ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

De största bortaföljena i Stockholm, derbyn borträknat

I dags stund är det över 1000 sålda biljetter mot seriepremiären mot AIK och en gissning är att det kommer landa på runt 2000 utifrån hur tidigare följen sett ut mot t.ex. BP i en premiär och att det nu råder fotbollsfeber i Västerås. Men hur står sig då ett följe på runt 2000 i 08-land i Allsvenskan om vi räknar bort deras derbyn?

Tack vare statistik från Mats Jonsson som är ansvarig för evenemang och säkerhet hos Djurgården har vi kunnat analysera detta. Nu finns bara siffror sedan 2013 men det ger ändå en bra bild på hur de olika lagen utanför 08 området lyckats mobilisera. Nu är det många faktorer som påverkar, en seriepremiär, en söndag då det visserligen är påsklov är väldigt gynnsamma faktorer jämfört med en tisdags match i november som är helt betydelselös.

Alla siffror i denna artikel gäller alltså endast bortastå, inte med sittplats.

Om VSK lyckas komma upp i 2000, vilket kommer vara en utmaning så skulle det ge en åttondeplats. Skulle vi göra en dålig mobilisering och hamna runt 1500 är det ändå en 11 plats. Skulle allt bli en fullträff så kan det bli så högt som 2500 och en tredjeplats, men då gäller det verkligen att hajpen tar mer fart.

Det är lite andra siffror som sticker ut, Dalkurd hade alltså 2990 på bortastå i sin premiär mot AIK. Det kommer vara helt omöjligt för oss att slå, en imponerande moblisering av deras breddsupportrar. Samtidigt hade de totalt 15.870 personer på Gavlevallen de året, varav 5427 st var bortasupportrar, inte lika imponerande.

Det kanske inte är förvånande att de klassiska lagen IFK Norrköping, Malmö FF och IFK Göteborg är de lag som har haft flest på plats i Stockholm, men är lite förvånad att ÖSK/Sirius lyckas peta sig in på top 20 listan.

Men hur många som går på en bortamatch styrs mycket utifrån avstånd, det är ganska stor skillnad på att ha en timme till match till två timmar. För att få en bättre bild på hur olika lag har haft det som bäst har jag tittat på lagen närmast Stockholm och deras största följen. Det är också lite orättvist att jämföra en premiär med kanske en match i sista omgången där det inte finns något att spela för.

Det finn några saker som sticker ut, att Sirius inte haft fler än 891 på en match i Stockholm är lite förvånande. Skulle bli förvånad om VSK hade under 800 en match i Stockholm även om det var en vardag. Att bara jämföra VSK och ÖSK är inte rättvist, det är en timme extra där och då har ÖSK haft 547 som bäst. Men det är lite förvånande att Degerfors har mäktat med att dra större siffror än storebror i huvudstaden.

Som slutord tror jag VSK kommer stå sig bra mot konkurrenterna i närområdet, siffrorna kommer ligga i paritet med IFK Norrköping men då har de också en halvtimme längre restid än oss. Tidigare har jag nog sagt att vi kommer vara 2-3000 på plats, men jag har nog reviderat det till 1500-2500. Har svårt och se att det kommer bli 3000 just nu.

//HL

Facebook Comments Box