ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Lördagen den 16 mars 2024 kan bli ett datum väl värt att berätta om för våra barnbarn

Finaldag i Västerås.  Vad innebär det?  Lätt att fastna i negativa tankar. Oroas över finalernas framtid i den den klassiska ”enmatchsformen”, förbanna höga biljettpriser och känna hopplöshet över pelare som skymmer sikten. Samtidigt är det kul att den gamla sporten får leva upp. Dam och Herr-finaler idag. Diverse ungdomsditon spelades igår. Mycket folk i omlopp på Rocklundaområdet.

Redan när P17 finalen drog i gång vid lunchtid igår var det livat.  Stora klackar hejade fram de bägge finalisterna, Vetlanda och Villa. Ett antal skolor tog plats på läktaren och det rådde definitivt viss feststämning.

Häromkvällen tog jag en joggingtur. Kämpade mig fram längs Malmabergsgatans ombyggnadshysteri och genade upp för ett av de krön som leder mot Hemdal.  Närmade mig Geijersgatans höghus och hade en fin vy i höger ögonvrå. Blev tvungen att ta en bild. Olika tidsepoker av Västerås gjorde reklam för sig. Kopparlundens avlagda industrikvarter, nämnda Geijersgatans höghus och så ett antal nya byggnader som tornade upp sig.

Rester från ett tidigt 1900-tal, folkhemsspillror och så små utsnitt av 2020-talets Västerås. Jag kom då osökt att tänka på just bandy och VSK. Klubben och sporten har ju varit starkt förbundna med Västerås under alla dessa epoker. Det är nog bara bandyn och Grönvitt som varit bestående under 100 års kraftig förändring.

VSK bildades 1904 som ni alla vet. Det första SM-guldet togs 1923 i Stockholm. Bandyn är inte riktigt som den har varit men den lever i högsta grad. 101 år efteråt första guldet kan det för första gången bli dubbla guld och det på hemmaplan Riktigt stort!

Tro mig, jag är inte odelat positiv. Hatar exempelvis det dyra priserna. Befarar i och med det att vi får den lägsta publiksiffran någonsin för en final. Bandyfinalen ska vara ett svenskt Superbowl, ge utrymme för 15–20000 åskådare.

En final med dessa premisser blir inte långvarig. Lär ganska snart ersättas av en finalserie i bäst av fem eller liknande.

Finalhelgen riktar emellertid strålkastarna över bandystaden Västerås igen. Media rapporterar, skolklasser ges sina första bekantskaper med den snabba bandysporten och hotellen fylls av entusiaster från Lidköping, Vetlanda och andra bygder. Damer, herrar; pojkar och flickor. Alla är samlade under samma tak.

Bandyn har definitivt en framtid och sporten kommer alltid ha en stark förbindelse med Västerås. En positiv detalj med den här helgen tror jag just är alla unga som finns nära hallen hela helgen. Ungdomsspelare kommer inspireras och de som aldrig sett en bandymatch lär slås av hur oerhört underhållande spelet  är i sina bästa stunder.

 Bjöds själv på följande citat idag, när  delar av skolan jag jobbar på, såg P-17 finalen tillsammans: ”Det är precis som fotboll fast de kör på helt annat sätt och det är fett svårt att se bollen.” . 

Idag gör både damer och herrar upp om guldet mot Villa Lidköpng. Det gör den här dagen oerhört speciell för oss västeråsare och kan innebära ett unikt genomslag. För det har inte pratats så mycket bandy i den här stan sedan förra gången finalen spelades här, 1990, och mer kan det bli med tanke på dagens utgång!

Jag är tveksam till det här konceptet över tid men för bandyn i Västerås tror jag den här helgen är oerhört vital. En lägereld att samlas kring, historier från då att berätta, ett starkt nu att hålla tummarna för och med tanke på alla unga som  befolkar hallen under helgen, en ljus framtid att se fram emot.

11:00 är det avslag för damerna och 15:40 för herrarna. Vid 18 finns chansen att vi är mitt i ett firande vars like aldrig skådats förr. Lördagen den 16 mars 2024 kan bli ett oförglömligt datum väl värt att berätta om för våra barnbarn.

Facebook Comments Box