ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Försäsong: Inför VSK Fotboll – Akropolis IF – 2020

Då var försäsongslunken tillbaka efter ett roligt cupäventyr för VSK:s del. Efter en bra träningsvecka där många av de tidigare skadade och sjuka nu är i träning ska man så möta Akropolis IF hemma på Parken under lördagen.

Det blir ju en kär gammal motståndare VSK ska sätta tänderna i idag, en motståndare som vi dessutom skall dras med i serien i minst ett år.

Normalt sett spelar inte klubbar av Akropolis storlek och begränsade ekonomiska förmåga i elitfotbollen i Sverige. Nu kan man göra det pga av sin geografiska placering i Stockholm där man kan skopa upp både erfarna elitspelare och länets talanger till en billig peng. Där spelare kapabla för Superettan tidigare hade en rad andra alternativ att välja på, finns nu bara Akropolis kvar i Stockholmsområdet i Superettan. Under 2010-talet har klubbar som Frej, BP, AFC, HIF och Södertäljeklubbarna abonnerat på platser i Superettan. Under inget av dessa år har mindre än två klubbar funnits i SE, oftast tre och ibland fyra.

Säsongen 2019 var dock fantastisk med för Akropolis, inte nog med att man sprang hem Norrettan, samtliga klubbar (3 st) från Stockholms län åkte ur Superettan. Bara Akropolis representerar nu Stockholmsområdet på denna nivå 2020. Spännande resa för en lokal förortsklubb från Akalla. Och som sagt, man är nu ensam i Superettan.

Nu har man helt följdriktigt värvat en del i år för att säkerställa att man kommer att hålla sig kvar. In med Superettakompetens i form av Oscar Pehrsson (BP) och Mauricio Albernoz från Syrianska. Man har lånat målvakt från AIK i form av Samuel Brolin och värvat några spelare från Div 1.

Stommen i laget är dock den samma som sprang hem Div 1 Norra 2019. Där återfinns bekantingar som Nicklas Lindqvist, Oskar Cederling, Lamine Nekrouf , Marcus Haglind Sangré, Adhavan Rajamohan mfl.

Man har en ny tränare i form av Giannis Christopoulos från Grekland. Om denne man är inget känt och det är oklart hur laget ställer upp och spelar under hans ledning.

Under försäsongen har laget inlett knackigt för att successivt spela upp sig. Den finaste skalpen är onekligen en 3-0 seger mot AIK för en tid sedan.

Normalt sett hade den här typen av träningsmatch i slutet av försäsongen varit intressant. Spelarna är på hugget, det är nu man ska visa att man ska spela i premiären tre veckor bort. Man har övat på spelsystemet under vintern och spelet brukar sitta bättre så här års. Dessutom vill Akropolis alltid gärna vinna mot storebror VSK, så under normala omständigheter hade vi kunnat få se en riktigt intressant match.

Så kommer det nog inte riktigt bli idag. Dagens match riskerar förstås att bli lite av ett sömnpiller. Det kan vara svårt att motivera sig som spelare när ingen vet hur det blir med premiären eller om det ens blir något seriespel under det första halvåret. Vi hoppas så klart vi har fel.

För VSK:s del handlar matchen om att fortsätta nöta in sitt spelsystem som man jobbat med under vintern. Vi lär inte få se några sensationer i formationen, mer än att tränarparet säkert väljer att rotera in ett par spelare. Enda frågetecknet är väl vem som ska spela wingback på vänsterkanten i Emil Skoghs frånvaro.

Vi hoppas VSK kan göra en solid match och visa sig själva att man får till spel och resultat mot en blivande seriekonkurrent. Sånt är lite viktigt trots allt.

Som vi meddelade igår kan du följa matchen via vår livepodd som startar en stund innan matchen som börjar 15.00. Vi sänder via vår Facebooksida – vi utlovar mycket prat om VSK Fotboll och så klart matchrapportering.

Facebook Comments Box