ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Kommer VSK klara kontraktet

Tre år i rad har VSK haft 19 poäng efter 19 matcher.

2020 kom en vältajmad Prodell in och nickade oss kvar i serien.

2021 kom Taha Ali och Erik Björndahl och gjorde detsamma.

Men vad ska rädda oss 2022?

Vi måste ändå börja med att allt inte är nattsvart. Vi har skrivit om det tidigare men det tål att skrivas om igen. VSK som klubb är mer välmående nu än på många år. Vi har en ekonomi som börjar närma sig balans (återstår att se vad vi säger efter medlemsmötet). Vi har en akademi som blir bättre och bättre och allt runt A-laget känns proffsigare än tidigare.

För er som vill kolla tillbaka till 2017-2019 och hävda att vi var bättre då så är det en väldigt skev bild, vi genomförde seriös ekonomisk doping, dock på lagligt sätt och inte som Östersund, men vi tog de mesta av vår halva av de 80 Vigge-miljoner som fanns (den andra halvan delade Benfica och Stefan Pettersson glatt på). Med ekonomisk doping och en klubb som absolut inte är i ekonomisk balans kan vilket lag som helst lyckas, så även vi. Det svåra kommer när pengarna börja sina och vi måste skapa en proffsig organisation.

Men en organisation som (tyvärr väldigt sakta) blir bättre och bättre hjälper inte de sista 11 matcherna. Nu är det spelarna på planen som ska göra jobbet, det är ledarna runt planen som ska gjuta mod och se till att vi får det lyft vi måste ha om vi ska spela i Superettan även 2023.

Värvningarna vi har gjort i sommarfönstret skapar mängder med frågor. Dels spelarna vi valt, men även sättet att vi gång på gång förlitar oss på ett sommarfönster där det är smalt utbud av spelare, samt även kort tid att spela in spelarna. Varför kan vi inte få Hygienkteknik att ställa upp som sponsor redan i januari? Tänk om vi fått in en mittback av högsta klass redan då. Vilken skillnad det hade skapat.

Vi varnade för konsekvenserna av våra värvningar redan i vintras där flera på ”redaktionen” var övertygade om att backlinjen var alldeles för svag. Ett tag hade vi 8 mittbackar där de flesta var alldeles för oprövade på den här nivån. Varför inte satsa på kvalitet istället för kvantitet? Facit har vi nu. Backlinjen är för svag för Superettan, framförallt med en David Engström som verkar få känningar både till höger och vänster så fort det vankas match. Men här måste lagledningen komma in, tränare Karlsson och Rubin måste inse våra begränsningar i backlinjen. Vi kanske inte kan spela med de risker vi gör? Kolla mål 3 och 4 som Trelleborg gör igår, det är frukten av alldeles för modigt försvarsspel utifrån våra resurser.

Ska vi ha en chans att greja kontraktet måste vi börja spika igen bakåt.

För vänder vi på steken och ser det offensiva så ser vi att både Simon Johansson och framförallt Viktor Granath är extremt målfarliga. Viktor kan vara helt osynlig i en match men sedan nicka in matchens sista boll. Det är en egenskap som är fantastisk obeskrivligt viktig.

Många röster hörs för att VSK ska göra sig av med tränarparet. Men statistik och historik visar tydligt att detta väldigt sällan ger effekt. Däremot skulle det sannolikt göra mer att ta in extra person i ledargruppen under slutet på säsongen. En till röst för att gjuta mod i spelarna, få in mer taggtråd och mer jävlaranamma sista delen på säsongen. Varför inte Peter Markstedt?

På söndag väntar Halmstad, årets lättaste match att spela då ingen varken kan räkna eller nästan hoppas på poäng. Då är det ett perfekt tillfälle att hitta det perfekta försvarsspelet samtidigt som Granath kan nicka in vår enda chans i matchminut 94.

Klarar vi kontraktet?

Som känslan är just nu är det tveksamt. Flera lag i botten har fått luft under vingarna och både ÖIS och Östersund börjar vinna nu. Vårt hopp står till att kunna täppa till bakåt, för jag kan lova att Granath och Simon ändå göra minst 10 mål tillsammans.

Nästa säsong

Oavsett serietillhörighet 2023 så måste strategin för värvning av spelare vässas kraftigt. Borta är i praktiken Kian vilket är bra, men då måste vi själva kunna klara av att värva rätt spelartyper. Här behövs det kvalitet istället för kvantitet. Vi måste få in det bästa vi kan på varje plats, inte så många som möjligt, lägg där till en tydligare flexibilitet så vi kan prova 4-3-3 ibland för att inte vara så lättlästa som idag.

Bästa värvningen i modern tid

Sist men inte minst måste vi ändå hylla värvningen av Viktor Granath. Det är sannolikt den mest lyckade värvning som klubben har gjort i modern tid. Viktor hade ingen erfarenhet av spel på sån hög nivå men har visat sin klass under året. Han gör mål, skapar chanser, och är nästan alltid på rätt plats.

Facebook Comments Box