ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Landström – En grönvit Del Piero eller Pinturicchio

Det som i min värld håller idrotten någon högre än exempelvis filmen som konstform är den här nollställdheten som infinner sig strax före en avspark/avslag/nedläpp.etc.

Inför en film sitter man förvisso med höga förväntningar i biomörkret men utan den ovisshet som ofta präglar känslorna inför en viktig match.  Man har hört kompisars ord om scener eller repliker, läst recensenternas omdömen. Sitter med en ganska tydlig bild av vad som komma skall.

På en idrottsarena, vi kan ta vår ABB Arena Syd som ett närbeläget exempel, är vi totalt ovetande om vad som kommer. Historien skrivs i stunden med oss åskådare som medskapare och viktiga skådespelare.

Filmen må ha megastjärnor Di Caprio eller Streep men de slår ändå inte namn som (om vi håller oss kvar runt ABB Arena Syd) Jansson och eller Landström på fingrarna.

Vi kan stanna kvar vid just Martin Landström förresten. Han är en av de där verkligt stora konstnärerna eller artisterna. Om en match är en film på 90 minuter där vi inte riktigt vet vad som ska ske så skapar Martin små kortfilmer när han får tag i bollen. Små och korta sekvenser på ex antal sekunder där ingen av oss åskådare vet exakt vad men att något magiskt är i görningen.

Små, små ögonblick som etsar sig fast i våra inbyggda youtubekanaler i hjärnans minnesbank.

VSK Bandy benämns med fog som en lagmaskin där lagets kollektiva styrka överskrider eventuell individuell glans. Trots detta är det omöjigt att tala om VSK:s framgångar utan att nämn den unge magikern. Han har varit så oerhört viktig vid så många avgörande tillfällen i vinter.

Martin Landström är pricken över i:et, russient i kakan, den gyllene ramen om det Grönvita emblemet. Välj vilket superlativ ni vill. VSK är en utomordentlig lagmaskin men med Landström blir man en lagmaskin med extra allt. En välfylld verktygslåda garnerad med magi.

I vinter skulle vi kunna installera ett tillfälligt konstmuseum eller anordna en filmfestival som visar upp det bästa av allt Landström åstadkommit på isen. Något mer estetiskt finns nämligen inte att uppvisa i Västerås med omnejd. Tro mig.

Efter att på så nära håll bevittnat 21-åringens framfart är det väldigt svårt att smälta att han inte ens får plats i förtruppen inför Bandy-VM.

Nåväl, vad är väl en VM-plats mot en hyllningskrönika på anno 1904.  Den gode Martin lär dessutom få åtskilliga VM-chanser framgent. Han har en lång karriär framför sig.

Slutligen: En av min uppväxts hjältar var den italienske fotbollsikonen Alessandro Del Piero. Denne fick smeknamnet Pinturccihio av den legendeariske Juventuspresidenten Gianni Angelli. Pinturicchio var en högt ansedd italiensk konstnär från 1400-talet.  Del Piero kallades så just för sin förmåga att skapa magi på fotbollsplanen, att göra det den gamle freskmålaren gjorde, fast med högerfoten istället för penseln.

Det får mina tankar att rikta sig mot just Martin Landström. För han har den där förmågan som Del Piero hade på fotbollsplanen Att skapa små mästerverk i stunden. En Grönvit Del Piero eller Pinturicchio helt enkelt. Vi ser fram mot fler konstverk i form av kortfilmer. Gärna redan ikväll mot Edsbyn!

Facebook Comments Box