ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Daniel Ask klar för Västerås SK

Så blev årets tredje nyförvärv presenterad för VSK, nämligen Daniel Ask från Skövde AIK. Han har spelat som offensiv mittfältare bakom deras centala anfallare i entingen 4-2-3-1 eller 4-4-1-1. I år har han gjort 3+8 i serien och sen gjorde han även ett mål i mot Akropolis i kvalet.

Det är faktiskt inte första vändan i Superettan för Daniel, redan 2018 så spelade han där med IFK Värnamo men missade sista tredje delen förmodligen på grund av skada, då gjorde han 2+3 på tjugotalet matcher från mittfältet.

Det är tydligt att hans spetsegenskaper är relaterade till förmågan att göra assist, vad säger ni om denna topplista som gäller hela division 1. Datat är hämtat från Wyscout.

Spindeldiagram från Wyscout på Daniel Ask

3:a i nyckelpassningar
3:a i expected Assist (förväntad antal assist)
4:a i att slå genomskärare in i straffområdet
5:a i smarta passningar
6:a i antal assist

Utöver detta är det en spelare som slår många krossbollar, gillar att dribbla mycket, är inte rätt för att skjuta och får många frisparkar med sig. Egentligen har han inga direkta svagheter och det är bara i det korta passningsspelet han har lite sämre värden än övriga spelare i division 1.

Hur bra är då Daniel Ask, tittar man på antalet egenskaper är han är bra respektive spets på är han den i Skövde som har flest sådana, dessutom har han egentligen inga svagheter så mycket tyder på att han är deras bästa spelare.

Den enda oro är egentligen skadehistoriken, en överblicksbild på hur han startat finns på lagstatistik.se och förra säsongen var den första säsongen har varit hel på. Men samtidigt verkar det också gett en fin utdelning. Han har pratat om detta i artikel i Expressen, vändpunkten var när de opererade in en skruv i foten.

– Innan jag gjorde operationen var det antingen det eller att sluta med fotbollen, säger han till Expressen.

Slutord

Det här är en riktigt fin värvning även om vi ska ha lite tålamod med spelare som ansluter underifrån. Det går att se honom som en ersättare till Taha Ali, men det kommer inte gå att prestera på den nivån som Ali gjorde för det var exceptionellt bra. Men det är troligt att han kommer kunna få samma roll som honom. På pappret är detta en bra värvning, han gjorde inte bort sig i Superettan 2018 och finns mycket som tyder på att han absolut håller nivån.

Facebook Comments Box