ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Det finns en bra sak med Örebro

Jag kan inte föreställa mig hur det är att bo i Örebro. Det måste vara hemskt, ångestladdat och djupt deprimerande. Det finns inget man är avundsjuk på med Örebro. Eller jo, faktiskt, det finns en sak.

Det stavas Eyravallen. Eller Behrn Arena som det heter sen ett gäng år.

Imorgon firar arenan 100 år. En arena som är ombyggd i etapper. Men den står på samma ställe idag som för 100 år sedan

Vi hade kunnat fira Arosvallen om 8 år, då ”Vallen” firar 100 år. Om vi hade haft en kommun som på något sätt var intresserad av idrott.

Arosvallen är klassisk mark. Där har allsvensk fotboll spelats i tre omgångar, det har spelats fotbolls VM för både damer och herrar. Arenan i sitt nuvarande skick och det skick som rådde i början på 2000-talet var såklart bedrövligt. En sittplatsläktare som var både ful, sliten och för liten. Löparbanor som gjorde den allt annat än fotbollsvänlig. En längdhoppargrop som nästan gick in på fotbollsplanen där spelare fick stå i gruset när de skulle kasta inkast. Träläktare som sett sina bästa dagar för flera decennier sedan. En otroligt ovälkomnande grå betongvägg som besökarna möttes av vid entrén.

MEN. Allt hade hade faktiskt kunnat fixats till.

Västerås som kommun hade kunnat bestämma att fixa arenan i etapper. Bort med löparbanor, flytta friiidrotten till Vallby. Bygg en ny huvudläktare som ett första steg och sedan renoverat löpande under en 20-års period, allt efter att behoven förändrats.

Men det gjorde man inte.

Utan istället för att renovera Arosvallen, eller bygga en ny bra arena, valde kommunen att Västerås skulle gå från den sämsta fotbollsarenan i Sverige, till att bygga en ny arena, som även den var den sämsta i Sverige. Eller möjligtvis näst sämsta, den är faktiskt strået vassare än Södertälje fotbollsarena, om nu det ska kallas en bedrift. Skamligt, tragiskt och snålt är orden som dyker upp i mitt huvud.

Lägg där till fyra olika arena namn på 15 år, enda arenan där bortasupportrar står på samma sida som hemmasupportrar, avsaknaden av lounger, restauranger.

Det är faktiskt lätt att då bli lite avundsjuk på den enda saken som är bra med Örebro: Eyravallen.

Men någon gång kanske vår kommun vaknar och gör något. Men först ska nog solen slockna och jorden bli platt.

Vi avslutar med en klassiker:

”Upp och nicka sockerdricka, kuken ballen Hitachi Energy Arena”.

Facebook Comments Box