhoppningen är att nya inlägg ska lösa problemen.

Frågan är hur mycket löneutrymme det finns kvar för nyförvärv i den satta budgeten. Vi har uppskattat hur lönekostnaderna utvecklats och drar av det från den tilltänkta budgeten. I den kalkylen så är det två spetsspelare som skulle kunna komma att värvas. Förmodligen då Tsouka och någon till.

Även om det bara är en månad kvar av transferfönstret är det gott om tid att hitta den sista pusselbiten.

Bara kostnaderna för A-truppen i VSK är nu högre än vad alla lag utom ett i serien omsätter, nämligen Bissarna. Vi förstår alla att VSK verkligen satsar på att gå upp i år.

Assyriska FF

Ett av lagen som pratar om att vinna serien i år. Klubben har fått ihop ett väldigt bra lag. Till skillnad mot VSK som letat utomlands har de plockat spetsen från de svenska serierna vilket förmodligen är en billigare strategi.

Då Davor Blazevic har skrivit på för Hammarby behöver man hitta en bra målvakt om de ska kunna vinna serien. Inget lag vinner serien utan en klassmålvakt. Men truppen ser klart bättre ut i år jämfört med i fjol. Archie Harvey som var skadad under hösten i Arameiska testade med Göteborg och har även testat med VSK och är säkert en bra spelare som kan tillföra.

Återigen lånar man in Love Reuterswärd från BP. Han var en tongivande spelare i deras lag förra året och då han bara är 20 år finns det utvecklingspotential i honom. En lite mer oklar värvning är Frej Engberg som är tänkt som mittback. Han har spelat universitetsfotboll i USA de senaste åren och det är oklart vilken nivå han håller. Det ryktas dock att han ska ha gjort en bra insats i matchen mot Djurgården och kanske är han Assyriskas lösning på mittbacksproblemen.

BK Forward

Från IK Brage ansluter backen Jesper Åman. Han fick aldrig riktigt chansen förra året i Brage när alla var skadefria och satt på bänken i princip varje match. I sista matchen fick han nöja sig med ett inhopp.

Syrianska FC

Flera lag har letat mittbackar och för SFC blev lösningen två stycken brassar. Den förste är en återvändare i Diego Brum som var ordinarie i deras lag 2014. Det året slutade man 10:a men släppte in 55 mål och var sämst i Superettan med det. Det återstår och se vilken nivå han håller nu.

Den andra brassen är Denis Viana Da Silva och har spelat i Thailand senaste säsongen. Men på hans meritlista ska läggas att han var ordinarie i AFC säsongen de gick upp i Allsvenskan. Rimligen en riktigt bra värvning.

Nu när de löst hur de ska göra med sina mittbackar har klubben skakat fram ett riktigt bra lag. SFC är helt klart en utmanare om förstaplatsen och det finns egentligen inga svagheter i laget. Det som möjligen är oklart är hur bra truppen är om det blir skador. När en handfull spelare var borta pågrund av influensan blev man överkörda med hela 5-0 i Svenska Cupen mot Halmstad BK, matchen innan med lite friskare trupp förlorade de med uddamålet mot AIK.

Umeå FC

UFC har hämtat in en mittfältare från Isländska andraligan. Aurelien Norest heter han. Det är så klart svårbedömd vad Isländska andraligan kan gömma för skatter men kvalitén kan ju inte vara fullständigt fantastisk.

Skellefteå FF

VSKs premiärmotståndare har värvat en amerikansk mittfältare nämligen Eddy Prugh. Som ofta med utländska värvningar är det väldigt svårbedömt.

Då Moröns BK dragit ut sig från serien i Div 2 har man lyckats knyta till sig deras målvakt Erik Lundgren. Man kommer säkert ha en bra bredd i truppen men spetsen kommer knappast att finnas där.

Man åkte på stryk i en försäsongsmatch mot IFK Luleå med 1-0 trots att de hade SFF hade spelövertaget. Samma Luleå spelade oavgjort mot Umeå tidigare men då det är försäsong behöver det inte betyda så mycket.

Team TG

Från finska högstaligan och Kemi PS hämtas mittbacken Juuso Laitinen. Intressant nog har laget återigen börjat prata om Superettan efter att haft lite låg profil under året silly. Känslan är att de kommer ligga på samma nivå som förra året, den riktiga spetsen som behövs finns inte, tror vi.

Nyköpings BIS

Bissarna räknade vi bort ganska tidigt på försäsongen. Men det fick vi äta upp. När man lyckades sälja Baptiste fick de in lite pengar och har då kunnat värva intressant. Fredrik Holster som varit ordinarie i Superettan i flera år är inte klar än men på ingång. Laget har enligt SN.se 16 kontrakterade spelare men ser ut att värva två till, detta kan jämföras med VSK som har 21 spelare varav en utlånad och ser ut att värva 2 till.

Den senaste värvningen är mittbacken Jonathan Grant. Det är en spelare som var högaktuell för Kanadas OS lag i Rio senast men gick och skadade sig och blev till slut inte uttagen.

Akropolis IF

Även om laget tappat spelare så värvar de på bra, precis som vi förväntat oss. Nu senast tog har de sajnat anfallaren Lamine Nekrouf från Vasalund. Det är en spelare som fått mycket speltid i Vasalund men han får nog räkna med att sitta på bänken i årets upplaga av Akropolis. Ledde med 2-0 mot AFC Eskilstuna, men tappade sedan till oavgjort.

Arameiska-Syrianska IF

ASIF har värvat Sitapha Ndure från Karlbergs BK. Återigen är det en spelare från den djupa Div 2 brunnen som vi inte vet något om. Men Arameiska brukar värva friskt från de lägre divisionerna, ibland slår det väl ut, ibland inte.

Carlstad United

Allt tyder på att nästa värvning för CU blir målvakten Tobias Johansson från GAIS. Det skulle betyda att blir två unga oprövade målvakter då han tillsammans med Andreas Olsson (fd VSK) ska bära lagets burväktaruppdrag. Generellt är det många oprövade kort som anslutit i år efter alla spelartapp. CU kan nog få det kämpigt i serien och får inrikta sig på att hänga kvar i DIv 1.

Facebook Comments Box