ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Syrianska FC

Att åka på att skriva årets första ”inför-artikel” när VSK ska möta Syrianska FC, är närmast att beteckna som en straffkommendering. I den här första artikeln måste man ju om man är seriös beskriva vilka förändringar som har gjorts i laget sen senast.

Varje gång är det ett mindre helvete att reda ut den aldrig sinade ström av spelare och tränare som kommer och går i Syrianska i varje transferfönster.

Faktum är att det tar timmar för en stackars skribent att reda ut alla spelarna, vilka de är, vart de kommer ifrån och vad de eventuellt kan tänkas bidra med i SFC. Historien har dessutom lärt en att i nästa transferfönster försvinner 90% av de som man nu tvingas skriva om som ”spännande nyförvärv”.

Eftersom det här skrivs före bandyfinalerna och man har viktigare saker för sig än att rabbla okända spelare från bakgårdarna i de europeiska fotbollsligorna, så effektiviserar vi det idag. Jag klipper in skärmdumpar så får ni läsa själva. Sen kommenterar jag de viktiga förvärven och de viktiga som de tappat, okej?

Innan vi börjar måste jag dra några siffror också. Bilderna är från Fotbollstransfer och de har statistik från januari 2010. På de här 9 åren finns det 330 rader i systemet för SFC som då betyder att någon kommit, gått eller lånats in/ut. Det är 37 aktiviteter per år i snitt. Som jämförelse har VSK 26, eller 70% av SFC:s transferaktivitet.

Några som lämnat

Seth Hellberg: har dragit till IK Brage. SFC gjorde nog vad de kunde för att behålla honom då han var lagets bästa spelare i fjol. Om har får bättre skolning i den offensiva mittfältarens ansvarsområden (förutom att driva bollen framåt) har han fortsatt stor potential. Han har ännu inte kommit in i Brages spel och har inte fått till det riktigt i de cupmatcher han spelat.

Mattias Mete: trodde nog de flesta skulle få vara kvar i SFC när han nu rehabbat klart från sin korsbandsskada. Men sen plötsligt meddelade klubben på sitt karaktäristiskt osentimentala sätt att man kommit överens med Mattias att han ska lämna klubben. Man kan verkligen inte anklaga SFC för att vara sentimentala. Mattias har SFC som moderklubb och har en lång historia i föreningen. Att han håller på nivån har han bevisat många gånger tidigare men det räckte tydligen inte. I februari i år var det bye bye, han har ingen ny klubb klar.

Några som kommit

Andrew Stadler: amerikanen som spelat hela sin karriär i Sverige är en av Metes ersättare. Han kommer närmast från Dalkurd där hans 30+ matcher i SE/AS senaste säsongerna resulterat i två mål.

Giovanni Hiwat: en annan anfallare från Nederländerna som nu ansluter från förstaligalaget PEC Zwolle. Han har inte spelat en sekund där under årets säsong. Giovanni har dock gedigen erfarenhet från andraligan i Nederländerna. Vi säger att han är en ”spännande” värvning.

Smajl Suljevic: har också anslutit från Dalkurd där han blev mest känd för att ha skallat Bajens Imad Khalili utanför planen i en match förra året. Han är allmänt känd som lite av en fotbollens ”bad boy” då han fick lämna GIF Sundsvall för en incident där det inte närmare har framkommit vad som hänt. Smalj är mittfältare med klar kapacitet på SE-nivån. Ersättare för flyktade Hellberg.

Ammar Ahmed: ännu en från Dalkurd och tillika mittfältare som anslutit. Spelade totalt 20 matcher i Allsvenskan i fjol och har lång erfarenhet av spel i Superettan via ÖFK och Åtvidaberg FF. Ammar är speluppläggaren som ska fördela bollar till de offensiva spelarna.

Martin Falkeborn: anslutit från IK Frej för att lösa ett problem som SFC brottades med större delen av förra säsongen, sin vänsterbacksposition. Vi får väl se om Martin är lösningen. Han spelade 24 matcher hos Frej förra året och har SE-rutin från flera klubbar.

Abdel Diarra: mittback med förflutet i Syrianska. Återvänder nu från Belgiska klubben Beerschot i andraligan, som också är hem till Diego Montiel just nu. Abdel är från Elfenbenskusten och har gjort sin Europaturné i diverse klubbar.

Lumala Abdu: den Ugandiska offensiva spelaren som nu lånas in från Kalmar FF fram till sista juli. Lumala har spelat de sista åren i en rad SE-klubbar men tillhört Kalmar. Han figurerar också i matchfixningssammanhang och är också under polisutredning som offer för människohandel då det verkar vara samma person som varit i Sverige som 16-åring med då under annat namn. Du kan läsa mer här och här

Steeven Ribéry: är bror till den mer kända Frank Ribéry i Bayern München. Frågan är om detta är en plojvärvning eller om man tror att Steeven kan bidra med något. Han i vart fall spelat i Bayern München II, vad nu det kan innebära kvalitetsmässigt. Vi får avvakta och se.

