ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Kommer ÖFK överleva säsongen?

På måndag är det dags för VSK att möta Östersunds FK, ett lag som i de senaste åren har befunnit sig i fritt fall, både på och sidan av plan. Det finns flertalet artiklar om just ÖFK här och det är mycket för att det går att lära sig mycket av en klubb som har problem om vad man inte ska göra. Men läget är prekärt uppe i Jämtland.

Anders Norlen som analyserar fotbollsekonomier på twitter konstaterar att ÖFK Elitfotboll är insolvent och borde likvideras. Enda anledningen att de klarar det egna kapitalet är att de skrivit upp värdet på spelartruppen, vilket vi alla vet är riskfyllt och det är inte alltid så lätt att sälja spelare från Superettan. Med 17 miljoner i skatteskulder, går det att fråga hur länge klubben kommer överleva. Nu är det visserligen anstånd på skulderna så de ska inte betalas in nu, men någon gång ska de betalas. Man vet att det är illa är revisorn inte rekommenderar ansvarsfrihet och skriver att aktiebolaget är insolvent.

För att komma ur situationen har ÖFK ökat med att öka sponsorintäkterna med 2 miljoner från 6 till 8 miljoner och publikintäkter på hela 10 miljoner. När ÖFK endast lockade 1600 på sin hemmapremiär så skulle de nog behöva snitta de dubbla för att kunna vara i närheten. 

Totalt har ÖFK en intäktsbudget på 40 miljoner kronor, det går ju bra om man likt ÖSK ändå har tidigare spelarförsäljningar som gett en kassa som gör att man kan chansa. Men här finns inga marginaler till chansningar.

Att göra de två klassiska satsningarna att öka marknadsbudgeten och höga publikintäkter finns det gott om exempel i fotbollshistorien, oftast misslyckas dessa och resulterar i ekonomiska kriser. VSK är fyllt av dessa exempel vilket ni kan läsa i VSK fotbolls ekonomiska historia Del 1 och Del 2. Faktum är att de flesta klubbar gått på dessa nitar, men när folk byts ut glöms erfarenheter bort. Men en supporter glömmer aldrig.

VSK har upplevt många kriser, det har gjort supportrarna härdade och misstänksamma. I slutändan har det alltid varit supportrarna som fått rädda upp situationen med att samla in pengar. Har man följt en klubb i flera decennium så lär sig medlemmarna känna igen när det håller på och spårar ur och kan dra i handbromsen, frågan är om de mekanismerna finns i ÖFK? ÖFK har bara upplevt en enda stor lång framgång och nu en enda lång kris, man har inte klarat av att dra av i handbromsen fullt ut utan har ett stort skuldberg som bara växer som ska åtgärdas av nya satsningar där uppskrivningar av baracker och spelartruppen ska rädda situationen.

Dock är det oerhört sällan det sker en konkurs inom elitfotbollen, anledningen är att skulderna är oftast i slut ändan hamnar hos lokala företag och kommuner som inte vill vara den som begär klubben i konkurs. Men skatteverket gör ingen skillnad och kommer sätta aktiebolaget i konkurs oavsett om de sparkar boll om inte inbetalningarna sker. Det är därför situationen är så prekär i ÖFK.

Om budgeten inte hålls kommer ÖFK tvingas till att agera i sommar, spelarförsäljning kan vara en del av lösningen men frågan är om det kommer räcka för att täcka det skuldberg som finns. Alternativet är att aktieägarna återigen skjuter in kapital. Förr eller senare är risken stor att sponsorer och medlemmar tröttnar. Frågan är om det inte hade varit bättre att sätta aktiebolaget i konkurs mellan säsongerna och starta om i division 1 utan detta skuldberg, då hade ett pengar från eventuella aktieägare kunnat gå in i en frisk förening. En förening som omsätter 10 miljoner plus har i princip alltid gått upp från Norrettan och det hade blivit ett skitår men man hade fått en ny start utan en ryggsäck. Nu finns dessutom risken att det kommer en konkurs under säsong och det skulle göra att de behöver starta om längst ned i seriesystemet.

Troligen kommer ÖFK överleva denna säsong men det är långt ifrån säkert, skulderna kommer inte försvinna och det är tveksamt om det egna kapitalet kommer vara positivt. Visst det går att skriva upp värdet på spelartruppen och barracker om och om igen men någon gång kommer bubblan spricka och fallet blir då hårt.

Återstår och se om resultatet imorgon kommer räknas med eller inte när tabellen ska summeras efter 30 omgångar.

//HL

Facebook Comments Box