ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vi kan inte hålla på och sparka folk hela tiden

När det inte går som förväntat så är det inte långt till ropas efter att alla ska avgå, allt från styrelse, tränare och sportchef ska helst försvinna så fort som möjligt. Men jag tycker inte någon ska sparkas nu, utan det är nog bättre och lägga pengarna på annat isåfall.

Det är tveksamt om att bara sparka tränaren skulle ge någon effekt överhuvudtaget, forskning inom området visar att bottenlag kan få en liten effekt av ett tränarbyte men ofta sker den bara en kortsiktig effekt direkt efter man sparkat tränaren. Kostnaden för att sparka tränaren måste ställas mot andra saker som behöver göras. När VSK sparkat tränare de senaste åren (Fredheim och Askebrand) har det varit ytterst liten effekt före och efter.

Att sparka tränaren när det är 1,5 år kvar på kontraktet är otroligt dyrt, det motsvarar lönen för att ta in tre-fyra spetsspelare under hösten. Då är frågan om det inte är bättre att satsa på att värva in bra spelare än att behöva sparka tränaren. Jag tycker dessutom att så som de första 75 minuterna mot AFC att VSK visat upp riktigt fint spel, det är inte så att jag förväntar mig att VSK ska ta poäng borta på gräs mot Trelleborg. I mina ögon är det de mentala och rutinen som brister i ett ganska oerfaret lag på plan.

Det stora problemet som jag tycker ändå att vi har flera dyra och rutinerade spelare som inte är i elvan, Engström är skadad, Prodell och Tronêt är petade i förmån för andra spelare. Det gör att vi sitter med en ovanligt dyr bänk. Vi har värvat mycket talang men de kan säkert bli bra i framtiden men just nu behöver vi en leverans här och nu. Det gör att vi inte har en optimal leverans av våran spelarbudget där vi utöver detta sitter med ett arv från tidigare manager på spelare som inte ens är i närheten av att få speltid. VSK har inte den största ekonomin i Superettan utan snarare en på den nedre halvan, då behöver man träffa rätt för att inte bli inblandad i en bottenstrid. Vi har också underskattat hur stort avtryck främst Taha Ali gjorde i VSK, han drog på sig dubbel och ibland trippel bevakning som gjorde att det skapades ytor för andra spelare.

Ska då sportchefen avgå om det är fel i truppbygget? Jag är faktiskt ytterst tveksam till detta också. De klubbar som tagit in Askebrand har ofta dippat säsongen efter han har lämnat, exakt varför det är så går att diskutera men en anledning är förmodligen att klubben tappat sitt kontaktnät när man bara går på en och samma agent hela tiden och underskattar komplexiteten att få ihop ett bra lag. Att vi skulle dippa den här säsongen var väntat och grundar sig i ett beslut från 2019. Det är lätt att springa i motsatt riktning man gjort de tidigare åren för att få till en förändring. Tar man in en helt grön sportchef så behöver man också ha lite tålamod. Vi kan inte hålla på och sparka folk höger till vänster, vi tappar bara kompetens och får börja om från början hela tiden.

Likväl som vi behöver stötta spelarna på plan under match behöver vi stötta de ledare som är bredvid. Det finns absolut lärdomar att dra av detta men stort ledarskap är när man lär utifrån misstagen som du begått. VSK kommer aldrig lyckas som förening om vi aldrig ger företrädarna att ta lärdom av sina misstag, då kommer det bara komma nya personer som gör exakt samma misstag.

I det läge vi är just nu är det snarare spelarförstärkningar i sommar som kan ge bäst effekt för pengarna. Det kommer inte vara gratis, det kanske innebär att vi gör en större förlust. Men vi kan inte hålla på och kasta ut allt och alla vid varje motgång.

//HL

Facebook Comments Box