ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Förutsättningarna för toppstriden

Efter segern mot GIF Sundsvall börjades genast diskussionen om förutsättningarna om avancemang som ser väldigt goda ut även om det är långt ifrån klart.  Som ni säkert vet går topp 2 vidare och ytterligare ett lag får kvala mot det lag i Allsvenskan som hamnar på 14 plats (just nu Sirius). Efter 27 omgångar leder VSK serien med 2 poäng mot Utsikten och 6 poäng till GAIS och 7 poäng till Östers IF. Utöver dessa kommer det vara svårt för Landskrona att blanda sig en kvalplats när de inte lyckades vinna mot Öster i helgen och har nu 8 poäng upp till GAIS och sämre målskillnad vilket får ses som nästan en omöjlighet på sju återstående omgångar.

En stor fördel som VSK har gentemot övriga lagen är att Utsikten, GAIS och Öster ska möta varandra och därmed kommer det bli svårare för alla tre lagen att komma ikapp VSK. Det värsta scenariot som kan hända är att GAIS tar sex poäng i dessa matcher och Utsikten tar tre poäng. I alla övriga scenarion om det blir oavgjort eller Öster skulle ta poäng ökar VSKs chanser till ett avancemang. Det ska sägas att GAIS kanske har det sämsta spelschemat med ett kommande derby mot ÖIS och därpå VSK match, det är ändå fyra av sju matcher som får ses som riktigt tuffa.

Det kommer vara viktigt att försöka bibehålla serieledningen, för i sista omgången möts just GAIS och Utsikten. I teorin skulle VSK med två poängsförsprång inför sista omgången vara matematiskt klara om inte Öster skulle ha häng. Men

En annan sak som kan påverka om lagen har något och spela för, ett mittenlag som inte är inblandad varken uppåt eller neråt kommer prestera sämre. Just nu är det Landskrona och Gefle som får klassas som två lag som skulle kunna dippa rejält pga detta. Men Trelleborg, Östersund, Örebro och Brage skulle efter ett par vinster kunna slå av och därför kan vara en fördel att möta sent. Däremot tror jag att J-södra, Gif Sundsvall, AFC, Helsingborg, Örgryte och Skövde kommer vara desperata in i sista omgången och kanske tom en nackdel att möta sista två omgångarna med kniven mot strupen.

Det gör att VSK förmodligen kommer ha två matcher där motståndet kommer ha lite mindre motivation, Landskrona kommer förmodligen inte ha så mycket att spela för och så som det ser ut för ÖFK bör de ha säkrat kontraktet inför sista omgången. För GAIS är det motsatta och det ser ut som samtliga motståndare kommer ha något att spela för in i det sista. Utsikten har kanske bara Gefle kvar som kommer sakna motivation och Öster har även de Östersund (likt VSK) som borde ha säkrat kontraktet då.

Slutord

Jag tycker VSK har otroligt goda chanser till avancemang, serieledare och sex poäng till kvalplats. Nyckelmatchen som återstår är GAIS, jag tror det finns en reell chans att VSK säkrar avancemanget i den matchen men kan lika gärna bjuda in GAIS i matchen med två återstående omgångar kvar.

Frågan är om Utsikten kommer rasa ihop eller inte, skulle de förlora en till match av kommande tre så tror jag att både GAIS och Öster har stora chanser att gå om. Mellan just GAIS och Öster så håller jag ändå Öster som favoriter, tycker GAIS har oerhört tuff avslutning som har ett derby och VSK kvar.

Om jag skulle sätta en sannolikhet på att VSK spelar i allsvenskan, så tror jag det är över 90% chans. Men skulle det komma några förluster och GAIS skulle kunna gå om i omgång 28 så kommer det bli en rysare.

Facebook Comments Box