ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Djurgårdens IF, en gammal rival i flera sporter

Imorgon lördag är det äntligen dags att se VSK spela första träningsmatchen mot Djurgårdens IF. Ett lag VSK hade riktiga klassiska möten på 90 talet och pratar man med de äldre gardet i VSK har hatkänslorna inte försvunnit och förmodligen det lag av Stockholmslagen som är minst populärt. Men historien mellan VSK och Djurgården är gammal och sträcker sig över 100 år tillbaka. Det finns mycket intressant läsning kring detta på vsk.nu som är källan för denna artikel..

Redan 1907 några år efter att VSK bildats var det dags för VSK Bandy att möta Djurgårdens IF som då var Sveriges näst bästa lag, det blev en rejäl förlust med hela 5-1 men är det tidigaste kända mötet mot just Djurgårdens IF. Djurgården har två SM tecken i bandy från tidigt 1900 tal och har fortfarande en aktiv bandy sektion.

Även i hockey har lagen möts flera gånger genom åren, efter att VSK besegrat Nacka i semifinalen 1927 ställdes laget mot Djurgården i en SM final som då avgjordes i en enda match, resultatet blev en 7-1 förlust med periodsiffrorna 3-0, 2-1 och 2-0 inför 2000 åskådare. Just i hockeyn var det också en klassiskt kvalmöte 1947 där Djurgården besegrades med 7-3. Med sina två SM silver är VSK fortfarande det lag i staden som presterat bäst historiskt i hockey.

Under de åren VSK spelade i Allsvenskan 1955/1956 och 1957/1958 samt 1978 möttes lagen i seriespel, tyvärr har vi inte matcher för tidigare år men det lär säkert finnas möten där också. I närtid är det säkert många av de som var med 1985 då VSK slutade tvåa efter just Djurgårdens IF i Division 2 Norra, i det följande kvalet förlorade sedan VSK mot Elfsborg och fick fortsätta härva i serien under Allsvenskan.

Lite mer i närtid var ändå mötena på 90 talet, 1998 möttes lagen i Division 1 Norra och VSK slutade trea och missade kvalet med två poäng mot Umeå medans Djurgården vann serien då. Mötet mellan Djurgården och VSK det året var seriens näst hösta publiksiffran på 5550 åskådare. Senast lagen möttes i seriespel var år 2000 i nybildade Superettan, Djurgården vann serien då och VSK slutade femma endast två poäng från kvalplats. Under 2000 spelade fd VSK spelaren Stefan Bärlin i just Djurgården och det var ramsan ”Bärlin Bärlin, ditt j-vla svin” som hördes mest då det inte sågs med blinda ögon att han spelade hos dem. VSK hade tre hemmamatcher år 2000 som lockade mer än 4000 besökare, Malmö FF, Enköping SK och just Djurgårdens IF.

De senare åren har det inte blivit några tävlingsmatcher mot Djurgården, senaste mötet var 2005 då lagen möttes i en träningsmatch.

Facebook Comments Box