ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Intervju med supporterpolisen David Godoy

Anno 1904 kontaktade David Godoy som är supporterpolis i Västerås och ställde några frågor kring hur polisen resonerar om torsdagens arrangemang där VSK Fotboll möter Syrianska FC.

Matchen mellan VSK och Syrianska har fått en medelhög risknivå, hur går en klassning till?

– Innan säsongen börjar så sätter sig polisen, fotbollsförbundet och lagen ned och pekar ut de matcher där det kan finnas förhöjd risk. Då tittar man på historien mellan klubbarna, AIK och Djurgården är ett exempel där det är högrisk. Det har tidigare förekommit bråk mellan VSK och Syrianska och det ligger till grund för att det finns en ökad risk.

Det är lika mycket publik som i division 1 som nu i Superettan på matcherna, förra året mötte VSK Syrianska tre gånger utan incidenter. Hur kommer det sig att det är en annan bedömning nu i Superettan?

– I och med att VSK har gått upp så ställs det högre krav på arrangemanget som kommer från Svenska fotbollsförbundet, det är TV-sänt och det kommer från sponsorer. På polisen krävs det nu att det finns Supporterpoliser och det har inte funnits på flera år i Västerås och har inte behövts då laget tyvärr tidigare spelade i division 1, nu kommer det regler som behöver följas. Det som har skett är att mot Brommapojkarna borta och hemma mot IK Brage skedde det bengalbränning och det är relativt ovanligt i Superettan och det ger en viss stämpel. Det är trots allt olagligt med bengalbränning som både vi och arrangören vill ha bort.

Hur många poliser är det som kommer imorgon?

– Det får jag inte kommentera men det är en förhållandevis liten insats. Vi hoppas och tror att klubben kan sköta sitt säkerhetsarrangemang med hjälp av sina ordningsvakter. Antalet vakter styrs av antalet åskådare som tros komma och riskläge. Det är första säsongen som vi gör detta och vi försöker få upp rutinerna.

Nu ser det ut att inte vara så många Syrianskasupportrar som dyker upp till matchen. När vi kollade med VSK var inga biljetter sålda på varken borta stå eller A-sektionen som är avsedd för sittande bortapublik. Går det att förändra kravbilden?

– Det kan dämpas ju närmare man kommer match. Men vi måste ta höjd för att det kan ske något, det är en dialog med arrangören. Det är svårt och förändra när det bara är en dag kvar.

Hur många högrisksupportrar har VSK?

– Det har inte funnits några bråkiga supportrar på länge i Västerås utan det har varit väldigt bra stämning på matcherna. Det som har skett är bengalbränning.

Har ni någon dialog med VSK:s supportergrupper?

– Vi har en dialog med några enskilda supportrar.

Tack för samtalet och om någon vill prata mer med David Godoy kommer han att finnas på ståplats imorgon.

Facebook Comments Box