ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

På ett år, från näst sist till andra plats

För exakt ett år sedan hade VSK spelat sju omgångar, blivit förnedrade av AFC i en 5-2 förlust som därefter följdes upp med en 3-0 förlust mot Trelelborg. Där och då kändes det ganska kasst, men jag var tveksam på om verkligen att sparka tränarstaben skulle vara den rätta lösningen. Vi tappade matcherna sista kvarten om och om igen, det kändes om en ganska lätt sak och ordna. Det jag inte visste var att det skulle följas upp av ytterligare 15 omgångar av frustration.

Jag upplevde det från ett supporterperspektiv att åsikterna var rätt blandade, det fanns de som ville att precis alla skulle avgå så var det ändå många trodde ändå på både tränarna och spelarna, då förlusterna kändes snöpliga och ändå något som borde gå att hantera. Många styrelser hade nog sparkat både sportchef och tränare vid den här tidpunkten och det fanns säkert många tillfällen de kommande 15 omgångarna att göra så. VSK valde att visa förtroende för tränarstaben vilket får ses som ett starkt beslut av styrelsen som många klubbar inte hade tagit.

Ett år senare ligger vi tvåa i Superettan istället för näst sist. Egentligen ska det vara en rätt tuff uppgift när ¾ av lagen i serien har en större ekonomi än VSK. Historiskt har VSK alltid placerats +-2 placeringar utifrån ekonomiska styrka i de serier de har spelat, VSK är ett lag som bara avvikit två gånger från detta innan 2022, båda gångerna negativt. Nu har jag inte sett siffrorna förra året men jag misstänker att VSK för första gången avvek positivt kontra den ekonomiska styrkan och just nu gör vi det definitivt.

En stor anledning till att vi är där vi är ett år senare efter fiaskona mot AFC och Trelleborg ska tillskrivas Kalle och hans stab som lyckats utveckla laget till ytterligare en nivå trots samma skrala resurser. VSK har en sportslig ledning som om och omigen bevisat att de är duktiga på att hitta nya spelare. Det har skapats en miljö där spelare vill stanna kvar även om det kan finnas mer lukrativa kontrakt i konkurrerande klubbar. Även andra tränare (Norling/Pense) är imponerade över den taktik som används.

Det är svårt och säga var VSK kommer hamna i tabellen här och nu, men det finns i alla fall goda förutsättningar för en rolig säsong. Men det kommer komma en säsong år 2024 också, det är viktigt att vi fortsätter med kontinuitet och då behöver vi inte bara förlänga med spelare, utan även ledare så vi inte börjar om från ruta noll igen.

//HL

Facebook Comments Box