Det har nog inte undgått någon fotbollsintresserad att Kingsley Sarfo för en vecka sedan dömdes för två fall av våldtäkt mot barn. Domen blev 2 år och 8 månaders fängelse plus utvisning i 10 år. Ett vedervärdigt brott. I historien finns också hur IK Sirius agerat utifrån att man hade viss information om Sarfos förehavanden innan han såldes till Malmö FF. Vi har inget intresse att diskutera huruvida MFF ska stämma Sirius för att man visste men inte sa något om Sarfos agerande när han såldes. MFF har ju haft en betydande ekonomisk förlust av att det har blivit som det blivit. Men som sagt, det är helt ointressant.
Den intressanta frågan är istället – hade övergreppen kunnat stoppats innan de skedde? Fanns det någonting som någon kunnat göra som hade information för att se till att det inte blev som det blev? Svaret på den frågan är mycket sannolikt ja.
Tidslinjen är följande: I juli 2016 fick klubben ett mejl från en orolig mamma i Uppsala vars minderåriga dotter Sarfo kontaktat. Två månader senare våldtog Sarfo en annan flicka i Uppsala, hon hade just fyllt 14.
Ove Sjöblom, ordförande i IK Sirius då som nu, tillbakavisar all kritik i en tidningsartikel 14/6 i UNT mot att klubben inte skött sig i den här affären. Han menar att man inte kunde veta vad som skulle hända och att klubbens företrädare pratat med Sarfo som en respons på mammans mejl. Sarfo hade tydligen lovat att kontakten skulle upphöra med flickan.
Så klart kan klubben inte veta vad Sarfo eller någon annan spelare gör på sin fritid två månader fram i tiden. Men det är ingen ursäkt för att inte agera mer kraftfullt på den information man fick av mamman. Ove Sjöblom är jurist sedan många år tillbaka. Han kanske inte är expert på sexualbrott mot barn men han är som alla jurister bekant med att det finns lagstiftning som särskilt utformats för att skydda barn som hamnar i situationer där vuxna män på olika sätt försöker utnyttja dem (den så kallade groominglagstiftningen från 2009). Vidare är Sjöblom fullt medveten om att det finns en plikt för varje individ i Sverige att anmäla till socialtjänsten om blotta misstanken finns att ett barn kan vara i en situation där man far illa eller kan ta skada. Han är väldigt medveten om detta. Förutom detta har IK Sirius ett arbetsgivaransvar att deras anställda sköter sig och inte drar klubben i smutsen.
Så låt oss bena i detta. Vi kan konstatera att klubben med Sjöblom i spetsen i juli 2016 visste att en av deras spelare hade utfört handlingar mot minderåriga som potentiellt skulle kunna vara till skada för dem. Handlingarna som sådan skulle mycket väl kunna vara brottsliga utifrån den information man hade eftersom det inte är tillåtet att kontakta barn som vuxen med uppsåt att förleda dem till sexuella handlingar längre fram. Blotta misstanken borde naturligtvis lett fram till en polisanmälan, där polisen fått utreda Sarfos intentioner med kontakten med barnet/barnen. Ingen vill ju ha en pedofil anställd så att polisanmäla på blotta misstanken hade varit både det naturliga och rimliga i denna situation.
Hade dessutom klubben följt gällande lagstiftning så hade man gjort en så kallad orosanmälan till socialtjänsten utifrån det mamman berättade. Visa oss den människa som inte blir orolig för vad som kan hända när man får information om att en vuxen man tar kontakt med okända prepubertala flickor på nätet. En en orosanmälan runt flickans väl och ve är given i ett sådant läge – det vet jurist Sjöblom mycket väl. Att man som man nu gjorde pratade med Sarfo och informerade honom att man inte får ha sex med flickor under 15 år är ju rent ut sagt patetiskt och höjden av flathet. Förutom ett givet moraliskt brott så lär Sarfos beteende strida mot föreningens värdegrund. Istället för att agera säger man att det är ett okej beteende så länge flickorna är 15 år eller äldre – hur tänkte man här? Är man helt empatilösa i Sirius ledning – vill man att deras spelare jagar tonårsflickor på nätet?
