ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hur svårt motstånd har lagen haft?

Fd Syrianska FC tränaren Eddie Demir sa inför förra omgången att VSK hade haft lätt motstånd i inledningen av serien, så vi har bestämt oss för att gräva lite djupare i detta och se om det stämmer. De två verktyg vi kommer använda oss av är dels att visuellt titta på vilken placering motståndarna har samt köra en viktat beräkning för att räkna ut svårigheten på motstånden.

Motståndarnas tabellplacering

Tabellen ovan utläses som att de kolumner som ett lag mött har en associerad färg där grönt=vinst, gult=oavgjort och rött=förlust, tex har VSK kolumn 4,7,11,14 och 16 ifyllt, det betyder att de lagen som VSK mött Akropolis (4 plats), Arameisk-Syrianska (7 plats), Syrianska (11 plats och Skellefteå (16 plats). Om vi studerar tabell 1 så noterar vi att VSK har mött tre bottenlag och två lag på den övre halvan och har haft snarlikt motstånd som Carlstad United. Det tycks finnas en viss sanning i att VSK har mött lite lättare motstånd då de flesta ligger längre ner i tabellen. Intressant nog så har Syrianska FC haft det tuffaste motståndet, de har bara mött lag som just nu ligger på den övre halvan men om de ska vara ett topplag så räcker det inte att ha plockat fem poäng på fem matcher.Det finns en brist i tabellen ovan och det är att den inte tar hänsyn till att lag tar poäng av motståndarna, vilket gör att ett lag som vinner mycket ser ut att ha lite lättare motstånd. Därför behöver man kompensera för detta vilket vi gör i nästa tabell.

Motståndarnas poäng

För att räkna ut hur bra motstånd laget har haft är en enkel modell att addera ihop motståndarnas tagna poäng, utmaningen med detta är fortfarande att om ett lag likt VSK går tåget så tar man poäng av sitt motstånd vilket gör att det laget ser ut att ha haft lättare motstånd, för att kompensera detta lägger vi därför till det egna lagets poäng tillsammans med motståndarnas poäng för att skapa en viktning.

Här bekräftas att Syrianska FC har haft motståndare som fått många poäng, men att även Akropolis/Arameiska skulle ha haft lite tuffare motstånd än genomsnittet. VSK har tillsammans med Carlstad haft en jämnare fördelning av motståndet och ligger i mitten. De lag som haft lite lättare motstånd än de andra lagen är överraskande Nyköpings BIS och Sandvikens IF, det är dock lag som kryssat mycket men skulle kunna vara sämre än vad nuvarande tabellplacering visar.

Slutsats

Så svaret på frågan om VSK har haft lite lättare motstånd så är nog svaret att VSK har haft normalsvårt motstånd, trots att flera motståndare ligger långt ner i tabellen. Det är fortfarande lite tidigt in i tabellen men för VSKs del så är det värt att hålla ett extra öga på Akropolis som just nu är fyra och kan klättra i tabellen om de får fart på sin offensiv, defensiven sitter. Även BK Forward har mött bra lag och kan bli ett hot nu när de möter lite enklare motstånd. Värt och nämna är att Assyriska som nämnts som ett potentiellt topplag tycks ha haft lite lättare motstånd och ändå underpresterat.

Facebook Comments Box