ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hellre 25 vid betongmuren än 50 på läktaren

VSK har sen segern mot IK Brage varit ett väldigt starkt hemmalag, fyra vinster, en oavgjort och en förlust. Problemet är snarare bortaformen där laget under hela säsongen bara tagit fem poäng där enda vinsten var i seriepremiären. Hur kommer det sig att det skiljer så mycket i hemma och bortastatistiken för VSK? I övriga fotbollsvärlden är tendensen den motsatta, hemmafördelen har minskat när det inte finns någon publik på plats. Men VSK har varit ett lag som faktiskt haft supportrar på plats, är det en slump att årets enda bortaseger kom när det gick att hyra lägenheter vid Tunavallen? Det går nog inte underskatta betydelsen av att ha några tjuvtittande supportrar på plats, oavsett antal.

Lastbilen som varit på de flesta hemmamatcher

På Iver arena har det varit väldigt lätt att se fotboll för den som vill, på hemmapremiären fanns flera kreativa lösningar för hur de skulle kunna se matchen live och det resulterade också 2-2 mot Degerfors, en match som VSK faktiskt var mycket bättre än nuvarande suveräna serieledarna Degerfors. Efter detta mattades intresset av för att tjuvtitta, lastbilen var ofta där likväl supportern på stegen och enstaka som såg genom nätet vid Friskis. 

Pionjären vid betongmuren, en gång ensam.

Men vid betongmuren började antalet personer sakta men säkert stiga, en stege blev två mot Ljungskile när årets första hemmaseger bärgades. Efter detta så rullades en byggnadsställning fram av några välkända VSK supportrar kunde se matcherna och så fortsatte det i flera matcher. För varje match som gick var det allt fler som började tjuvtitta via näten och antalet stegar växte sakta men säkert. Fanatics började kraftsamla och helt plötsligt var det ett femtontal supportrar på bortre kortsidan. I söndags mot GIF Sundsvall var det rekordmånga stegar på plats och fler välkända supporteransikten hade letat sig dit. VSK visade sin uppskattning genom att bjuda supportrarna på kaffe.

Visst, det är inte läktarsång i 90 minuter men det är en närvaro som gör avtryck. Under hela matchen är det alltid ljud från betongmuren, motståndarmålvakter psykas, domaren tillrättavisas, glada tillrop och blandat med ramsor och ibland ska någon avgå. Det är som på ståplats, fast reducerat antal. Inget annat lag i svensk elitfotboll har lika många supportrar närvarande match efter match, även om det någon krönikör tyckte det bara var 25 personer på betongmuren senast så var det 25 personer som gjorde skillnad.

Det går att vara kritisk till att supportrar samlas mitt under en pandemi och försöker kringgå gällande regelverk, men å andra sidan finns det klart större problem i köpcentrum och nattklubbar än vid Iver arena. Dock kommer det inte gå att vara hur många som helst vid betongmuren, regeln för max 50 personer som får samlas gäller fortfarande. Vid seriepremiären blev jag berättad av VSK att blir det mer än 50 personer vid arenan kommer samlingen upplösas av polisen, skulle alla leta sig dit med en stege skulle möjligheten stängas. Det finns de som tycker det borde vara hundratals som står på stegar vid betongmuren, men rent kasst så skulle det aldrig tillåtas. Utan det gäller att göra det bästa av situationen och balansera på rätt sida och så länge det görs ansvarsfullt kommer det säkert tillåtas.

Inte den bästa platsen på läktaren. Men otroligt fint.

Det är min övertygelse att detta leder till en fördel för VSK och faktiskt resulterar i några mer poäng. Så all heder till er som tjuvtittar, oavsett hur ni gör det. Om det är på en lastbil, via ett nät med begränsad sikt och dålig vinkel, vid en stålgrind där ni bara kan se delar av planen, på en stege som ger ömma fötter eller en byggnadsställning som ni släpat dit.

Det hade inte varit samma sak om samma antal var på läktaren, nu blir kärleksyttringen till laget större när man symboliskt trotsar en betongmur som ska hålla personer borta.

Hellre 25 vid betongmuren än 50 på läktaren.

Facebook Comments Box