Sjöblom säger vidare i artikeln i UNT att man som klubb inte kan veta vad spelare gör på sin fritid och att man inte kan lastas för det. Det är i en teknisk mening korrekt men i praktiken är det vare sig så Sirius eller någon annan klubb agerar när det kommer fram att en spelare bryter mot föreningens värdegrund (vi utgår från att det inte är okej enligt Sirius värdegrund att vuxna spelare kontaktar minderåriga okända flickor). Brott mot klubbens värdegrund gjorde Josh Wicks arbetslös på någon dag när han ertappats med att ta kokain. Varför var inte Sarfos beteende ett brott mot klubbens värdegrund och varför fick de inga andra konsekvenser än ett meningslöst samtal med spelaren?
Det är i allra högsta grad troligt att om klubben följt svensk lagstiftning, sin egen värdegrund och applicerat bara ett uns av sunt förnuft i den här situationen så hade Sarfo inte våldtagit en flicka några månader senare. Alla förstår att om en polisanmälan och en orosanmälan hade kommit till stånd hade responsen blivit omedelbar, det är sådana ärenden som av naturliga skäl prioriteras av våra myndigheter. Hade dessutom klubben agerat med samma brio som man visade i Josh Wicks-affären hade Sarfo mycket väl fattat att det här inte är okej på något sätt. Han hade väldigt mycket haft ögonen på sig. Den här typen av brott kan bara fortgå i det dolda – nu hade klubben information. Nu fick Sarfo möjlighet att fortsätta mer än i ett år att begå övergrepp på unga flickor.
Sarfo kanske hade varit så korkad att han begått handlingarna ändå, vem vet, men Sirius hade i vart fall kunnat säga att man gjort vad man kunna för att skydda barnen utifrån det man kände till och man hade också rakryggat kunnat säga till sina supportrar, sponsor och spelare att i vår klubb följer man värdegrunden och beter sig utifrån den annars har man inte här att göra.
Nu har klubben sina blodspengar istället. Alla förstår att man agerade så här för att inte äventyra affären med MFF. Klubbens flathet mot Sarfo möjliggjorde hans beteende. Gjorde det möjligt för honom att i det dolda gå vidare utan att någon visste och senare våldta de två flickorna. Klubben valde helt enkelt pengarna istället för att följa lagen och sin egen värdegrund.
Kvar finns nu två minderåriga flickor som blivit våldtagna. De som har erfarenhet av att jobba med sexualbrottsoffer vet hur övergreppen skär sig in i själen och formar en för många år framåt, kanske för all framtid. IK Sirius ledning har en stor skuld i att det kunde hända.
Nu hoppas vi Malmö FF stämmer IK Sirius för det som skett. Vi bryr oss som sagt inte om den processen men vi hoppas MFF vinner lite av Sirius blodspengar. Pengar som vi sedan hoppas de skänker till de två flickor som är de verkliga offren i den här affären och vars liv aldrig kommer bli som andra tonårsflickors.
IK Sirius ledning – skäms på er – ni är en skamfläck i fotbollssverige – ni svek flickorna när de som mest behövde er och ert vuxna ansvar för situationen – ni hade informationen – men ni valde pengarna framför att göra det rätta. Hoppas ni kan leva med ert agerande – oskyldiga barn tvingas nu bära ärren på och i sina kroppar för att ni beteende er helt ryggradslöst. Ni är verkligen en skam!
DU HAR VÄL INTE MISSAT
VSK krossade Rynninge – på lördag tar vi klivet upp till division 1
Maktmissbruket når nya gränser hos Västeråspolisen
Seger i seriefinalen inför rekordpublik