Segertåget rullar vidare – VSK är i semifinal

VSK avgjorde kvartsfinalen mot Degerfors i förlängningen och vann med 3-4.

Trots att vi sett dem spela bra och vinna mot tufft motstånd flera gånger i år går det inte att vara annat än en smula chockad. Vilken sjuhelvetes match det blev. Ett maraton där VSK växte och blev starkare och snabbare för varje etapp.

Degerfors gjorde 1-0 i 35:e minuten. Edvardsen kunde enkelt kliva in mellan stillastående och passiva VSK:are och fånga upp en retur. Målet kom inte som någon överraskning och hemma i tv-sofforna var det nog både en och två VSK-are som trodde att det var kört. Hur mycket svårare skulle det bli att komma igen och resa sig nu när Degerfors kopplat kommando om matchen. Under halvtidsvilan kom tvivlet. Kommer cupsagan ta slut på Stora Vallas B-plan?

Men icke. Tidigt i andra halvlek fångade Filip Tronet upp en dålig passning och dundrade mot mål för att kvittera med en patenterad Tronetavslutning, 1-1.

Andra halvlek blev en tuff batalj och bägge lagen tvingades till flera byten. In kom bland annat Sargon Abraham som i 81:e minuten gjorde 2-1 bakom Fagerström. Återigen var det nattsvart.

Med mindre än tio minuter kvar att spela kändes det som en omöjlig uppgift. Varifrån skulle VSK kunna hitta en målchans. Tunga Degerforsspelare matade på och VSK bytte in Olle Edlund, Justin Salmon och Brian Span för att få in nytt blod och mer ork.

Det var då Degerfors började spela handboll i eget straffområde och VSK tilldelades en straff. Där och då levde hoppet igen. Prodell av alla människor kan väl inte missa en straff? Jo, faktiskt. Idag fick vi bevis på att han är mänsklig. Men vi hann inte ens sörja denna upptäckt innan VSK fick en ny chans. Tronet gick mot mål längst kortlinjen, slog en boll snett inåt bakåt som serverade inhopparen Olle Edlund som gjorde det Prodell hade misslyckats med minuten innan, dunkade in bollen i mål. Förlängningen var ett faktum!

När förlängningen drog igång stod det klart att Edlunds kvittering påverkat lagen. VSK var ännu starkare och pressade framåt. I en rejält grötig situation efter en hörna lyckades Grönvitts Sean (av alla människor) trycka in ett ledningsmål. Det var som slutscenen i en Hollywoodfilm. Det var för bra för att vara sant.

Dagens stora gåta är vad Sean Sabetkar tänkte när han efter målet sträckte armarna upp i skyn och tittade mot den betonggrå degerforshimlen. I den minuten var han inte bara lagkapten. Han var alla VSK-ares stora hjälte.

Innan matchen var slut fick Brian ”Hinken” Span assisterad av supersubben Justin ”Laxen” Salmon göra ett riktigt klassmål. Tv-soffan förvandlades till en ståplatsläktare och segerjublet ekade. Degerfors tröstmål är inte värt att kommentera. Rätt lag vann.

VSK fortsätter att tänja gränserna för vad som är möjigt. Segertåget rullar vidare och nästa helg väntar en ny läcker möjlighet, en semifinal i Svenska Cupen mot Häckens BK. Allt är möjligt! Europa väntar.

Tre utropstecken

! VSK är ett starkt kollektiv som inte ger sig. Idag fick vi se truppen kämpa på trots att de hamnat i underläge två gånger och trots straffmiss. Med en rejäl dos sammanhållning och självförtroende kan man komma väldigt långt, inte minst i Svenska Cupen.

! Fråga inte vilka spelare som gjorde en bra match. Alla gjorde en bra match. Idag dammar vi av talesättet ingen nämnd – ingen glömd. Varenda spelare förtjänar att hyllas.

! Var det rätt eller fel att låta Sean spela? Det svarade han tydligt på själv i matchen. Nu är frågan om han verkligen vill byta ner sig till ett lag som är sämre än Grönvitt? Då missar han ju Europa League-finalen i Tirana 22 juli 2022.

Degerfors IF – VSK Fotboll 3-4
Mål: 1–0 (35) Victor Edvardsen, 1–1 (48) Filip Tronêt, 2–1 (81) Sargon Abraham, 2–2 (88) Olle Edlund, 2–3 (98) Sean Sabetkar, 2–4 (109) Brian Span, 3–4 (116) Johan Bertilsson

Vi tycker att VSK förtjänar en extra cupswish ikväll.