ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

När kan svensk elitfotboll komma igång?

Just nu sitter den svenska fotbollspubliken och stirrar rakt fram. Blicken försvinner tomt in i fjärran skyar. Förstrött och en smula håglöst har vi petat vi i den framdukade påskmaten. Inget i livet är som det ska vara. Påskäggen och påskölen som normalt låter sig smakas och som inmundigas med en känsla av anspänning, har nu upplevts som meningslösa.

För oss fotbollsälskare var påsken inte bara en kristen högtid utan en tid på året då fotbollen precis har kommit igång och förväntningarna hos alla, spelare, ledare och supportrar är på topp, inför den vårblommande fotbollssäsongen.

Nu skakas våra liv om av ett virus och konsekvenserna tar sådana proportioner som ingen bara för en månad sedan kunnat ana. Våra liv kommer att förändras för en bra tid framåt och det samhälle vi ska (åter)skapa när vi återgår till vardagen i en distant framtid, kan nog ingen i dagsläget sia om hur det kommer att se ut.

Nåväl efter denna högtravande och fobollsabstinenta inledning så hoppar vi in på två viktiga frågor som direkt eller indirekt handlar om hur fotbollssäsongen kan komma att gestalta sig.

Ska vi ens spela elitfotboll i år?

Svaret på den frågan är mycket enkel – ja, det ska vi. Om det står inom mänsklig makt att genomföra fotbollsmatcher med eller utan publik kommer elitfotbollens 480 matcher att genomföras under innevarande år.

Det är förstås en självklarhet att man måste tänka så, allt annat vore ekonomiskt självmord av elitfotbollens föreningar och av branschorganisationen SEF. Utan matcher inga pengar från Discovery och Unibet. De kan förstås inte ge svensk elitfotboll 700 miljoner utan att få något för det.

Förra veckan skulle Canal Plus, som sänder Ligue 1 och 2 i Frankrike, kvartalsinbetala 1 miljard kronor till elitklubbarna. Det gjorde man inte med hänvisning till force majure i avtalet. Istället räknade man av hur många procent som spelats av ligan och gav klubbarna pengar upp till den procentsatsen (73%), övrig betalning höll man inne pga att produkten inte levererats enligt avtal.

Samma sak i Premier League, där är just nu klubbarna återbetalningsskyldiga med mellan 8-10 miljarder svenska kronor för matcher som inte spelats men som man fått betalt i förskott för av TV-bolagen.

Det är sålunda ingen slump att signalerna är att den europeiska ligafotbollen ska slutföra sina ligor så fort det bara går. Något annat är ekonomiskt inte möjligt. Dock blir det som alla förstår med stor sannolikhet utan publik.

På SEF:s klubbchefsmöten är budskapet likartat. Den svenska elitfotbollen skall genomföras under detta år, 480 matcher ska spelas med eller utan publik. Något annat är inte möjligt med de avtal man sitter i.

Naturligtvis kommer det finnas betydande flexibilitet hos alla parter, inklusive Discovery och Unibet. De sistnämnda kan ju inte vara för hårda med pengarna, då sågar de ju av den gren de själva sitter på. Samtidigt måste de få chansen att få in sina pengar på den produkt de betalt för. På något sätt måste matcherna spelas.

När kommer matcherna att spelas?

Enligt Mats Enqvist har nu SEF plan A till F för att hantera den uppkomna situationen. Plan A är förstås att spela med publik enligt plan från början av juni. Plan B verkar vara att skjuta på premiärer ytterligare en månad, då schemat som nu är lagt inte innehåller matcher i december. Här finns ett visst mått av flexibilitet kvar. Men så mycket senare än juli kan serierna inte komma igång, då blir det svårt att hinna klart innan årsskiftet.

Att flytta fram premiären ytterligare en månad framåt är förstås bara meningsfullt om man tror att man då kan spela med publik, annars är det ju bättre att starta i juni och ha mer tid på sig att slutföra serien.

Plan C skulle då kunna vara att starta serien i juni utan publik om kunskapen då finns att det kommer att ta lång tid innan några människosamlingar kan tillåtas på våra arenor.

Vad plan D och F kan tänkas vara vill vi nog inte ens veta. Det enda vi kan vara säkra på är att de innehåller mer eller mindre extrema åtgärder för att försöka säkerställa att matcher spelas vid någon tidpunkt under året.

