ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hur många mål gör skyttekungar i division 1 sen i Superettan?

I går så presenterade VSK en riktigt fin värvning i Viktor Granath som gjorde hela 24 mål i Söderettan, men frågan som då genast ställs är hur brukar då skyttekungar i division 1 leverera högre upp? Är det någon given succégaranti?

För att ta reda på detta så har jag använt mig av sidan lagstatistik.se och tittat på de spelare som gjort 12 mål eller mer i division 1 och sen hur många mål de har gjort i Superettan.

Målskörd i Division 1 och bästa målskörd i Superettan

Grafen ovan visar antalet mål som gjorts i division 1 och i andra kolumnen är det antal spelare som lyckats göra MINST det antalet mål, när det står 17 mål i i div 1 i första kolumnen så har 35 spelare gjort så många mål eller fler. Därefter till höger är andelen spelare som lyckats göra minst ett vinst antal mål eller fler i Superettan, så t.ex. för de som gjort 17 mål eller fler är det 46% som lyckats göra 9 mål eller mer i Superettan. Det är också alla säsonger i Superettan efter målskörden i Division 1 som det tas hänsyn till och inte första året.

Nu är vi ju nyfikna på hur Viktors 24 mål står sig men det är bara 3 spelare som gjort 24 mål eller mer, det gör att det blir lite statistiskt osäkert att säga att 67% sannolikhet att det blir 13 mål eller fler. För att få ett större urval är det då bättre att utgå från 20 mål eller mer som hela 15 spelare lyckats med, av dessa 15 är det 47% som lyckats göra 12 mål eller mer i någon efterföljande säsong i Superettan. Vilket ändå ger en fingervisning att ungefär hälften av alla som gjort 20 mål eller mer lyckas leverera ett toppresultat i Superettan minst en säsong.

Antal mål i division 1 och antalet mål det blivit i Superettan nästföljande säsong

Om vi istället ska titta på första säsongen i Superettan och hur det har gått då så får vi så klart en annan bild. För vi är ju nyfikna på vilka förväntningar vi kan ha på Viktor redan i år?

Genast så sjunker prestationen i överlag då det inte längre är spelarens bästa säsong i Superettan, dessutom så sjunker antalet spelare då inte är säkert att de spelade i Superettan det året, de kan ha varit utomlands, gått till Allsvenskan eller spelat kvar i Division 1.

Då är det endast 11 spelare som gjort 20 mål eller mer och då är det endast 18% dvs 2 spelare som gjort 12 mål eller fler året efter i Superettan. Men det finns såklart förklaringar till detta. Första året i Superettan är det inte givet att spelarna är ordinarie i lagen.

Analys av 11 spelare som gjort 20 mål eller mer i division 1 och sen spelat i Superettan året därpå

Tabellen ovan visar de 11 spelare som gjort mer än 20 mål i division 1 och sedan spelat i Superettan. Här syns det att spelare som Salif Camara Jönsson och Mai Traore hade säkert gjort fler mål om de fått spela hela sin första säsong. Även Coffey som gjorde 13 mål förra säsongen hade säkert haft en högre siffra om han fått starta mer. Egentligen är det bara tre spelare var helt ordinarie i sina lag under debutåret, nämligen Luka Mijaljevic, William Atashkadeh och Hannes Stiller. Men över hälften av spelarna har någon gång haft en säsong där de gjort 12 mål eller mer i Superettan.

Antal spelare som gjort mer än 12 mål

För att ge en bild på hur många spelare som gjort 12 mål eller mer i Superettan varje år så har jag skapat följande tabell.

Det är relativt få spelare som gör 12 mål eller mer, kommer man upp på den nivån så är man bland de bästa i serien.

Förväntningar på Viktor Granath

Så vilka förväntningar kan vi ha på Viktor Granath? Det finns ingen garanti att han kommer ösa in mål i Superettan, det kan vara en omställning. Att ha en spelare där det är en 40% chans att han förr eller senare gör 12 mål eller mer i Superettan är ändå en hygglig chans, det blir inte så mycket bättre. Sen ska vi ha i åtanke att 12 mål eller mer i Superettan är ett ganska högt krav, men det är också det som krävs om vi ska vara ett lag som utmanar uppåt än att undvika botten.

Nu kanske du tänker att vi borde värva etablerade spelare som skulle vara ett mer säkert kort, dels så kostar det mer och just nu finns det verkligen inte något större löneutrymme i VSK om ekonomin ska gå runt. Det finns inget givet säkert recept, att värva från Allsvenskan eller de bästa akadmispelarna har alla en stor osäkerhet. Det finns också gott med exempel där en spelare gjort det bra i ett lag för att sedan misslyckas i nästa.

Facebook Comments Box