ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Resultat Svenska cupen omgång 2 – Superettan

Då har alla lagen i Superettan som deltar i årets gruppspel i Svenska cupen spelat sin andra omgång. Här är nu resultaten med lite analys och kommentarer.

IK Sirius – VSK Fotboll: 0 – 3

Vi tippade den här matchen som oavgjort och vi gjorde det med hjärtat, väl medvetna om att VSK nog skulle få svårt mot ett Sirius som presterat bra på försäsongen. Ack så fel vi fick och sällan har vi väl varit gladare för en sådan felbedömning. Sanningen är att Sirius var chanslösa mot ett smart spelande VSK som försvarade sig bra och såg till att göra det man är bra på, ställa om. Där VSK:s spel var distinkt och fokuserat var Sirius dess motsats.

Det blev en riktig stjärnsmäll för Sirius och en eländesmatch med både en spelare utvisad och en annan skadad och utburen på bår.

VSK borde ha vunnit med två-tre mål till. Sirius får nu slicka såren och komma igen. VSK får vara nöjda och se till att bygga vidare på det man presterade i den här matchen. Det finns helt klart mer att hämta i spelet.

Östersunds FK – GAIS: 4 – 0

Mardrömsmatch för GAIS i Östersund. Här skulle man nu revanschera sig för förlusten mot BK Häcken helgen innan. Och så detta. ÖFK var klasser bättre och det hela underlättades inte av att man fick en utvisning efter 35 minuter och tvingades spela resten av matchen med 10 man. När det väl skedde ledde redan ÖFK och man fick också en straff i samband med utvisningen. Mål och dubbel ridå.

ÖFK defilerade hem den här matchen och var bättre i allt. Kris i GAIS nu? Man har bara gjort ett mål på sex försäsongsmatcher och släppt in elva. Det ser trögt och ineffektivt ut hos GAIS just nu. Hinner man få ordning på det här innan serien? Om inte lär det bli ett jobbigt år.

Örebro SK – IK Brage: 3 – 3

Vi fick rätt i vårt tips om oavgjort match i Örebro. Det var en underhållande tillställning att titta på med två lag som försökte gå framåt och anfalla. Brage ville ha revansch för sin dåliga match mot Elfsborg veckan innan och man satt högsta fart direkt i matchen. Man tog också ledningen genom Seth Hellberg. ÖSK kvitterade så småningom men precis före halvtidsvilan gav Kouakou Brage ledningen igen på en riktig projektil.

I andra halvlek tog ÖSK tag i matchen och Robin Book gjorde två mål. Med matchens sista bollkontakt (nick) lyckades Braga kvittera till oavgjort och dela poäng i den här matchen. Matchen visar tydligt att det inte är någon större skillnad på ett bra Superettalag och ett svagt lag i Allsvenskan. ÖSK kommer nog få kämpa i år och Brage aspirerar nog på topplatserna i SE.

Falkenbergs FF – Halmstads BK: 1 – 0

El Custico som det kallas när Falkenberg och Halmstad möter varandra blev precis så tillknäppt, grinigt och målsnålt som man kan förvänta sig när de båda grannstäderna ska göra upp om äran på fotbollsplanen. Matchen var jämn spelmässigt och lagen tog ut varandra och ingen skapade särskilt mycket framåt. I 37:e minuten får FFF en utvisad efter två gula kort. Det innebär att HBK har ett gyllene läge att göra mål och pressa tillbaka Falkenberg.

Det lyckas man dock inte med. I hela andra halvlek har FFF god kontroll över vad som händer på planen, trots en man mindre på banan. Och till HBK:S förtret lyckas hemmalaget få in en boll i slutet av matchen. Efter det håller FFF undan och segern är inte orättvis.

Det var dåligt av HBK att inte kunna utnyttja utvisningen bättre. Man blev ägd i andra av ett lag med 10 man på planen. När det är Falkenberg svider det extra mycket. HBK får nu respass ur cupen och får inrikta sig på seriespelet istället.

AFC Eskilstuna – Syrianska FC: 6 – 1

AFC tog den lättaste segern hemma mot Syrianska i denna omgång. Redan efter en minut föll ledningsmålet för AFC och sen rullade det bara på. Till slut blev det 6-1. Vad ska man mer skriva om den här såpan som nuvarande Syrianska befinner sig i. Ingenting kanske. Vi kan väl nämna att målvakten i SFC i 92:a minuten blir utvisad när han får fullständigt hjärnsläpp och rusar ut utanför straffområdet och avvärjer ett genombrottsförsök med att använda händerna. Inte så mycket mer för domaren att göra än att visa ut honom. Målisen känner vi igen. Det är samme Keriakes som stod i målet i SFK 2015 i ödesmatchen på Parken. Slut om detta.

