ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – IK Brage

I morgon stundar IK Brage i Svenska Cupen för VSK Fotboll. Ända sen vi fick reda på datumet för matchen har det känts som en oangelägenhet som vi kunnat hoppa över då det stundar en seriefinal mot Carlstad United på söndag. Men de senaste dagarna har vi ändå taggat till och fått upp lite energi för den här matchen. Den har trots allt en hel del intressant att erbjuda så vi tänkte gå igenom förutsättningarna så vi alla vet vad vi har framför oss imorgon kl 18.30 på Parken.

Vi börjar med att säga att VSK har en väldigt bred trupp som man bevisade i träningsmatchen mot Tvååkers IF, i princip två kompletta elvor som kan stå på egna ben, om uttrycket tillåts. Det innebär att Bragematchen som kommer mitt emellan våra seriematchen i praktiken inte kommer ha så stor påverkan på förberedelserna för söndagens match.

Sen har VSK stora fördelar av spelschemat gentemot Brage. Man har haft fyra dagars vila inför denna match medans Brage bara har haft två, visserligen har VSK en viktig match mot Carlstad på söndag men IK Brage har också seriematch då och bara några poäng från en allsvensk kvalplats. Det gäller för båda lagen, det här är en match där inte många spelare i startelvan kommer spela utan laget med den bredaste truppen vinner den här matchen.

Vi är helt säkra på att VSK har den bredaste truppen och därför bör vinna. VSK är och ska vara favoriter i den här matchen.

För VSKs del har vi som sagt en hel bänkelva att sätta in på plan. Den enda funderingen som finns är vem som ska spela vänsterback. Vi tror att en startelva kan se ut så här mot Brage – Danne – Custovic, Benker, Blommé, Persson – Rödlund, Moggia, Getachew – Span, Smajic, Nushi. Den skiljer sig lite mot andraelvan som spelade mot Tvååker då Koyar inte finns med från start utan Rödlund har tagit Hinkens plats på mitten som flyttat ut till höger. I den här uppställningen har VSK möjligheten att byta av Persson i paus mot Esso och ändå ha en kompetent elva rakt igenom matchen och sedan ge några A-lagsspelare 20-30 minuter för att stärka upp där det eventuellt behövs. Några U19-spelare för VSK lär vi inte se i den här matchen, vilket är ett gott betyg åt truppens bredd.

För Brage finns det rejäla utmaningar, laget har stora skadeproblem med fyra tunga spelare på skadelistan, lagkaptenen Robin Sellin, Simon Stenberg, Erik Nilsson och Samuel Azis. Det finns bara fem spelare i deras A-trupp som i senaste matchen endast fick ett inhopp eller ingen speltid alls, målvakten Oliver Bergman som hämtades inför denna säsong, mittbacken Carlos Garcia som var given i backlinjen förra året, yttern Joseph Ceesay som under våren inte tog plats i IK Frej, unge vänstermittfältaren Victor Bergh som endast fått några inhopp i seniorfotboll, André Kemp som är en 19 årig central mittfältare som i våras spelade i Kristianstad. Dessa lär starta mot VSK men är inga spelare som skrämmer. Carlos Garcia är en kompetent spelare men med resten känns det som VSK har minst lika bra eller bättre spelare.

Frågan är hur Brage gör sen, det fattas mer än en halv startelva. Det är mycket möjligt att Brage fyller upp laget med U19 spelare, men då kommer VSK garanterat att vinna. Så även om det är ett möjligt scenario tror vi nog Brage försöker få till en mer slagkraftig uppställning utan att riskera för mycket till söndagens match.

Brage kör i år med en 4-2-3-1 uppställning, med ovan nämnda spelare saknas det anfallare, två i mittfältet och tre i backlinjen. Med tre byten skulle ytterligare tre positioner kunna fyllas upp med folk från startelvan. Vi misstänker att Christian Kouakou kommer starta. Han har bara startat en match i IK Brage och klarar säkert av flera matcher så här tidigt på hösten, men han kommer säkert bytas ut under matchen. Med tanke på det kompetenta anfallet VSK kommer ställa upp med kommer nog en av deras ordinarie mittbackar starta och förmodligen få köra hela matchen, kanske också att de sätter in en ordinarie ytterback mot Nushi som annars kommer ha lekstuga. Då har Brage ett planerat byte kvar och använda och då tror vi att de kommer prioritera mittfältet. Med det här resonemanget skulle ändå leda till att två positioner i startelvan skulle utgöras av A-spelare som måste spela hela matchen igen eller U19-spelare.

Vi har svårt och tro att Brage med två dagar till en viktig seriematch kommer slänga in så många startspelare från matchen mot Gefle. Det kanske blir 2-3 A-spelare som startar, Kouakou är högst troligt men det innebär också att laget kommer utgöras av 4-5 U19-spelare.

Med dessa förutsättningar är i våra ögon VSK favoriter att vinna den här matchen. Och även om tränare Saarenpää drabbas av psykos och slänger in hela startelvan från avspark har VSK ändå en bra chans att matcha deras uppställning då Bragespelarna i bakhuvudet vet vad som gäller, ta det lugnt och se till att vara hel och ren till söndag. Sånt behöver inte VSK fundera över utan det är bara att köra på. Det här ska VSK ta hem och dessutom ger flera spelbolag 4 gånger pengarna för seger – så se till att dryga ut hushållskassan inför hösten.

Facebook Comments Box