ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Intervju med Örgryte IS Svenska fans redaktion

Då var turen kommen till Örgryte IS Svenska Fans redaktion och Filip Persson att bli intervjuad av oss om kommande säsong och lite annat smått och gott

Om ni inte haft er svacka förra året i mitten av säsongen är det mycket möjligt att ni kunnat vara topp 3. Är ni nöjda med fjolårssäsongen eller grämer ni över att ha missat ett allsvenskt kval?

– Självklart känns det, med facit i hand, lite extra surt att det inte blev någon extra poäng under sommaren. Samtidigt får man också se till i vilket läge laget klev in i säsongen. 2017 var ÖIS ett förlängningsmål i kvalet mot Mjällby från att flyttas ner till division 1, och på tränarsidan kändes det allt annat än stabilt under stora delar av det året. Men med Thomas Askebrand som ny tränare väcktes förhoppningar och nyförvärven imponerade stort redan under försäsongen. Det var nog ingen som trots det kunde kräva en topp tre-placering, men visst kunde det ha slutat ännu bättre. Överlag är dock känslan att många känner positivitet kring ÖIS igen – och det är nästan viktigare än sportsliga resultat.  

Jag vet inte om ni vet det men ÖIS var i kontakt med flera spelare i VSK som hade utgående kontrakt och VSK flörtade hej vilt med både Engström och Montiel som tidigare spelat i VSK. Hur viktiga var Montiel/Engström förra året för er?


– Jag noterade VSK:s utspel kring Engström och Montiel och kan väl kort konstatera att det inte var särskilt snyggt gjort. Ska vi se till spelarna så var de ÖIS kanske absolut viktigaste spelare 2018. Diego Montiels poängskörd talar mycket för sig själv, och när han var borta skadad under sommaren blev tappet av hans kreativitet kännbart. Detsamma gäller David Engström: Försvaret kändes inte lika tryggt när han var borta med en huvudskada på hösten. Så båda två var sannerligen lyckade värvningar, till stor del också tack vare att de visat passion för ÖIS.


Om vi tittar lite på årets säsong, vad är det ÖIS behöver förbättra i sitt spel?

– Nu när Diego Montiel lämnat för spel i Belgien handlar det än mer om att hela laget ska producera, i stället för att det offensiva spelet ska vara beroende av en enskild spelare. Bredden i anfallet har blivit betydligt större i år och konkurrenssituationen där kan förhoppningsvis bidra till en större jämnhet under säsongens gång.

Vilka förväntningar har ni på säsongen och vilken tabellplacering är det rimligt att förvänta sig av Örgryte IS 2019?

– Om man jämför med Superettan 2018 känns årets serie, utan att alla lag värvat färdigt, svagare på pappret. Samtidigt har ÖIS förstärkt med flera intressanta namn, och behållit stommen från 2018. Med det i åtanke borde topp tre vara målet – ett mål som inte heller är orealistiskt om allt stämmer. 

Vilken spelare i Örgryte är det som kommer bli snackisen i Superettan 2019?

– Flera mer ”okända” spelare har potential att överraska men snackisen kommer självklart att vara Aílton Almeida. Han bjöd på magiska finter och mål senast han spelade i ÖIS (2004-2006) och har sedan dess bland annat snurrfintat bort Real Madrid-försvarare i Champions League. Det faktum att han är tillbaka är inte bara väldigt stort för alla ÖIS:are, utan också för svensk fotboll.

Hur mycket koll har ni på Västerås SK och vad tror ni om våra chanser att lyckas i Superettan?

– Ingen superkoll på laget ännu, ska erkännas, men en spelare som Emil Skogh ska såklart bli spännande att se i en ny miljö. Han hade sina stunder i ÖIS-tröjan men lyckades dessvärre inte helt. Rent allmänt ska det dock bli kul att få upp Västerås till Superettan bara på grund av publikstödet. Engagemanget kring VSK och publiksiffrorna är betydligt bättre än många andra lag i den här serien, vilket är minst lika viktigt som spelet i mina ögon. Att ni ska ta en mittenplacering och etablera er i serien känns absolut inte omöjligt. 

Facebook Comments Box