ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Moonga Simba, ny ytter/winge till VSK

I en kvalmatch till Svenska Cupen hade Anno 1904 en i redaktionen på plats för att titta på när division 2 laget Karlbergs BK då skulle möta dåvarande allsvenskalaget Dalkurd FF. En spelare som gjorde succé på sin kant var just Moonga Simba då bara 18 år gammal och hade lekstuga med de allsvenska spelarna. Direkt efter matchen skickades det ett meddelande till Ado Sadzak om att honom ska vi ha! Nu var detta redan en spelare VSK hade koll på då även Kalle Karlsson dåvarande tränare i Karlbergs BK tipsat om honom och vi kan anta att Kalle varit drivande att få hit Simba nu.

Simba kommer från en riktig fotbollsfamilj signerad Håbo FF, det finns en fin artikel i Sportbladet från 2017 hur han och sina fyra bröder samtliga spelade i division 2. Bland bröderna hittar man spel i både pojklandslaget och Superettan.

Efter Karlsberg så blev Simba värvad 2019 till Sandvikens IF, där blev det sjutton starter och tio inhopp i hans första säsong. När vi tittar i WyScout så kan vi se att Simba mest spelat vänstermittfältare men i någon enstaka match har han även spelat vänsterback. Nu har inte WyScount samtliga matcher av WyScout men det ser ut som han gjorde ett mål och fem assist den säsongen.

I år har Simba haft det tuffare, inledde med en startplats men har tappat platsen till fd Skellefteå FF spelaren Raymond Mendy och fått bara en start de senaste sex matcherna när han varit med i truppen.

Statistiskt så stickar vi höga värden på passningssäkerhet (78,4%), långa passningar (73,1%), offensiva passningar 73,1%) och dribblingar (58,8%). Duellspelet verkar var en styrka där han vunnit 67,1% av alla defensiva dueller och har även högt i luftdueller (54,5%) och glidtacklingar (75%).

Enligt Sandvikens IF har VSK löst ut honom från sitt kontrakt, vi ställde frågan till Robin Blommé om VSK köpt ut honom men han svarade att han inte vill eller kan kommentera avtal.

Enligt Robin är han tänkt som winge eller ytter och är vänsterfotad.

Det är på inget sätt en startspelare VSK har värvat, utan en 20 åring klubben hoppas kunna utveckla. Kalle Karlsson bör ha full koll på hur Simba ska användas och hans potential. Det finns absolut boll i denna grabb, nu gäller det att få ut det.

Rykten säger att ytterligare en spelare kommer presenteras.

Facebook Comments Box