Vi får också hoppas att det finns en plan hur man ska säkerställa att serien kan slutföras. Det är relativt sett lätt att sätta igång serien, men går den att slutföra, utifrån eventuella restriktioner i framtiden? Att tvingas avbryta serien eller få ett antal restmatcher som inte kan slutföras pga insjuknade spelare eller andra problem, blir ju som alla förstår inte bra. Som sagt, ska man sätta igång någonting måste man också veta hur man ska slutföra det.

Nåväl om vi då ska börja titta på lite olika förutsättningar när svensk elitfotboll kan tänkas få höra sin första domarpipa, som förkunnar att den första seriematchen har tagit sin början.

Vi börjar med att konstatera att man inte vare sig behöver vara epidemiolog eller självutnämnd smittskyddsexpert för att förstå att det inte kommer att spelas några matcher med publik i den tilltänkta seriestarten i början av juni.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har inte sagt något om när man kan tänkas rekommendera att folksamlingsförbudet upphör eller modifieras. Men alla kan nog förstå att så länge det finns substantiell smitta i samhället kan man inte packa ihop tusentals människor på premiärarenor land och rike runt.

Vi förstår också att FHM:s strategi är att dra ut på smittspridningen så mycket som möjligt för att vården inte ska överbelastas, det leder som de själva säger till ett längre förlopp där smittan finns närvarande i samhället. Vilket så klart då förlänger den tid som man inte kan samlas för att beskåda fotboll live.

Dystert värre.

Finns det överhuvudtaget några indikationer om hur man kan tänka om tid när vi kan få se liveidrott i landet igen? Ja, det finns fingervisningar om hur FHM kan tänkas agera framgent. Indikationerna kommer ffa från hur andra länder tycks agera.

I Danmark beslutade regeringen förra veckan att släppa på en del av sina restriktioner. Förskolebarn mm ska återvända till förskolorna och man siktar på att gradvis öppna upp samhället. Gott så. Men man var också lika tydlig med att förbudet mot folksamlingar kvarstår till och med augusti. Det törs man alltså säga redan nu i april månad.

Det här blir ju problem för danska ligan som normalt drar igång i mitten av juli. Man ska dessutom försöka avsluta förra säsongens ligaspel som inte hanns med innan nedstängningen.

I England vill ligorna nedanför PL dra igång seriespel 6:e juni utan publik. Man kommer att bestämma runt detta på fredag. Allt beror dock i slutändan på vad myndigheterna säger. För PL är situationen desperat. De måste till varje pris spela klart säsongen. Annars väntar återbetalning av TV-pengar som klubbarna inte har. Enligt Aftonbladet erbjuder sig engelska FA att låna ut Wembley och ett förslag är att spela fyra matcher om dagen.

Idén tycks vara att samla alla ligans lag i londonområdet och sen låta lagen träna på FA:s träningsanläggning. Fyra matcher spelas per dag på Wembley tills ligan är klar. Det här skulle kunna komma igång i juni eller juli. Allt utan publik så klart.

I USA har Anthony Fauci, landets högsta smittskyddsläkare, sagt att han tror att landet kan återvända till någon slags normalitet i november. Men han har också sagt att arenaidrott med publik nog först kan bli verklighet nästa år.

Stora tillståndspliktiga event i Sverige ställs in på löpande band. Tex har Stockholm marathon flyttats till 5:e september, skulle ha gott av stapeln 30:e maj. Anledningen till att man flyttar det till september är väl inte för att man vet att det är okej då, utan att man det datumet tänkt sig att genomföra Stockholm halvmarathon, och det var det enda rimliga datumet i år.

Musikfestivalen Lollapalooza skulle kickat igång i Stockholm 26:e juni. Den är nu flyttat till 2021. Det man ska komma ihåg är att ledningarna för alla dessa stora event naturligtvis, precis som SvFF krisgrupp, har täta och långa informella diskussioner med FHM om vad som är rimligt. Det är enorma ekonomiska värden som står på spel här. I dessa möten kan så klart FHM vara tydligare med vad man tror och tänker sig utan att behöva bli offentligt ifrågasatta om det visar sig vara fel bedömningar man gör.