AFC har fortfarande chansen till avancemang i cupen. Nu ska man bara slå Malmö FF i helgen.

Kalmar FF – Jönköpings Södra: 5 – 0

Upp som en sol… Ja, J-Södra spelarna kände sig säkert lite som kungar efter att nästan ha vunnit mot AIK förra helgen. Nu skulle man bara diska av Kalmar som fick kvala sig kvar i Allsvenskan på vägen mot gruppseger i cupen.

Det blev inte riktigt som tänkt. Istället gjorde J-södra en episk plattmatch och blev fullständigt förnedrade av ett piggt Kalmar som har hittat rätt i spel och balans med Nanne Bergstrand vid rodret. Det hela slutade med en 5-0 seger för Kalmar som definitivt kunnat bli större. J-södra spelarna var riktigt usla i denna match. Det var till och med så illa att tränare Brännström kände sig tvungen att byta ut högermittbacken Elias Gustafson i halvtid för att få stopp på svängdörrarna i försvaret. Men det var inte bara Elias fel – han fick sannerligen ingen hjälp av ett bolltittande och osynkat mittfält.

Man ryckte upp sig i andra halvlek men inte mer än att Kalmar iaf gjorde halvlekens enda mål som betydde 5-0. Nä, den här matchen vill nog J-södra glömma så fort det går. Kul för Kalmar som nu manglat två Superettalag och till helgen ska ta sig an AIK i en match för gruppsegern. Det blir säkert sevärt.

Örgryte IS – AIK: 0 – 1

ÖIS som såg bleka ut mot Kalmar förra helgen hade gaskat upp sig rejält när AIK kom på besök från huvudstaden. Man stod upp bra hela matchen och AIK fick kämpa för att få fram lägen. Det krävdes ett självmål för att AIK skulle få ledningen. Det var nyförvärvet som debuterade i matchen Abdul Razak som oturligt nickade in bollen i eget mål.

Som brukligt när AIK gör mål drog man sig tillbaka och försvarade sin ledning, man var här för att vinna matchen, inte spela ut ÖIS. Hemmalaget försökte hela andra halvlek att kvittera utan att vara nära, då AIK visade att man kan försvara sig skickligt och döda tid. ÖIS är ute ur cupen, AIK lever vidare.

GIF Sundsvall – Varbergs BoIS: 1 – 4

GIF Sundsvall fortsätter sitt tämligen svaga cupäventyr. Oavgjort mot BP på hemmaplan följdes nu upp av en förnedringsförlust mot Varberg. Resultatet speglar inte matchbilden, det borde blivit 2-8 till Varberg. Giffarna var helt chanslösa när man ständigt blev av med bollen i uppbyggnadsskedet, då Varberg satt in hård press på bollhållaren. Den här matchen och cupen är bara att glömma för Sundsvall som får nya tag och kanske borde fundera på ett nytt spelsystem. Man har i år definitivt inte spelarna för det kortpassningsspel man fortsatt tillämpar. Varberg klev bara in och snodde bollen när man stod och duttade till varandra. Inte bästa sättet att vinna matcher på.

Mjällby AIF – Dalkurds FF: 5 – 0

Dalkurd lyckades med att bara förlora med 3-2 mot ett lojt Djurgården i första omgången av cupen. Nu skulle man kanske då kunna ta poäng borta mot Mjällby, som inte är svenska mästare i herrfotboll. Men det gick dock inte alls. Det vore nog fel att påstå att Mjällby var särskilt bra eller särskilt heta i denna match. Dalkurd förlorade stort på grund av taffligt spel och rejäla misstag i försvarsarbetet. I första halvlek hade kanske Mjällby 4-5 chanser, man gjorde mål på fyra.

Från ett Dalkurdperspektiv kom man inte alls upp i samma nivå som mot Djurgården och man låg under med 3-0 redan efter 20 minuter. Det gjorde man mot DIF också men då lyckades man hitta energi. Det gjorde man inte i den här matchen på samma sätt och när man försökte var Mjällby med på noterna. En solklar seger för hemmalaget och Dalkurd får åka hem och börja gnugga bort juniormisstagen som fällde dem i den här matchen.