Lika övertygande som underbart!

VSK slog Gais hemma med 3-0 och är gruppsegrare i Svenska Cupen. Nu är Grönvitt i kvartsfinal för första gången sen 1995.

Vi är inte bortskämda med sportsliga framgångar på fotbollsplanen. De senaste åren har stormatcher handlat om att vi slagits för vår överlevnad eller för att undvika nedflyttning. Det vi fått uppleva de senaste veckorna har varit något helt annat. VSK Fotbolls insats i Svenska cupen sticker ut både på lång och kort sikt. Grönvitt har slagit ut Gais, Halmstad BK och Malmö FF ur cupen. Vem hade kunnat tro det för tre år sen. Vem hade kunnat tro det för tre veckor sen?

Förutsättningarna inför dagens match var bra. Dom var riktigt bra. VSK och Gais skulle göra upp om gruppsegern efter två starka matcher från bägge lagen. Grönvitt var ändå favoriter. Sjukdom och skador i Gais fick oddsen att stiga ytterligare.

I inledningen av matchen backade Gais som väntat hem. VSK hade mycket boll och matade på med inlägg i boxen. Emil Skogh hade fått slå flera inlägg från vänsterkanten när han i 23:e minuten hittade fram till Prodell som nickade in 1-0. Minuten efter hade VSK en ny farlig chans och Tronet fick iväg ett hyggligt skott på mål. Även David Engström var nära att göra mål några minuter senare.

Efter att VSK totalt dominerat första halvlek och vunnit skottstatistiken med 8-1 förväntades Gais försöka sig på en offensiv. Men det kom aldrig någon vändning i andra halvlek. Stundtals hade de grönsvarta mer spel men de farliga chanserna uteblev.

Efter lite mer än en timme spelad fick Gaisförsvararen Emin Grozdanic sitt andra gula kort. Då blev det allt mer uppenbart att VSK bara ville att matchen skulle ta slut. Det fina offensiva spelet mattades av en smula och Grönvitt försökte istället hålla bollen inom laget så mycket som möjligt.

För ovanlighetens skull blev det ändå aldrig spännande. VSK lyckades hålla undan Gais sista desperata försök till offensiv och i matchens 90:e minut fick vi se Simon Johansson ta sig fram mot mål längst kortlinjen, ett ”Kurre Hamrin-nummer” enligt kommentatorerna. Ett par meter från mål slog han bollen snett inåt bakåt till Justin Salmon som punktera matchen med sitt mål. Att Simon Johansson på frispark fick leverera en fin boll till Gustaf Lagerbielke som fick nicka in 3-0 kom som en fin belöning till två spelare som gjort imponerat stort i cupen.

Låt oss för en stund glömma skador, avstängningar, ekonomiskt underskott och pandemi. Ikväll firar vi VSKs gruppseger och gläds åt att klubben spelar underhållande offensiv fotboll och dessutom vinner. Vi är riktigt jäkla bra just nu.

Tre utropstecken som vi tar med oss till kvartsfinalen:

! Simon Johansson har aldrig varit bättre. För två år sedan hävdade Expressen att Johansson var en av Superettans bästa mittfältare. Om det inte var rätt då så är det åtminstone rätt nu.

! VSK har en ruggigt bra anfallsduo i firma Prodell/Tronét. Det finns inte ett försvar i svensk elitfotboll som är för bra för den grönvita duon.

! Gustaf Lagerbielke är ett riktigt bra nyförvärv och en spelare som kommer gå långt. Att klubben kan attrahera spelare av hans kaliber är viktigt. Askebrand kommer ha ett delikat problem att ta ut vilka tre mittbackar som ska starta framöver.