Så om vi då sammanfattar kan vi konstatera att då FHM sagt nej till Sthlm marathon och Lollapalooza så kan heller inga fotbollspremiärer eller senare matcher i juni spelas med publik.

Fortfarande tycks inte FHM sagt nej till spel med publik i juli då det finns ett alternativ hos SEF att skjuta seriestarten till juli om den kan genomföras med publik på plats.

Julistart med publik är nog vad SEF och klubbarna just nu hoppas på. Om vi tittar på hur andra länder tänker är det ju ffa Danmark som satt en hård gräns för när man tidigast kan tänka sig att släppa upp förbudet mot folksamlingar (augusti).

Samtidigt har flera av smittskyddsexperterna som uttalat sig i frågan om folksamlingar varit tydliga med att det är den sista åtgärden man släpper på under en epidemi när distansering är ett viktigt verktyg för att minska smittspridningen. Att trycka ihop människor på arenor om man inte kan utesluta att smittan är borta kommer förstås inte att hända.

Sammanfattningsvis kan vi nog fastslå med rätt hög sannolikhet, utifrån experters uttalanden, att någon publik på sportevenemang kommer vi inte att få se förrän tidigast i höst.

Vi kan nog gissa att det också är det besked SvFFs krisgrupp och SEF kommer att få från FHM när de i början av maj ska besluta hur de ska göra med fotbollspremiärerna i juni. Om publik är aktuellt först i höst finns ingen anledning att skjuta på starten till juli utan då kan man lika gärna köra igång i juni utan publik. Då har man ändå ett relativt luftigt schema där allt hinns med i matchväg om inget dyker upp som sätter käppar i hjulet.

Premiär i juni förutsätter dock att spelarna inför matcher kan testas för coronasmitta. Det är förstås ett krav från spelarfacket att man kan säkerställa att ingen spelare som ska spela seriematch just nu är smittad. Dels är det smittrisken men kanske i ännu större utsträckning det faktum att det kan vara farligt att maxprestera fysiskt med ett virus i kroppen.

Ett annat aber som måste övervinnas är resorna till och från arenorna. Det finns generella anvisningar runt resor och att resa till en fotbollsmatch kan nog inte anses vara en nödvändig resa.

Ett annat problem som dyker upp är att klubbarna riskerar att bryta mot förbudet på 50 personer utöver spelare på sina matcharrangemang. För en del klubbar ffa storstadsklubbarna kommer verkligheten vara att många supportrar samlas utanför arenan för att på plats försöka stötta laget. Storstadsklubbarna har av den allvetande polismyndigheten givits ett utökat säkerhetsansvar utanför arenorna. Det innebär många säkerhetsvakter som ska säkerställa distanseringsregler och allmän säkerhet utanför arenorna. Ett arrangemang kommer därför inte komma att kunna genomföras med mer än att man bryter mot 50-personers regeln. I sådant fall kan polisen inte ge tillstånd till att matchen genomförs. Alternativet är förstås att polisen själva ansvarar för säkerheten utanför arenorna och klubbarna slipper säkerhetsvakter utanför.

Sen kan förstås polisen neka tillstånd rakt av om man tror att det kommer att samlas mer än 50 personer utanför arenan, oaktat det som nämnts ovan.

Även om allt detta kan lösas kommer inga Stockholmsderbyn, sannolikt också Göteborgsderbyn, kunna spelas utan publik då säkerhetsläget skulle kräva enorma resurser om tusentals supportrar från klubbarna samlas utanför arenan på matchdagen. Alternativet är möjligen att man flyttar matcherna till neutrala arenor långt ifrån Stockholm/Göteborg så att supportersamlingar kan undvikas.

Ja ni hör ju, det är inte bara att kicka igång fotbollen i juni utan publik, en mängd frågor måste få sina svar innan det kan bli verklighet.

Så småningom kommer publik att tillåtas på matcherna när läget är säkert. När det kan bli vet som sagt ingen och även när det sker så kommer vi knappast att se någon publikrusning till matcherna, trots ett sällan skådad fotbollsabstinens. Människor kommer fortsatt att vara försiktiga med folksamlingar, trots att det blivit tillåtet igen. Vi människor funkar så (riskaversiva) och det är knappast förrän säsongen 2021 som vi kommer kunna se normala publiksiffror på våra elitfotbollsmatcher.

Facebook Comments Box