Mauricio Albornoz: värvades igår lördag och kommer närmast från Sirius där han spelade 8 matcher förra året. Han har många år i Superettan, inte minst med BP där han spelat ett antal år. Han står listad som mittfältare men där har SFC fullt. Mauricio är med största sannolikhet tänkt som mittback där man bara har två stycken och var tvungna att värva.

Pust – ja det finns flera som anlänt som ni kan se, men nu orkar jag inte skriva något mer om det här.

Syrianska är en förening som inte gärna meddelar sig med omvärlden vad som händer i klubben eller runt sina spelare. I år har det dock varit exceptionellt. Inte en enda av lagets träningsmatcher har annonserats i klubbens sociala kanaler. Om man läser på dem kan man tro att klubben bara sysslar med spelarrotation, när man meddelar sig om vilka som anlänt och vilka som lämnat.

Trots att klubben spelat nio träningsmatcher finns inget att läsa. Den information som läckt ut har kommit från motståndarlagen som rapporterar lite om startelvor osv. Normalt sett kan Syrianskas forum på Svenska Fans vara en källa till viss information, men det har varit nedstängt i en månad utan någon förklaring. När vi frågat redaktionen på Svenska Fans har de ingen förklaring till det.

Vi har också frågat våra källor med insyn varför klubben beter sig på det här konstiga sättet. Vi har fått till svar att man sannolikt inte vill kommunicera sin usla försäsong som innebär sju förluster och två oavgjorda. Man vill helt enkelt inte publicera förlusterna och tvingas stå för sitt risiga spel vad det verkar, oklart varför.

Som ni sett så är det bra klass på spelarna som kommit in i klubben, men nya tränaren Hatami har inte lyckats få ihop ett lag av dem, än så länge. Man har förlorat mot bra såväl som dåligt motstånd, i form av bokstavligen hoprafsade spelare (Toplevel FC).

En orsak till det dassiga spelet är nog att man saknat anfallaren Ranegie som brutit tån och inte spelat på hela vintern. För er som brutit eller haft en spricka i en tå vet vilka smärtor som är involverade, även när man bara ska promenera. Att träna elitfotboll är inte att tänka på, vi får se när Ragge är på planen igen, det kan nog ta ett tag.

Ragge behövs, på lagets nio matcher har man bara gjort 6 mål och släppt in 27, om vi har räknat rätt. Det är tre insläppta per match och bara 2/3 mål i snitt framåt. Det är inget vidare facit.

Även rävar som Genc, Demir, Ilic och Rajalakso har spelat sparsamt så laget har ofta varit ungt och relativ orutinerat och saknat spets. Tränare Hatami erkänner också utan omsvep att man ligger efter i lagbygget. Han anger orsaken till att spelare som anlänt inte varit i tillräckligt fysiskt skick för att spela matcher. Man har varit tvungna att satsa på grundträning för att bygga upp spelare.

I senaste matchen mot ÖIS var nog många tänkta startspelare med på planen. Vi vet att Diarra spelade då han blev utvisad i 11:e minuten. Vi vet också att Suljevic spelade då han kapade en ÖIS-spelare så att han fick utgå skadad.

Dagens match

Vad kan VSK förvänta sig att möta för lag, vilken taktik och så vidare? Det enkla svaret är nog att vi inte har den blekaste aning. Vi vet inte hur Hatami organiserar laget eller hur man ens spelar sin fotboll. En indikation från senaste matchen är att man kör hårt. Att bli utvisad i en träningsmatch efter 11 minuter hör ju inte till vanligheterna. VSK-spelarna är härmed varnade.

Vi tror att SFC kommer ställa upp med 4-4-2 eller 4-5-1. Det är väl de formationerna man har en trupp för att behärska. I träningsmatchen mot Degerfors IF för några veckor sedan körde man 4-5-1 med Stadler på ensam topp.

Hur startelvan kommer se ut är lika oklart det men vi kan ju alltid gissa. Det får bli den elva vi skulle ställt upp med om vi varit tränare i SFC.

Garaca

Demir – Olafsson – Diarra – Falkeborn

Hiwat – Suljevic – Success – Ahmed – Rajalakso

Stadler

Man kan också tänka sig att Rajalakso/Hiwat tar ett steg framåt och bildar anfallspar med Stadler. Vi får se hur rätt vi har i vår föreslagna 11:a.

För lagen gäller nu att spelarna visar framfötterna för tränarna vem som ska starta i premiären nästa helg. Vi lär få se två lag som kör hårt, inget finjoggande som det kanske var mer av i vissa andra av de tidiga träningsmatcherna på säsongen.

Som alltid gäller stallordern, SFC ska besegras till varje pris, allra helst med stora siffror.

Vamos VSK

Facebook Comments Box