ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

INTERVJU: Lagkapten Ilir Berisha – Med rätt mentalitet vinner vi serien

Premiärnerverna sitter nu utanpå kroppen hos de flesta supportrar till VSK Fotboll. Förväntningarna är aldrig så stora som så här dagarna före premiären men det är heller aldrig så ovisst hur allt ska gå och hur det hela slutar om sju månader.

För att lugna ned oss lite och försöka få tankarna på något annat tog vi och ringde upp VSK Fotbolls lagkapten och backklippa Ilir Berisha för att ta pulsen på honom så här med 30+ timmar innan domaren blåser igång årets säsong i Skellefteå.

Ilir, hur känns det så här några dagar innan premiären?

– Det ska bli väldigt bra att komma igång igen. Vi har alla slitit hår under den långa svenska försäsongen så det är otroligt skönt att vi snart är igång igen, säger Ilir.

– Det är en speciell känsla med en premiär under de här förutsättningarna som finns i Sverige. Man längtar och längtar, laddar och laddar, spelar försäsongsmatcher och försöker förbereda sig och putsa och putsa på detaljerna. När det väl sätter igång så är det något alldeles extra för en fotbollsspelare.

VSK Fotboll ha spelat ett gäng försäsongsmatcher för att hitta formen. Resultaten har väl varit blandade kan man säga.

– Jag tycker vi gjort en bra försäsong där vi visat att vi kan spela jämt med Superettan lag och till och med mot allsvenskt motstånd. Så mycket mer kan man inte begära på den här nivån. Överlag har vi gjort bra prestationer mot de lag vi mött, tycker Ilir.

– I matchen mot först Sandviken och nu sist Åtvidaberg känns det som vi får pusselbitarna att falla på plats och vi spelar bra ihop. Vi har fått ihop defensiven och släpper inte in några mål, det är ett bra betyg till laget som jobbar hårt i det defensiva. Vi har också gjort mål framåt, även om det bara blev ett i varje match. Men vi skapar många chanser och jobbar vi bara lite till med det offensiva så kommer det komma fler mål, säger Ilir.

Försäsongen är ju inte bara matcher utan massa träning och förberedelser, inte minst när man har en ny tränare som ska få in sitt sätt att tänka fotboll i truppen.

– Ja, så är det. Varje tränare har sitt sätt att spela fotboll. Men jag tycker vi fått ihop det bra överlag. Tor-Arne vill spela en modern fotboll med en stark defensiv i grunden och sen ha laget väl samlat över hela planen. Då kan laget jobba ihop i defensiven men även i offensiven. Det är lite nytt sätt för många spelare men vi har nästan fått till det helt nu. Lite mer gnugg så sitter spelsystemet hos oss alla, säger Ilir.

– Sen har försäsongen i övrigt varit ganska bra. Det har varit mycket skador i truppen så på så sätt har det varit lite tufft. Men nu har vi fått tillbaka alla skadade utom Filip, men han är på gång. Igår fick vi också tillbaka Rinor Nushi i truppen, det är jättekul. Vi kommer ha ett slagkraftigt lag till premiären och senare i serien, konstaterar Ilir.

– Jag skulle också vilja tillägga att förutom att vi har en bra trupp så har vi jobbat på vår mentalitet som lag. Det är minst lika viktigt för att kunna vinna serien som vi spelare, supportrarna och klubben vill göra. Ska vi lyckas måste vi verkligen vilja vinna varje match. I matcherna måste vi vilja vinna bollen, vilja ta löpningarna och så vidare. Det är viktigt att vi gör det tillsammans. Tillsammans med Tor-Arne har vi jobbat mycket med det här. Vi har tränat att tänka som ett Superettan lag, säger Ilir.

Något du saknar på försäsongen?

– hahaha, ja, ett träningsläger hade inte suttit fel, men jag förstår att klubben prioriterar spelare i detta läge. Vi tar det nästa år istället, säger Ilir och skrattar.

Premiärmatcher är alltid speciella, det är mycket som står på spel och bortamatcher mot nyuppflyttade lag som Skellefteå FF bjuder på en alldeles särskild utmaning.

– Ja, så är det. Jag vet av erfarenhet att nykomlingar gärna vill vinna sina inledande matcher och de har inget att förlora när de möter lag som oss. Det kommer att bli tufft, så klart. Vi kan bara möta det med vår mentalitet. För oss är det en vanlig match men vi måste vilja vinna ännu mer än de vill, då kommer vi att vinna, säger Ilir.

Du har ju spelat med ÖSK och Gefle IF både i Superettan och Allsvenskan, vad skulle du säga att det är för skillnad på låt säga Gefle och det VSK du spelar i idag?

– Jag skulle säga att uthålligheten är lite bättre högre upp, inte mycket men lite. Samma sak med bolltempot. Men som jag sagt, vi försöker träna på att vara ett Superettanlag, det är så vi ska förbereda oss så att vi kan gå upp och sen vara kvar i SE. Jag tycker vi är på god väg, vi har visat i träningsmatcherna att vi kan hänga med, säger Ilir.

– I VSK finns ju inte riktigt samma förutsättningar som högre upp i systemet. Många av spelarna jobbar på dagarna och det påverkar lite grann tror jag. Men vi är starka och vi är på många sätt redan nu ett Superettanlag, nu ska vi bara visa det också.

Hur kom det sig att du blev lagkapten?

– Ja, det vet jag inte riktigt. Beslutet var hela teamets. Det finns bra ledare i laget som Calle Svensson och Boris Ljevar. Men någon måste leda laget och till slut jag fick förtroendet. Det är en ära och väldigt kul. Jag ska göra mitt allra bästa för att förvalta förtroendet jag fått, säger Ilir.

Avslutningsvis, hur känner du att det gått för dig själv som spelare sen du kom till VSK förra sommaren?

– Det var lite tufft för mig när jag kom till VSK. Jag hade inte spelat fotboll på över två månader, så det tog ett tag innan jag kom in i det igen. Men när jag väl fått upp ångan så har det gått bra tycker jag. Det är ett skönt gäng med killar som spelar i VSK så jag trivs bra med allt. Jag har haft tur som klarat mig från skador så jag tycker jag är väl förberedd för årets äventyr och jag vill avsluta med att säga att jag är superpeppad och heltaggad för lördagens match i Skellefteå, säger Ilir avslutningsvis.

ANNO 1904 önskar Ilir Berisha och hela laget lycka till i lördagens match

Facebook Comments Box