ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Sandviken IF – VSK Fotboll

Temperaturen stiger i den grönvita supporterskaran, snart SM-Finaler och efter det en hett efterlängtad fotbollspremiär i Superettan.

Det känns i kroppen att det börjar närma sig fotbollspremiär. Vi på Anno-redaktionen märker också av det, läsesiffrorna skjuter i höjden.

Fotbollskrigarna träningsmatchar idag vidare i sina förberedelser med att möta Sandvikens IF på bortaplan. Som brukligt slänger vi ihop en liten genomgång så ni läsare har koll på vad som står på andra sidan.

När det då gäller Pelle Olssons SIF kan man väl säga att den här typen av genomgångar är rätt enkla och kan sammanfattas med – det ser ut som det gjorde sist och Pelle nöter på med samma spelare och med samma spelsätt.

Inget nytt med andra ord.

Det är förstås inte helt sant, men mycket är sig likt i det SIF som VSK mötte förra året. Vad gäller spelare är det några enstaka truppspelare som lämnat. René Makondele fick inte förlängt och har väl därmed fallit för åldersstrecket. Den enda mer betydande förlusten var Rafael York som har blivit ivägskeppad till Kalmar FF för allsvenskt äventyr.

Pelle bygger som sagt långsamt och förstärker laget bit för bit. Han har tydligen ansett att han måste förstärka anfallsbesättningen, för han har plockat in Leo Englund från degraderade Skellefteå FF. Leo känner väl de flesta till. Han var SFF:s bästa spelare ifjol och har på meritlistan spel med GIF Sundsvall i SE och AS säsongerna 2014-15.

Till det har också en stor talang Moonga Simba anslutit från Karlbergs BK. Moonga fick sitt genombrott för den större publiken i fjol då KBK mötte Dalkurd i Svenska cupen och Moonga hade, enligt samstämmiga rapporter, stor show trots det allsvenska motståndet. KBK:s tränare, Västeråssonen Kalle Karlsson tipsade VSK om Simba, men där gjordes väl bedömningen att han inte skulle hålla för Superettan.

Utöver detta har några truppspelare anslutit för att göra tjänst i Pelles fotbollsmaskineri. Nämnas kan väl Samuel Gussman som anslutit från ärkerivalen Gefle IF. Försvararen Samuel fick spela hälften av matcherna i fjolårets SE-serie.

Det mesta är sig likt med andra ord

Sandviken har träningsmatchat mot varierat motstånd. Några resultat kan nämnas

Man inledde försäsongsspelet med 0-0 borta mot Degerfors. Inte helt otippat gjorde laget en stark försvarsinsats enligt rapporterna. Efter det förlorade man mot seriekollegan Sollentuna också det på bortaplan. SIF har också förlorat mot UFC hemma på Jernvallen.

Vinster har det blivit mot Hudiksvall och mot Dalkurd. Mot DFF ägde man matchen och vann med 3-1. Solitt försvarsspel stod återigen på agendan för dagen, parat med mål från de de nya anfallarna Englund och Simba. Pelle måste ha varit nöjd.

Mot VSK kommer SIF att spela… trumvirvel… 4-4-2 – på känt Pelle-manér. Vi ska dock vara ärliga och säga att man faktiskt testat lite olika kombinationer under våren, men nu när det gäller är man tillbaka i det trygga.

I dagens match kommer man sakna monstret i mitten, dvs den 1.90 cm långe och bitige mittbacken Olof Mård. Våra anfallare kommer inte att sakna kroppskontakten de haft med honom i tidigare matcher. SIF saknar också ytterbacken Jimmy Hansson, en rutinerad pjäs vars frånfälle också kommer göra livet lättare för vår anfallsbesättning.

Målsättningen för SIF i år är att vara ett topplag. Få tror nog att man kommer misslyckas med den ambitionen. Om man går upp som man så klart gärna vill är väl mer oklart. Konkurrensen är hårdare i år om seriesegern, jämfört med ifjol.

Nåväl, det ska bli kul att se hur VSK Anno 2019 tar sig an sina tidigare seriekonkurrenter. Håll ett extra öga på Moonga Simba, han lär spela och kan bjuda på riktigt fotbollsgodis om han får till det.

Facebook Comments Box