ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ny studie från Tyskland: Så påverkas fotbollsmatcher när ingen publik finns på plats

Tyskland var den första stora fotbollsnationen att återuppta elitfotbollen efter den första vågen av coronapandemin, det skedde den 16 maj. Totalt har nu nio omgångar spelats i Bundesliga, vilket innebär att säsongen är färdigspelad med Bayern München som överlägsen seriesegrare. Totalt spelades ett 80-tal matcher efter omstarten och de skiljer ut sig från säsongens övriga ligaspel då publik inte var tillåten på någon av matcherna nu i vår och sommar.

Denna omständighet lämpar sig utmärkt för att göra en studie på den tyska elitfotbollen, med frågeställningen: Vilken betydelse har publik för hur fotbollsmatcher gestaltar sig och hur påverkas resultatet med publik på plats eller inte.

New York Times har i en artikel med hjälp av några fotbollsstatistikföretag sammanställt en mängd data som jämför fotbollen i Bundesliga med och utan publik under den nyss avslutade säsongen.

Här är vad man fann:

  • Det är ett välkänt faktum att effekten av att ha hemmaplan i toppfotbollen är stor och ger hemmalaget en klar fördel att vinna matchen. I den tyska studien kan man nu se i data att mycket av den effekten kan tillskrivas att det finns hemmafans på plats som stöttar sitt lag, kanske psykar motståndarna och påverkar domaren. Utan publik på plats sjönk andelen hemmaplansvinster till 33%, jämfört med 43% med publik. Det är en dramatisk minskning och statistikexperterna konstaterar att det för första gången i den moderna toppfotbollen kan vara en fördel att spela på bortaplan, om ingen publik är på plats, i vart fall för vissa lag.
  • Det gjordes färre mål i lagens hemmamatcher när ingen publik var på plats – en minskning från 1.74 mål i snitt till 1.43 per match.
  • Hemmalagets spelare sköt också färre gånger och de skott som ändå avlossades var av sämre kvalité när ingen publik fick titta på. Hemmalaget slog också färre krossbollar, spelarna dribblade mindre och man vann färre hörnor.
  • Mätt med alla former av statistik gällande hemmalagets anfallsspel var det sämre utan än med publik närvarande.
  • Ett udda fynd var att hemmalagets målvakt räddade färre skott än normalt på hemmaplan men ökade räddningsprocenten på bortaplan, när ingen publik var på plats.

Som så många andra studier antytt men haft svårt att bevisa, visar den här genomgången på att domarna påverkas av det finns en högljudd hemmapublik på plats:

  • Hemmalaget blev avblåsta i större utsträckning för regelbrott med en tom arena som fond för matchen och dessutom ökade antalet gula kort som domaren delade ut till hemmalagets spelare.
  • En intressant aspekt är att antalet avblåsningar för regelbrott har totalt sett ökat med tomma läktare, kanske ett tecken på att domaren upplever en större auktoritet att beivra regelbrott när ingen publik är på plats som kan protestera. Som nämnts är det hemmalaget som har den största ökningen av antalet avblåsningar.

En annan tänkbar effekt med tomma läkare har framförts av tyska fans som tvingats titta på TV när deras lag spelat, istället för att vara på plats, är att spelet upplevs som mindre intensivt – som att spelarna inte är lika motiverade och kanske inte tar de där sista maxlöpningarna.

Data från Tyska Fotbollsförbundet stöder dock inte den upplevelsen. Spelets intensitet är när man mäter det i form av maxlöpningar och intensivt löpande, det samma som med publik på plats. Det finns dock vissa skillnader i data, med och utan publik, men de kan lika gärna förklaras av hur mycket lagen hade att spela för så här på sluttampen av säsongen.

Så vad blir då konklusionen av allt detta?

Artikeln lyfter fram några av statistikexperterna som menar att rent tekniskt har själva spelet inte förändrats särskilt mycket. En fotbollstalang har inte fått sin talang förändrad som en följd av coronaviruset, så där kanske man inte skulle förvänta sig någon skillnad.

Dock lyfter man hur publiken faktiskt påverkar hur talangen tar sig uttryck på planen. Man menar att publiken ändå indirekt påverkar spelarna att utföra spelmoment som de vet kommer riva ned applådåskor om de lyckas med det. Den delen av spelet tycks vara borta, vilket möjligen bevisas av att antalet passningar ökat utan publik på plats, som att spelarna inte har någon anledning att prova något oväntat, utan istället tryggt passar bollen vidare. Det har blivit något mekaniskt över det hela där lirarna inte gör sina saker längre på planen, ivrigt påhejade av publiken.

Facebook Comments Box